Protiklady sa priťahujú? Na tomto prísloví je len málo pravdy, štúdia ponúka iné výsledky

Sila živočíšnej príťažlivosti dohromady zviedla mnoho párov, ale pokiaľ ide o to, do koho sa ľudia zamilujú, na starom prísloví, že sa protiklady priťahujú, je len málo pravdy.

08.09.2023 11:00
rande, láska, reštaurácia Foto:
Ako je to s príťažlivosťou medzi protikladmi?
debata

Napísal to The Guardian s odkazom na štúdiu, podľa ktorej má väčšina partnerov spoločné črty vrátane politických názorov, úrovne vzdelania aj pitného režimu.

Vedci, ktorí študovali romantické vzťahy zistili, že u 82 až 89 percent analyzovaných vlastností – od politických názorov cez užívanie drog až po vek, keď ľudia mali prvýkrát sex – si boli partneri pozoruhodne podobní.

Partneri sa tiež zhodovali v náboženských názoroch, úrovni vzdelania či v niektorých ukazovateľoch IQ. Silní fajčiari, užívatelia alkoholu a abstinenti mali tendenciu uzatvárať partnerstvo s ľuďmi, ktorí zdieľali ich návyky. „Vtáky, ktoré si sú podobné, sa skutočne častejšie zhlukujú,“ komentovala zistenie hlavná autorka štúdie Tanya Horwitzová z Coloradskej univerzity v Boulderi.

rozchod, láska, smútok, žena, hádka Čítajte viac Naozaj majú v láske stále smolu? Tieto znamenia to tvrdia neustále, ale kde je pravda?

Partneri mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú zdieľať rok narodenia, a vykazovali aj podobnosti, pokiaľ ide o menej preskúmané znaky, napríklad koľko mali sexuálnych partnerov a alebo či boli ako deti dojčené.

Zamilované dvojice sa ale nezhodovali vo všetkých oblastiach. Výška, váha, zdravotné problémy a osobnostné črty sa u jednotlivých párov líšili. Napríklad extroverti nemali väčšiu pravdepodobnosť, že sa stanú partnermi iných extrovertov, než introverti.

„Skutočnosť je ale taká, že je to ako hodiť si mincou,“ uviedla Horwitzová. Vedci na účely štúdie preskúmali predchádzajúce výskumy zamerané na to, aké podobné či odlišné páry sú, datované až do roku 1903. Táto časť ich práce skúmala 22 rysov v takmer 200 odborných textoch.

láska, problém, vzťah, rozchod Čítajte viac Zabudnúť na svojho ex? Tieto znamenia sa spomienok držia zubami-nechtami

Potom skupina nadviazala novou analýzou 133 rysov u takmer 80 000 párov opačného pohlavia zaradených do projektu britskej Biobanky, čo je on-line databáza záznamov o zdraví a životnom štýle viac ako pol milióna Britov. Pretože správanie párov rovnakého pohlavia sa môže líšiť, skúmajú vedci tieto vzťahy oddelene.

Vzťahy založené na spoločnom základe môžu vznikať, keď ľudia vyrastajú v rovnakej oblasti, stýkajú sa s úzkou skupinou priateľov alebo si sú tým podobnejšie, čím dlhšie spolu trávia čas.

„Dokonca aj v situáciách, keď máme pocit, že máme možnosť voľby ohľadom našich vzťahov, môžu v zákulisí prebiehať mechanizmy, ktorých si nie sme plne vedomí,“ povedala Horowitzová.

Partnerstvo na základe spoločných rysov môže mať v budúcnosti dôsledky, poznamenali vedci. Ak sa napríklad vyšší ľudia dajú dohromady s inými vyššími ľuďmi a nižší ľudia s inými nižšími ľuďmi, mohli by budúce generácie mať viac jedincov na krajných bodoch výškového rozloženia populácie. To isté platí pre sociálne návyky a ďalšie vlastnosti.

Niektoré štúdie naznačujú, že sa ľudia stále častejšie združujú podľa vzdelania, čo vyvoláva obavy z prehlbovania socioekonomických rozdielov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rande #partner #príťažlivosť

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....