Vďaka týmto tipom udržíte tulipány svieže vo váze 10 dní! Do vody nič sypať nemusíte

Práve teraz je čas farebných tulipánov! Rezané vo váze nám nádherne spríjemnia slávnostný obed, pohľad na ne však pohladí naše oči kedykoľvek.

27.04.2021 13:00
Valentín Foto:
Ak milujete tulipány, tak sa postarajte, aby vo váze vydržali 10 dní.
debata

Aby ste sa z ich krásy na vašom stole mohli tešiť čo najdlhšie, tu je zopár rád, ktoré by ste si mali vziať k srdcu.

Ak zvolíte pre vašu kyticu tulipánov malú či nízku vázu, veľmi rýchlo ich hlavičky „ovisnú“. Je preto dôležité, aby bola váza dostatočne veľká a vysoká. Je lepšie zvoliť o čosi väčšiu vázu a sledovať, ako sa v nej kvety postupne rozvíjajú.

kytica, ruža, kuchyňa, stôl Čítajte viac Ktoré rezané kvety vydržia vo váze najdlhšie? Gerbera, ruža a tu sú ďalšie

Tulipány sú veľmi smädné kvety. Ak nemajú dostatok vody, rýchlo im ovisnú kvety. Vodu vo váze kontrolujte denne, rovnako ako ich stonky – keď zhnednú, odrežte ich. Chladná voda z vodovodného kohútika poskytuje rezaným tulipánom všetky dôležité živiny – nič ďalšie do vázy sypať nemusíte.

Skôr, než kvety vložíte do vázy, odrežte z ich stoniek. Ale dôležité je slovo „odrežte“. Platí totiž, že by ste mali ostrou čepeľou zrezať zo stonky 5 až 6 mm. Ak na to použijete nožnice, ktoré máte doma, tak citlivé stonky môžete rozdrviť. Následne už kvety nebudú v takej miere absorbovať vodu a živiny. Spodné listy môžete okamžite odstrániť, pretože vo vode začnú rýchlo hniť a zapáchať.

kvety, žena, kytica Čítajte viac Čo prezradí valentínska kytica? Aj to, akú ženu vo vás muž vidí

Tulipány nepotrebujú vo váze „spoločnosť“ iných kvetov, pekne pôsobia aj samé o sebe. Ak sa vám žiada ich kombinovať s inými kvetmi, je to na vás, jarným narcisom sa však vyhnite v každom prípade. Vylučujú totiž látku, ktorá spôsobuje uschnutie tulipánov.

Tulipány sa príjemne cítia v chladnejšom prostredí. Preto by nemali stáť vo váze na prudkom slnku alebo priamo pri radiátore. Ak kyticu počas dňa položíte na pracovný stôl alebo do obývacej izby, nemusíte hneď otvárať okno. Dobrým tipom ale je, aby ste kyticu na noc odložili do chladnejšej miestnosti – do suterénu alebo do garáže. Môžu tak vydržať aj desať dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #váza #tulipány

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....