Kráľ, Kubiková, Plesl či Sekáč: To najlepšie z českého a slovenského dizajnu predstaví ÚNOS. Umenie si pýta zmenu, tu ju nájdete

Móda a dizajn v širšom ponímaní na oboch stranách česko-slovenskej hranici má čo ponúknuť. Dôkazom bude aj program podujatia, ktoré sa už čoskoro uskutoční v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave pod záštitou a kurátorstvom komplexnej CS platformy Virvar.

04.04.2024 12:00
UNOS - to je jedna z troch sekcií... Foto:
UNOS - to je jedna z troch sekcií multižánrového podujatia fest1val, ktoré sa uskutoční v Dolných Vítkoviaciach v Ostrave od 30. apríla do 5. mája 2024. Za sekciou UNOS stojí komplexná slovenská platforma Virvar.

V stredu popoludní v Prahe predstavili nultý ročník stredoeurópskeho multižánrového podujatia – festivalu príznačne nazvaného fest1val (1), ktorý prebehne od 30. apríla až do 5. mája v priestoroch areálu Dolních Vítkovic v Ostrave. Ponúkne tri plnohodnotné sekcie, ktoré sa budú orientovať na viaceré smery v rámci umenia a tvorivosti českých aj slovenských zástupcov z oblasti architektúry, dizajnu, ale tiež filmu a, samozrejme, módy. Ambíciou je jednotlivé oblasti prepojiť a nielen návštevníkom, ale aj odborným komunitám ponúknuť bohatý zážitok na všetkých úrovniach uvedeného.

Michaela Kocianová v editoriáli Malka Čítajte viac Komerčná tvár a sexy kráska z móla? Kocianová prekvapila, takto vzdala poctu Slovensku a legendárnemu Plickovi

Popri sekciách PULSE a IFFO (International Film Festival Ostrava) sa o jeden z najpestrejších programov postará sekcia ÚNOS (UNOS), pod ktorú sa koncepčne, kreatívne aj organizačne podpisuje CS platforma Virvar. Tá už viac ako 5 rokov intenzívne pracuje v priestore módy a dizajnu – a v kategórii Fashion & Beyond ohlasuje pestrý a diverzný program toho najlepšieho naprieč súčasným spektrom CS módy a dizajnu s presahmi.

Ukážka z tvorby dizajnérky Petry Kubikovej,...
Dizajnérka Petra Kubiková a jej nová kolekcia...
+19Ukážka z tvorby Štefana Sekáča, ktorý sa...

Súčasťou programu budú okrem iného premiéry odevných kolekcií autorov ako Boris Kráľ, Farah Kimia či Naniche by Natálie Dufková a Tereza Vu. S Virvarom sa spojil aj slovenský textilný dizajnér Juraj Straka, (okrem iného aj krstný otec platformy) – ten sa v rámci ÚNOSU vydáva na novú cestu a prvýkrát predstaví okrem printu aj svoj prvý odevný produkt. Návrhár Jan Černý pripravuje „drop“ pre Ostravu a Petra Kubiková plánuje multiodborovú módnu prezentáciu.

V príprave sú inštalácie a multižánrové prezentácie, v ktorých návštevníci budú môcť vidieť aj tvorbu Ronyho Plesla, Dominiky Petrtýlovej či Štefana Sekáča. Do programu Virvar zaradil aj svojho už stáleho spolupracovníka, slovenského fotografa Lousyho Aubera, s ktorým vznikla aj fotostory Malka pre český magazín Vogue CS v hlavnej úlohe s topmodelkou Michaelou Kocianovou; tentokrát sa predstaví v polohe jemu blízkej: site-specific.

zväčšiť Dizajnér Boris Kráľ (na archívnom zábere) bude... Foto: archív UNOS by Virvar
Boris Kráľ Dizajnér Boris Kráľ (na archívnom zábere) bude súčasťou programu sekcie UNOS v rámci multižánrového podujatia fest1val, ktoré sa uskutoční v Dolných Vítkoviaciach v Ostrave od 30. apríla do 5. mája 2024. Za sekciou UNOS stojí komplexná slovenská platforma Virvar.

Multidisciplinárne prezentácie (textil, sklo, keramika, grafika, objekt, fotografia) na seba vezmú podobu netradičných foriem. Tvorcovia sľubujú prepájanie žánrov a priestor na diskusiu – či už pre odborné alebo širšie publikum.

1N1A1161 Čítajte viac Boris Kráľ: Šiť na veľkosť modelky vás veľa nenaučí. V ženskej postave sú tajomstvá, ktoré ako dizajnér odhaľujem

„Virvar v rámci fest1valu berie status quo, publikum aj naratív na neutrálnu pôdu ostravských Dolních Vítkovic so zaujímavou históriou, jedinečnou estetikou a silným geniom loci, aby tak mohla vzniknúť nová tradícia a hniezdo nekonvenčnosti, odvahy a vysoko posadenej latky kvality v oblasti kreatívnych odvetví a ich odnoží," hovorí Eva Sýkorová-Čomborová, zakladateľka platformy Virvar. Pri zapojení sa do podujatia a tvorbe koncepcie pre „nultý“ ročník akcie sa jedinou konštantou stáva podľa Sýkorovej-Čomborovej zmena. „ÚNOS nie je o objavovaní objaveného, ani o tvorbe obrazov fiktívnej dokonalosti. Je (a bude) o posunoch, reflexii a revízii, v reálnom čase a skutočnom priestore," uvádza.

Ukážka z tvorby Štefana Sekáča, ktorý sa... Foto: archív UNOS by Virvar
S tefan Seka c V2 Ukážka z tvorby Štefana Sekáča, ktorý sa predstaví novou kolekciou v sekcii UNOS v rámci multižánrového podujatia fest1val, ktoré sa uskutoční v Dolných Vítkoviaciach v Ostrave od 30. apríla do 5. mája 2024. Za sekciou UNOS stojí komplexná slovenská platforma Virvar.

Program fest1val ako celku nájdete na webe fest1val.eu, pre bližšie detaily selekcie a programu sekcie UNOS by Virvar si môžete pozrieť aj priložené informácie. V galérii nájdete zastúpenie všetkých participujúcich tvorcov a umelcov, ktorí sa už koncom apríla vyberú do Dolných Vítkovic, aby pre divákov a hostí pripravili nevšedný a výnimočný a najmä nový zážitok.

zväčšiť Program sekcie Fashion & Beyond UNOS by...
Harmonogram UNOS Program sekcie Fashion & Beyond UNOS by Virvar na akcii fest1val v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #únos #ostrava #umenie #Petra Kubíková #Virvar #Boris Kráľ #Naniche #Rony Plesl

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...