Zafúľaný bar, tváre ako z porcelánu, provokujúce šaty, no najmä úchvatná móda: Táto kolekcia vôjde do histórie, oslavuje ľudskosť

Týždeň módy haute couture sa síce skončil už minulý štvrtok, ale práve jeho záver priniesol aj absolútny vrchol. Zaslúži si pár riadkov.

30.01.2024 00:00
Maison Margiela Haute-Couture 2024 Foto:
Modelka na prehliadke Maison Margiela Haute-Couture 2024 v Paríži. Viacerí odborníci sa zhodli, že táto módna šou sa zapíše do histórie.
debata (4)

Nová kolekcia módneho ateliéru Maison Margiela pod vedením dizajnéra Johna Galliana bola čímsi, čo sa za pár hodín a nasledujúcich dní stalo najdiskutovanejšou prehliadkou uplynulého couture týždňa. A nielen to. Viacerí módni novinári sa zhodli, že Galliano triumfoval a sprostredkoval zážitok, ktorý ďaleko presiahol hranice tvorby odevov. Nech už sú akokoľvek jedinečné z hľadiska materiálov, strihov či ručnej práce.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Čítajte viac Vďaka za to, čo dnes nosia ženy, jej patrí právom. Za kontakty s nacistami aj kritika: Chanel pozná každý, ale kto vlastne poznal Gabrielle?

„Maison Margiela sa zapíše do módnej histórie. John Galliano navrhol kolekciu, ktorá zanechala všetky ostatné haute couture v prachu,“ napísala renomovaná kritička Cathy Horyn pre portál The Cut. Na štvrtkovej prehliadke, ktorá sa konala v ponurom bare pod parížskym mostom Pont Alexandre III., sa podľa Horynovej objavil Galliano v najlepšej forme a dokonca jeho kolekciu prirovnala k slávnej šou v parížskom dome mecenášky Sao Schlumbergerovej, ktorá sa v roku 1994 rovnako zapísala do histórie. Najväčšou inšpiráciou pre tvorbu Artisanal Collection 2024 bolo dielo maďarsko-francúzskeho fotografa Brasaia. Vidieť sa dali aj Gallianove obľúbené motívy, s ktorým pracoval ešte za čias Diora.

Modelka na prehliadke Maison Margiela Haute...
Modelka v kreácii z novej kolekcie Johna...
+11Modelka na prehliadke Maison Margiela Haute...

Čo však bolo takým výnimočným na kolekcii Artisanal, ktorá bola prvou couture kolekciou, akú módny dom Margiela uviedol od leta 2022? Všetko, zhodujú sa mnohí. Fascinujúca bola v prvom rade práca s materiálom, v ktorom sa napríklad experimentovalo s podobou farbenia čipky tak, aby pôsobila akoby sa jej dotýkalo svetlo alebo ju umazal olej. Či vrstvenie materiálov, ako šifón a organza, ktoré boli potlačené a s dotykom farby a vzoru pripomínali vlnu.

Modelka na prehliadke Maison Margiela Haute... Foto: Profimedia
840591894 Modelka na prehliadke Maison Margiela Haute Couture 2024 v Paríži.

Niektoré materiály pôsobili akoby boli ešte stále mokré, akoby sa ich nositeľka práve vynorila zo Seiny alebo zmokla v naliehavom parížskom daždi. Alexander Fury z portálu Another Magazine vysvetľuje, že išlo o absolútne inovatívne techniky práce so silikónom.

Marcel Holubec, Piannisimo Conceptual Couture, Zuzana Gregorová Čítajte viac Nemá žena padá do mora a dvíha sa jej sukňa... scéna z oscarového filmu zrodila krásu v Starej tržnici: Šaty ako rozbúrené vlny, krinolíny aj perly na ústach

Tvídové materiály boli zase vystavené použitiu lepidla či napríklad vysokej teplote, aby sa skrčili a vytvorili jedinečnú štruktúru. Nákrčníky boli vyrobené z kože. Dych brali aj korzety, do ktorých zošnuroval Galliano modelky, ale aj mužských manekýnov. Ako informovalo vedenie ateliéru, jednotlivé modely vznikali celých deväť mesiacov, samotná idea na prehliadku sa zrodila pred viac ako rokom.

Pred zrakmi malej skupiny vybraných hostí potom jednotlivé figúry defilovali nielen v šatách, ale ako jedinečné charaktery. Mimochodom, v závere mohli hostia obdivovať aj herečku Gwendoline Christieovú, známu z Hry o tróny. V latexových šatách so všitým korzetom. Súčasťou prehliadky bola aj absolútne špecifická choreografia chôdze, niektoré modelky pripomínali doslova oživené bábiky. A túto ilúziu ešte umocňoval mejkap od Pat McGrathovej. Tej sa podarilo docieliť naozaj dychberúci vzhľad tvárí, ktoré vyzerali ako z porcelánu.

Model na prehliadke Maison Margiela... Foto: Profimedia
Maison Margiela Haute-Couture 2024 Model na prehliadke Maison Margiela Haute-Couture 2024, ktorá sa konala v Paríži.

Prehliadka, po skončení ktorej hostia niekoľko minút tlieskali a dupotom sa snažili vyvolať kreatívneho mága Galliana (neprišiel), však nebola podľa ľudí z brandže iba dokonalou ukážkou módneho majstrovstva, inovácie a imaginácie. „Táto šou bola oslavou. Oslavou ľudskosti a jedinečnosti. Individuality,“ napísal Fury pre Another Magazine. Pár záberov a video z tejto módnej prehliadky bude azda pádnym dôkazom aj pre fanúšikov módy na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #kritika #história #haute couture #John Galliano #Maison Margiela

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....