Zaručte svojmu dieťaťu aktívny životný štýl aj počas jesene: Ako? Toto radíme

Podľa odborníkov je dôležité zabezpečiť primeranú pohybovú aktivitu pre deti počas jesene. Vhodné aktivity zahŕňajú krátke prechádzky a aktivity v prírode.

10.11.2023 12:00
jeseň, záhrada, seniori Foto:
Aj záhradné práce na jeseň môžu byť spôsobom, ako zapojiť deti do pohybových aktivít.
debata

Pohyb podporuje zdravý vývoj, psychickú pohodu a zlepšuje náladu. Okrem toho zabezpečuje správne držanie tela a udržuje plný rozsah pohybu kĺbov. Deti, ktoré sa pravidelne hýbu a sú primerane aktívne, podporujú aj svoje psychické zdravie, pretože pri športe sa uvoľňujú endorfíny. Okrem toho, školáci budú na vyučovaní sústredenejší, ak budú pravidelne cvičiť.

Motivácia musí prísť od rodičov

Rodičia by mali byť počas jesene hlavnými motivátormi detí k pohybu vonku. Napríklad, môžu začleniť fyzickú aktivitu do života dieťaťa prostredníctvom krátkych prechádzok spojených so zbieraním farebných opadaných listov alebo jesenných plodov. Tieto plody môžu neskôr deti využiť pri tvorbe rôznych dekorácií. Pre menšie deti sú vhodné aj hravé aktivity v prírode, ako napríklad slalom medzi stromami, skoky cez prekážky alebo stavanie domčekov pre škriatkov.

Med, čaj, sladenie, Čítajte viac Zabijete horúcim čajom vitamíny v mede? A čo kryštalizovanie? Toto sú tajomstvá zdravého zlata

Rozumné je aktivity pre deti plánovať. Vonku sú vhodné prechádzky v prírode, nenáročná turistika a loptové hry. V interiéri sa môžu deti zúčastniť na športových krúžkoch, plávať, tancovať, cvičiť na lezeckej stene alebo robiť gymnastiku. Dôležité je, samozrejme, pohyb prispôsobiť veku a zdatnosti detí. Ak rodičia sami nešportujú, je lepšie zveriť deti do rúk profesionálov, ktorí im poskytnú vhodnú pohybovú aktivitu a dohliadnu na správne pohyby a cviky.

Menej stresu aj agresivity

Podľa odborníkov prináša akákoľvek fyzická aktivita zdravotné benefity. Pohyb rozvíja kognitívne funkcie, pozitívne ovplyvňuje myslenie a učenie, podporuje zdravý rast, vývoj kostí a posilňuje svalstvo. Taktiež slúži ako prevencia proti rôznym ochoreniam a ovplyvňuje psychickú pohodu. Aktívny životný štýl spojený so správnou fyzickou aktivitou znižuje stres, smútok a agresivitu a zlepšuje celkovú psychickú pohodu. Vhodný pohyb tiež zlepšuje kvalitu spánku detí.

twinset297 Čítajte viac Najlepší kamarát chladných dní - kvalitný sveter: Viete, ako prať kašmír a sušiť pleteniny, aby vydržali roky?

Je preto veľmi dôležité, aby sme deti podporovali v ich pohybovej aktivite počas jesene. Nezabudnime, že pohyb je základom zdravého životného štýlu a má pozitívny vplyv na celkové zdravie a pohodu. Nielen detí, ale aj nás – dospelých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #mozog #zdravie #pohyb #jeseň #sústredenie #stres

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...