Sexuálne obťažovanie zažila väčšina Sloveniek. Možno ste obeť, možno svedok. Tu je návod, ako (si) pomôcť

Takmer tri štvrtiny slovenských žien sa počas svojho života stretlo s prejavmi sexuálneho obťažovania. Aj v situácii, kde sa nachádzali svedkovia, sa im často stalo, že okolie nezasiahlo. Prečo?

29.07.2022 00:00
debata (14)
Video

VIDEO: S Johannou Nejedlovou, výkonnou riaditeľkou neziskovej organizácie Konsent, sme sa zhovárali o sexuálnom obťažovaní, jeho prejavoch, o tom, čo je neprípustné, ale aj o tom, ako by ste mali reagovať, ak sa stanete svedkom či obeťou takéhoto správania.

Ako vyplynulo z výsledkov prieskumu, ktorý sa uskutočnil vo februári tohto roka, až 62 percent opýtaných priznalo, že boli svedkami sexuálneho násilia. Viac ako polovica z nich nezasiahla – nevedela, ako. Zmeniť situáciu a aj náš postoj v podobných momentoch chce projekt Stand Up, ktorý je výsledkom niekoľkoročnej medzinárodnej spolupráce L'Oréal Paris a mimovládnej organizácie Right to be_.

Pôvodným východiskom projektu bola medzinárodná štúdia zameraná na sexuálne násilie v rámci verejných priestorov, ktorú vykonala agentúra Ipsos spoločne s vedcami z Cornell University v USA. Táto štúdia zahrnula 15 500 osôb z ôsmich rôznych krajín naprieč rôznymi kultúrami a zamerala sa tak na situáciu z pohľadu potenciálnej obete, ako aj náhodného svedka. Tento rok vo februári boli doplnené dáta aj za Slovenskú republiku.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás s Johannou Nejedlovou nájdete tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Hoci sa výsledky v rámci jednotlivých krajín miestami líšia, jeden údaj je bohužiaľ veľmi podobný – počet žien, ktoré aspoň raz zažili nejakú formu sexuálneho násilia sa pohybuje okolo 3/4 opýtaných (71 % v rámci Slovenskej republiky, resp. 78 % podľa medzinárodných dát ). Práve preto vznikol edukačný program Stand Up, proti obťažovaniu na verejnosti.

Na Slovensku je uvádzaný s ambíciou prispieť k medzinárodnému cieľu s počtom tisíc ľudí k jednému miliónu preškolených osôb. Metodika programu je veľmi jednoduchá, ide o tzv. 5D: Direct (zasiahni priamo), Distract (zaskoč páchateľa), Delegate (zavolaj pomoc), Document (zdokumentuj incident), Delay (zmeň tému) a jej cieľom je nenásilne predchádzať nepríjemným situáciám a urobiť verejné priestranstvá bezpečnejšie. Do podpory projektu sa už zapojili aj známe slovenské tváre, medzi nimi napríklad herečka Zuzana Vačková či komik Fero Joke. Za hranicami to je napríklad Kate Winslet, Camila Cabello a mnohí ďalší.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Vackova (@zuzanavackova)

V Českej republike a na Slovensku je odborníkom v problematike (nielen) v obťažovaní na verejnosti nezisková organizácia Konsent, ktorá sa tak prirodzene stala partnerom a odborným garantom programu a zároveň bude samotné školenia vykonávať. V relácii Ide o nás bola hosťom výkonná riaditeľka organizácie Johanna Nejedlová, s ktorou sme sa nezhovárali nielen o technike 5D, ale tiež o tom, ako môže zabrániť prejavom sexuálneho násilia či útoku potenciálna obeť alebo napríklad o tom, čo nie je prípustné v prejavoch správania sa voči iným osobám (či už opačného alebo rovnakého pohlavia).

Viac si pozrite v našom videu, prípadne si vypočujte podcast. Ďalšie informácie nájdete na stránke www.standup-slovensko.com, prípadne sa môžete prihlásiť aj na živé školenie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #technika #projekt #svedok #sexuálne násilie #sexuálne obťažovanie #stand up #Ide o nás

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...