Symbolizuje luxus aj eleganciu, ženám dodáva silu aj sebavedomie: Toto dokáže len jediná farba a tu je 50 dôkazov, že nosiť sa ju oplatí...

Nesmrteľná a večná. Čierna farba má v móde svoje miesto. Zakorenené, pevné a stabilné. Aj napriek svojej priamočiarosti dokáže pre ženy mnoho.

31.01.2024 00:00
Herečka Scarlett Johansson. Foto: ,
Herečka Scarlett Johansson.
debata

Milovali ju mnohí dizajnéri, veľkí couturiéri a tvorcovia ako Cristobal Balenciaga, Hubert de Givenchy či Coco Chanel. V móde sa objavovala od nepamäti a dokázala popri tvorbe štýlu vyjadriť mnoho informácií. Či už o statuse nositeľky alebo nositeľa, citovom rozpoložení alebo o fáze života, v akej sa nachádzajú. Čierna farba sa však stala aj symbolom elegancie, sofistikovanosti, luxusu a tiež sebavedomia.

Maison Margiela Haute-Couture 2024 Čítajte viac Zafúľaný bar, tváre ako z porcelánu, provokujúce šaty, no najmä úchvatná móda: Táto kolekcia vôjde do histórie, oslavuje ľudskosť

Najmä v období po zdobných kreáciách a definovaní ženy cez výrazné vzory, siluety či pompéznosť materiálov sa čierna stala akousi odpoveďou na tichú krásu a distingvovanosť. Bez toho, aby pôsobila slabšie či trebárs menej prepracovane. Práve naopak, čierne materiály poľahky odhalili aj drobný kaz, detail, ktorý v strihu nefungoval a preto sa do odevov v tomto odtieni dizajnéri ponárali často ako do štúdie svojho manuálneho majstrovstva a zručností.

Herečka a podnikateľka Gwyneth Paltrow  v...
Speváčka Olivia Rodrigo počas podujatia Rock &...
+47Herečka Natalie Portman na premietaní filmu May...

Čierna farba je dodnes mimoriadne obľúbená a svoje miesto zaujala aj v pop-kultúre, moderných interpretáciách ženského odevu, ovplyvnila rozličné smery, či už hudobné, výtvarné alebo interiérové. Byť od hlavy po päty v čiernej spopularizovala ako trend už spomenutá Coco Chanel.

zväčšiť Herečka Alžbeta Ferencová na slávnostnej... Foto: Profimedia
822362381 Herečka Alžbeta Ferencová na slávnostnej premiére filmu Jej telo.

Odstránila z čiernej nános smutnej nálady či oplakávania – tak, ako sa v mnohých kultúrach táto farba so smútkom spájala. Dnes sa pre voľbu „od hlavy po päty“ rozhodujú mnohé ženy. Známe aj menej známe, celebrity a hviezdy zo zahraničia, ale aj z domáceho sveta.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Čítajte viac Vďaka za to, čo dnes nosia ženy, jej patrí právom. Za kontakty s nacistami aj kritika: Chanel pozná každý, ale kto vlastne poznal Gabrielle?

Vybrali sme pre vás 50 inšpirácií, ktoré vás nenechajú na pochybách – čierna je nádherná módna voľba. Už si len vybrať to, ako bude svedčať práve vám…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #luxus #žena #móda #inšpirácia #čierna #elegancia #celebrity

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...