Si zlá mama, ak nie si šťastná! Veta, ktorá znie v hlave ženám, vytvára obrovský tlak. Pomôcť môže...

Väčšina ľudí si myslí, že ženy sa na rolu matky dokážu okamžite adaptovať. No čo je skutočná realita?

26.10.2023 12:00
materstvo, depresia, baby blues Foto:
Je dôležité, aby sme sa ako spoločnosť začali viac zaoberať týmito problémami, ktoré sú spojené s materstvom.
debata

Podľa nedávneho prieskumu agentúry NMS Market Research pre projekt Vysmiata Duša Mamky je rozdiel medzi spoločenskými očakávaniami a realitou materskej úlohy často zdrojom sklamaní, neistoty a pochýb.

Zlá mama

Psychologička projektu, Radka Kuračková, upozornila na neuveriteľný tlak, ktorý je na ženy vyvíjaný už v období šestonedelia po pôrode. „Vytvára to neuveriteľný tlak na ženy, že ak nestihnú tých prvých šesť týždňov, niečo je zle, sú zlými mamami či sú v niečom slabé. Nič z toho však nie je pravda. Na adaptáciu na veľké životné zmeny, ktoré menia neraz život od základov, treba jednoducho čas a podporné prostredie,“ vysvetľuje odborníčka.

Psychológ Matěj Krejčí. Čítajte viac Mobil v rukách detí je ako dopamínový šok. Začne na vás kričať, ak mu ho nechcete dať? Je to znak závislosti

Podľa výskumov aj dôkazov zo skutočnej reality, adaptácia na novú rolu matky trvá priemerne pol roka až rok. Je to dlhší čas, než si väčšina ľudí predstavuje. Často sa ženy cítia zaskočené, keď zistia, že proces adaptácie nie je taký rýchly, ako by si priali.

Mám byť šťastná? Naozaj…

Zakladateľka projektu, Katarína Žilák, poukázala na to, že až 70 až 80 percent žien prežíva v prvých týždňoch po pôrode tzv. „baby blues“ – ide o pocity smútku, zhoršenej nálady či v niektorých prípadoch až miernej depresie, ktorej vnímanie sa navyše zintenzívňuje faktom, že očakávané normy správania sa v tomto období sú dlhodobo nastavené ako obdobie, keď by sa ženy mali cítiť šťastné a naplnené. „Baby blues“ sú pritom prirodzené prejavy, ktoré sa však často prehliadajú a mamičky nepoznajú ich skutočnú povahu. Podľa prieskumu je len 12 percent populácie oboznámená s týmto duševným rozpoložením.

Sienna Miller Čítajte viac Krajšiu oslavu materstva ste dlho nevideli: Slávna kráska odhalila bruško v haute couture. Sienna, vyzeráš božsky...

„Podporou pre ženy v šestonedelí odchádzajúce z pôrodníc je od jesene 2022 aj Kontrastná kartička materstva, ktorú ženy po pôrode dostávajú aktuálne už v 21 pôrodniciach po celom Slovensku,“ upozorňuje Katarína Žilák. „V materiáli nájdu dôležité informácie o tom, že cítiť kontrastné pocity a emócie po pôrode je prirodzené a naozaj časté, no zároveň sa aj dozvedia, kedy je potrebné spozornieť a na koho sa obrátiť, ak sú bežné dni čoraz tmavšie,“ dodala Žilák.

Aj mamičky potrebujú čas. A podporu

Je dôležité, aby sme sa ako spoločnosť začali viac zaoberať týmito problémami, ktoré sú spojené s materstvom. Ženy by nemali byť vystavované neprimeranému tlaku a očakávaniam, ktoré neodrážajú skutočnosť. Mnohé z týchto problémov by mohli byť zmiernené prostredníctvom väčšej informovanosti a podpory zo strany rodiny, priateľov a odborníkov.

Rihanna Čítajte viac Rihanna otvorene o materstve a prvých týždňoch po pôrode: Boli sme ako zombies

Strach z materstva nie je ničím neobvyklým, no je dôležité, aby sme si uvedomili, že ženy potrebujú čas na prispôsobenie sa novej úlohe a podporu zo strany svojho okolia. Ak sa budeme viac informovať a zlepšovať podmienky pre matky, môžeme pomôcť vytvoriť prostredie, v ktorom sa ženy budú cítiť viac podporované a sebavedomé v ich roli matiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #pôrod #dieťa #materstvo #šestonedelie

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...