Svrbí vás, je napnutá či červená a suchá? Koža nás dokáže poriadne potrápiť, takto ju dokážete chrániť (a opraviť)

Slovné spojenie mikrobióm pokožky sa skloňuje v posledných rokoch čoraz častejšie. A sú na to pádne dôvody.

31.01.2024 12:30
zima - chlad - pokožka Foto:
Pre krásnu pokožku je nutné starať sa aj o kožný mikrobióm a chrániť ho.
debata

Kožný mikrobióm je ucelený ekosystém, ktorý sa skladá z baktérií, plesní, húb, vírusov a kvasiniek. S človekom žijú vo vzájomnej symbióze a výsledkom je v zásade zdravá a normálne sa správajúca pokožka. To je však idylický stav, do ktorého v posledných rokoch, ba priam desaťročiach výrazným spôsobom zasahujú zmeny prostredia okolo nás. Ale aj zmeny v nás samotných.

Pamela Anderson Čítajte viac Pleť bez mejkapu? Skvelé rozhodnutie, ale na toto nesmiete zabudnúť...

Áno, reč je napríklad o zvýšenom strese, ktorý zažívajú posledné generácie a ktoré sa tiež podpisujú na tom, či je stav nášho mikrobiómu v poriadku. Samozrejme, dôležitú rolu zohravajú aj vonkajšie faktory. Či už je to znečistené prostredie, smog, zhoršená kvalita vzduchu na niektorých miestach alebo silné slnečné žiarenie – všetky spoločne dokážu zasiahnuť do podoby kožnej bariéry.

Kvapky Collistar Sun Protective Drops so SPF 50...
Korekčný hydratačný krém Toleriane Rosaliac AR...
+6Ekologická emulzia Sisley Ecological Compound...

Výsledkom je – asi už tušíte, a tušíte správne – pokožka, ktorá nás dokáže poriadne potrápiť. Podráždená, scitlivená, začervenená. S prejavmi akné, ale aj svrbivá a prehnane suchá. Prejavy môžu byť naozaj rôzne a je veľmi dôležité, aby sme o kožu dbali starostlivo a jej „ekosystém“ navrátili do ideálneho stavu.

Pomôcť v tom môže aj vhodne zvolená kozmetika. Práve na udržanie a stabilitu kožnej bariéry sa totiž v poslednom období špecializuje stále viac kozmetických značiek či výrobcov lekárskej alebo lekármi odporúčanej kozmetiky.

zeler Čítajte viac Pomôže s ekzémom, zaberá na chudnutie a pre pokožku je hotový balzam: Zeler má mnoho pozitív, jesť by sme ho mali aj pre toto...

Stres, ktorý sa odohráva v našich hlavách, síce nezatrie (a nezachráni) žiaden krém. Ale pravidelná starostlivosť, ktorej výsledky na koži už do pár dní či týždňov spozorujete, vám určite môže jeho úroveň znížiť aspoň o pár percent. A bonusom bude aj zdravšia koža a vzhľad.

A ešte malá pomôcka:
Ak hľadáte produkty na posilnenie mikrobiómu, potom na obaloch hľadajte slová ako ceramidy, niacínamid, pre- a probiotické látky, prípadne patentované látky, ktoré deklarujú a testami sú potvrdené ako účinné v podpore kožného mikrobiómu. Posledné roky výskumov ich priniesli na trh niekoľko, niekoľko z nich nájdete aj v našej galérii tipov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #koza #pleť #mikrobióm #bariéra #probiotické baktérie #niacínamid

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...