Najlepší kamarát chladných dní - kvalitný sveter: Viete, ako prať kašmír a sušiť pleteniny, aby vydržali roky?

Bez hrejivého svetra či roláka sa sotva dá v tunajších končinách prežiť nejaká zima. A my vám to ani neradíme, práve naopak. Svetrom zdar, sú skutočne kľúčovými kúskami v šatníku.

09.11.2023 11:30
twinset297 Foto:
Dámsky sveter zo zmesi vlny alpaka, merino s prídavkom lurexu Twinset, predáva sa za 297 eur.
debata

Pri ich výbere sa môžete riadiť najnovšími trendmi, prípadne svojimi vlastnými preferenciami – či už je reč o farebnosti, strihu, dĺžke, vzoroch a podobne. Čo by však malo stáť na prvom mieste, je kvalitný materiál.

zara119 Čítajte viac Za 50 aj 500 eur - čierne čižmy po kolená ženy milujú: Máme 12 tipov pre každú peňaženku

Samozrejme, netvrdíme, že pleteniny s prídavkom syntetických materiálov nie sú kvalitné. Dnešná produkcia aj technológie sa už dokážu postarať o kvalitný produkt aj v ich prípade. Tá pravá pletenina je však vytvorená z prémiových a prírodných materiálov.

Dámsky sveter AMI Paris zo zmesi vlny alpaka a...
Dámsky sveter s golierikom zo stopercentnej...
+8Dámsky sveter s golierikom a výstrihom bez...

Reč je, samozrejme, o klasickej vlne, mohérovej vlne či vlne alpaka. Opomenúť neslobodno ani kašmír, ktorý sa svojou jemnosťou radí medzi tie najpríjemnejšie materiály (rolák vás už nebude hrýzť na krku). Pri podobnom zložení svetríkov, rolákov alebo kardiganov či pletených vest treba počítať aj s trochu vyššou cenou. Ale výsledok vás určite nadchne. A pri správnej opatere vám podobné kúsky vydržia niekoľko rokov.

reserved4999 Čítajte viac Milujete šaty? Stavte na pletené štruktúry a hrejivé materiály, toto je 12 tipov na štýlové modely jesene

Na čo dbať pri starostlivosti? Pri starostlivosti o jemné materiály ako kašmír, vlna a alpaka pri pletených výrobkoch je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov týkajúcich sa prania, sušenia a skladovania. Tu je, čo by ste mali vedieť:

1. Pranie
Vo všeobecnosti sa odporúča ručné pranie týchto jemných materiálov, aby si zachovali svoju kvalitu.Dnes už niektoré práčky majú aj program na ručné pranie a pranie vlny, môžete použiť aj tie. Stopercentný kašmír či mohér odporúčame však prať v rukách.

Dámsky rolák Massimo Dutti zo 100-percentného... Foto: archív značky
massimo199 Dámsky rolák Massimo Dutti zo 100-percentného kašmíru, predáva sa za 199 eur.

2. Sušenie
Nesprávne sušenie môže spôsobiť zúženie alebo deformáciu pletených výrobkov. Odporúča sa, aby sa odevy nesušili na priamom slnku alebo na horúcom suchom programe v sušičke. Je vhodné sušiť ich na rovnej ploche, ideálne položené na uteráku. Nesušte ich nikdy zavesené, natiahnu sa a stratia tvar.

3. Skladovanie
Pred uložením do skrine sa uistite, že pletené odevy sú čisté a suché. Odporúča sa skladovať ich na rovných povrchoch a v mieste s dostatočnou ventiláciou, aby ste zabránili pokrčeniu, vzniku záhybov alebo vzniku nepríjemného zápachu. Ak ich odkladáte na niekoľko mesiacov, môžete ich vložiť do tašky alebo vrecka s jemnými otvormi, aby ste ich chránili pred prachom a nečistotami.

Pamätajte, že každý výrobca môže mať odlišné pokyny, takže je vždy dobré sa pozrieť na etiketu s praním a starostlivosťou od výrobcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #zima #sveter #vlna #kašmír #alpaka

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...