Ste v zdravom a spokojnom vzťahu a predsa milujete piesne o zlomenom srdci? Odborníci vysvetľujú, toto sú dôvody

Uprostred všetkých romantických večerí a presladených instagramových príspevkov urobila speváčka Kelsea Ballerini tento rok na Valentína niečo nečakané.

13.03.2023 00:00
láska, rozchod, žena Foto:
Piesne o rozchode majú terapeutický účinok.
debata

Country speváčka si vybrala deň lásky na to, aby predstavila pieseň Rolling Up the Welcome Mat, ktorá je súčasťou vopred neoznámeného EP a sprevádza krátky film o jej minuloročnom rozchode s hudobníkom Morganom Evansom, píše server The Huffington Post.

Nahrávka so šiestimi piesňami poslucháča prevedie fázami smútku na konci manželstva. Intímne poňaté texty sa dotýkajú tém ako osamenie, zrada, zraniteľnosť a hojenie.

žena, smútok Čítajte viac Prežili ste bolestivý rozchod? Takto sa z neho dostanete bez ujmy

Fanúšikovia nového počinu Balleriniovej a ďalších porozchodových hitov často sami rozchody nezažívajú na vlastnej koži. Mnoho poslucháčov vyjadrilo údiv nad tým, že si piesne užívajú napriek tomu, že sa sami nachádzajú v zdravých a spokojných vzťahoch.

„Hudba môže byť mocným nástrojom, ktorý nám umožňuje prežiť emócie. Chceme počúvať smutnú hudbu, aby sme hlbšie prežili naše pocity,“ uviedla párová a rodinná terapeutka Christene Lozan.

Niekedy sa jednoducho potrebujeme poriadne vyplakať. Piesne o rozchode nám môžu pomôcť zastaviť sa v našich hektických životoch a nájsť cestu k neprežitým emóciám, ktoré sa potrebujú dostať von, a to všetko v bezpečnom priestore.

„Ľudia radi prežívajú emócie, obzvlášť keď je to prostredníctvom tvorivej formy,“ povedala terapeutka a moderátorka The Truth Doctor Show Courtney Tracy. „S piesňami môžu spievať a hudobné nástroje poskytujú pozadie myšlienkam poslucháčov a umožňujú im ponoriť sa do všetkých pocitov v danej chvíli,“ uviedla Tracy.

bozk, párik, rande, zaľúbenci Čítajte viac Single? Len to nie! Tieto znamenia sa vrhajú zo vzťahu do vzťahu

„Mnohí z nás prežívajú nejaký žiaľ aj napriek tomu, že sme v šťastných a spokojných vzťahoch. Prepojiť sa s tým pocitom môže byť zmysluplné, najmä keď vnímame, že niekto ďalší našej bolesti rozumie,“ dodala. Hudba nám umožňuje uznať a prežiť naše emócie a rôznorodosť ponuky porozchodových piesní je zdravou cestou, ako si smútok odžiť.

„Mnoho ľudí lipne na niečom z ich minulosti,“ uviedla Sue Varm, klinická docentka psychiatrie na univerzite Langone Health v New Yorku. „Aj keď im nie je smutno za niekým, kto im odišiel, môžu sa stretávať s pocitom odmietnutia, sklamania alebo nevyriešeného zlomeného srdca,“ dodala. A to sa nemusí týkať len romantických partnerov, ale aj ukončených priateľstiev, alebo členov rodiny, s ktorými sa človek odcudzil.

zväčšiť Speváčka Kelsea Ballerini v šatách Balenciaga... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Kelsea Ballerini Speváčka Kelsea Ballerini v šatách Balenciaga na 56. ročníku CMA Awards v Nashville.

„Ľudia radi počúvajú piesne o rozchode, aj keď sú šťastní, pretože to v nás môže vyvolať súcit s človekom, ktorý si tým prechádza. Pomáha nám to cítiť sa s ním prepojení,“ hovorí Kati Morton, párová a rodinná terapeutka a autorka knihy Are U Ok? A Guide to Caring for Your Mental Health.

Od začiatku pandémie covidu-19 mnoho z nás bojovalo s pocitmi osamotenia a izolácie. A to sa týka aj tých, ktorí uzávery prežili s rodinou. Ľudia túžia po prepojení a po spoločnosti viac ako len jednej osoby. Väzba, ktorú v nás môže emocionálna hudba vyvolať, je niečím, čo teraz ľudia možno hľadajú viac ako inokedy.

zlomené srdce, definitívny rozchod, hrubá čiara za vzťahom Čítajte viac Ak nechcete mať srdce rozlámané na kúsky, týmto znameniam sa vyhnite

„Myslím, že je to pre nás spôsob, ako uspokojiť niektoré emocionálne potreby, ktoré si možno ani neuvedomujeme, že nám chýbajú,“ povedala Morton. „Všetci potrebujeme cítiť prepojenie a zdieľanie silných emócií, ako je strata a smútok, nám v tom môže pomôcť.“

Jedným z fenoménov v rámci hudby za posledné roky bola aj skladba Someone Like You od speváčky Adele, ktorá jej priniesla obrovskú popularitu. Jej sladkobôľne spomínanie na dávny vzťah v jej živote sa stalo jedným z jej najúspešnejších singlov a na koncertoch sa dali zachytiť tváre fanúšikov, ktorí spievali a plakali s Adele. Hoci aj šťastne zadaní a spokojní vo vlastnom živote…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rozchod #hudba #terapia #pieseň #Kelsea Ballerini

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...