Veda potrebuje ženy: V mojej triede sú študentky s veľkou budúcnosťou, možno aj vedkyne roka

Biologička Soňa Kucharíková pôsobí už tretí rok na Trnavskej univerzite. Na Slovensko sa vrátila po bezmála jedenástich rokoch vedeckej práce v Belgicku, vyskúšala si už aj prácu na projektoch v USA či Nemecku.

15.03.2023 07:00
Soňa Kucharíková Foto: ,
Docentka Soňa Kucharíková, víťazka 6. ročníka programu L'Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede v kategórii vedy o živej prírode vrátane environmentálnych vied.
debata (10)

Pred pár mesiacmi práve mikrobiologičku Kucharíkovú vybrala porota v rámci 6. ročníka programu L'Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede ako laureátku a víťazku jednej troch kategórií. Ocenenie nesie so sebou finančnú prémiu, ktorú môžu vybrané vedkyne využiť na vlastné projekty alebo osobný rozvoj.

Kucharíkovej prínos videla odborná porota v jej projekte, ktorý sa zameriaval na interakciu/spo­lužitie patogénnych baktérií spoločne s kvasinkami počas tvorby špecifických infekcií – napríklad na katétroch alebo srdcových chlopniach.

Video

VIDEO: Rozhovor s vedkyňou Soňou Kucharíkovou o jej kariére mikrobiologičky, zaujímavostiach zo sveta laboratórií aj školy, ale tiež o tom, kto jej pomáha s malým synom a čo by ženy – matky potrebovali v profesionál­nej sfére.

Soňa Kucharíková nedávno navštívila aj redakciu Pravdy, aby sa v špeciálnej epizóde relácie Ide o nás pozhovárala nielen o svojej vedeckej práci, ale zároveň poodhalila aj život vedkyne, univerzitnej pedagogičky, špičkovej profesionálky, ale tiež život súkromný, ktorý sa spája s výchovou jej syna Stanka.

Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay Čítajte viac Onkologickí pacienti trpia vedľajšími kožnými problémami. Dotyk vhodnej kozmetiky je dotykom sily

Kucharíková priznala, že nemala detské sny a plány, že sa stane vedkyňou. „Študovala som Strednú zdravotnícku škole v Trnave a potom sa prihlásila na medicínu. Tam ma, bohužiaľ, neprijali, ale automaticky som bola prijatá na Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského,“ vysvetila v relácii Kucharíková. Pôvodne vraj myslela, že si rok počká a prihlási sa na medicínu znovu. „Avšak mali sme fantastické prednášky zo základnej mikrobiológie a to bol taký zlom, že ma začali zaujímať mikroorganizmy a lekárska mikrobiológia. Stačilo pár mesiacov a už som viac nepodávala prihlášku na lekársku fakultu,“ prezradila Kucharíková.

Podcastovú verziu relácie si vypočujte tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Jej kariéra vedkyne odštartovala v zahraničí a aj dnes opakuje všetkým svojim študentom, že je mimoriadne dôležité, aby sa pokúsili získavať skúsenosti v zahraničí. Návrat do rodnej krajiny však neľutuje. Je presvedčená, že aj medzi jej zverencami na Trnavskej univerzite je množstvo budúcich úspešných vedcov alebo vedkýň, ktoré ocenia titulom alebo finančnou prémiou ako ju v rámci projektu Ženy vo vede. Veľmi rada by ich motivovala v tom, aby sa snažili. Dôležitá je podľa Kucharíkovej tvrdá práca, ale tiež spolupráca a kooperácia. Nielen v rámci jedného laboratória či vedeckého pracoviska, ale aj v rámci krajiny či cezhranične.

„V pracovnej sfére mi možno trošku stúplo sebavedomie, ale opäť ma to posunulo skôr vpred, že to znamená, že som dostala takúto úlohu možno, aby som ukázala študentom, že dá sa to a ako sa to má robiť – najmä takým korektným spôsobom. Človek musí veľmi tvrdo pracovať, možno nejakých desať-pätnásť rokov a potom sa to všetko zúročí – tie úspechy,“ uviedla počas návštevy redakcie Pravdy Kucharíková.

Clipboard01 Čítajte viac Sexuálne obťažovanie zažila väčšina Sloveniek. Možno ste obeť, možno svedok. Tu je návod, ako (si) pomôcť

Úspešná vedkyňa je tiež mamou syna Stanka a myslí si, že je veľmi dôležité, aby pre ženy – vedkyne, ale aj ženy v iných povolaniach, ktoré sú matkami, bol vytvorený podporný systém. Kucharíková za veľkú pomoc vďačí rodine. Ona sama je vraj tiež majsterkou v manažovaní svojho času.

V rozhovore pre špeciál Ide o nás sme sa pozhovárali aj o postavení či (podceňovaní) žien vo vedeckom sektore, o tom, čo môžu do vedy priniesť práve ženy. Hovorili sme tiež o tom, aké rozdiely vníma Soňa Kucharíková medzi študentmi dnes a svojím vlastným štúdiom, ale tiež napríklad o tom, čo si myslí o využívaní disciplíny akou je mikrobiológia v súčasnej pop-kultúre a televíznej tvorbe. Celý rozhovor si pozrite v našom videu, prípadne si ho vypočujte ako podcast.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #L´Oreál Paris #Ide o nás #Ženy vo vede #Soňa Kucharíková #mikrobiológia

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...