Nemá žena padá do mora a dvíha sa jej sukňa... scéna z oscarového filmu zrodila krásu v Starej tržnici: Šaty ako rozbúrené vlny, krinolíny aj perly na ústach

Na domácej módnej scéne je len niekoľko dizajnérov, ktorí si trúfnu na samostatnú módnu prehliadku. Marcel Holubec sa ku nim zaradil pred pár rokmi a jeho najnovší počin, kolekcia Pianissimo Conceptual Couture, bol lákadlom pre pozvaných hostí aj divákov, ktorí si mohli lístky na prehliadku v Starej tržnici zakúpiť.

25.10.2023 11:30
Marcel Holubec, Piannisimo Conceptual Couture,... Foto:
Modelka Zuzana Gregorová ako múza kolekcie Pianissimo Conceptual Couture od slovenského dizajnéra Marcela Holubca. O potlače látok sa postaral Juraj Straka a šperky Nataša Štefunková.
debata

V prvom rade treba asi zdôrazniť, že pre Holubca boli odjakživa dôležité viaceré zložky, ktoré vytvárajú finálny dojem. Nie je to len odev, ale aj starostlivý výber modeliek, ich líčenie a úprava, výber doplnkov a, samozrejme, v neposlednom rade scéna, ktorá ešte podčiarkuje hlavné inšpirácie a atmosféru celej kolekcie.

Emma Drobná Čítajte viac Pallová a Drobná ako zvodné tváre prehliadky, zo Svarinskej je miláčik módnej scény. Na couture od Holubca prišla aj legenda zo SND

Ak doprostred historickej budovy – jednej z najpôvabnejších v bratislavskom Starom meste – postavíte klavír na podložie z piesku a celú scénu nasvietite tak akoby sa mesačné lúče dotýkali morskej pláže, už prvý úspech je zaručený. Výpravnosť prehliadky najnovšej Holubcovej kolekcie bola jedným z jej dôležitých prvkov a ohurujúcich sprievodných efektov. Ak by však zlyhala druhá zložka, samotné odevy, ani piesok či virtuozita slovenského pianistu a skladateľa Mikuláša Škutu, by na zážitok nestačili. Našťastie, tento príbeh sa nekonal.

Herečka Kristína Svarinská v kreácii Nehera na...
Modelka Zuzana Gregorová nechýbala na...
+56Lekárka Alena Pallová v kreácii od Marcela...

Už prvý look – modelka Zuzana Gregorová v čiernom nohavicovom kostýme a šperkom zo striebra a perál od Nataše Štefunkovej (postarala sa o všetky šperky na prehliadke) provokatívne aranžovaným ako náhubok na perách, naznačil hlavnú inšpiráciu Pianissima. „Kolekcia bola inšpirovaná filmom Piano z roku 1993. Videl som ho prvýkrát niekedy v 90-tych rokoch a nejako som si naň spomenul a vrátil sa k nemu zhruba pred rokom. Do pamäte sa mi vryla scéna, kde hlavná hrdinka padne do mora aj s klavírom a zdvihne sa jej sukňa. Od toho sa odvinulo množstvo motívov, ktoré boli v kolekcii použité,“ prezradil pre Pravdu Marcel Holubec.

Modelka Zuzana Gregorová ako múza kolekcie... Foto: Ján Zemiar
Marcel Holubec, Piannisimo Conceptual Couture, Zuzana Gregorová Modelka Zuzana Gregorová ako múza kolekcie Pianissimo Conceptual Couture od slovenského dizajnéra Marcela Holubca. O potlače látok sa postaral Juraj Straka a šperky Nataša Štefunková.

Kým múza kolekcie Gregorová kráčala bosými nohami po piesku a ťahala za sebou franforce čiernej látky, pripomínajúce morské riasy (alebo ťažkú mokrú sukňu klesajúcu na dno mora, ak chcete…), v ďalších modeloch sa objavila napríklad krinolína obrátená smerom nahor či korzetová konštrukcia dopĺňajúca biely košeľový základ alebo abstraktné potlače pripomínajúce rozbúrenú vodu na látkach so zvýraznenou štruktúrou nití a dezénom.

Rita Ora, Petra Kovacs Čítajte viac Lady Gaga v Hanečkovi, Rita Ora v sexy čipke od Petry Kovacs: Toto je 18 kreácií, ktoré by sme radi videli na hviezdach

O tie sa postaral textilný dizajnér a nedávny víťaz Národnej ceny za dizajn Juraj Straka. V bielych či belasých košeľových šatách sa dala čítať viktoránska inšpirácia, šnurovanie sa ako detail objavilo v podobe doplnkov ako boli kožené prepásania, ale aj v detailoch jemnejších a zapracovaných do manžiet rukávov či napríklad ako funkčný prvok v technicky ladených parkách.

zväčšiť Modelky v odevoch z kolekcie Pianissimo... Foto: Ján Zemiar
Marcel Holubec, Piannisimo Conceptual Couture Modelky v odevoch z kolekcie Pianissimo Conceptual Couture od slovenského dizajnéra Marcela Holubca. O potlače látok sa postaral Juraj Straka a šperky Nataša Štefunková.

Holubec, samozrejme, pracoval aj so svojimi signifikantnými prvkami, ktoré sa v jeho tvorbe objavujú pravidelne. Plisé sa dočkalo extravagantného spracovania ako model šiat na guľovej koštrukcii, ktorý odkazoval na dizajnérovu tvorbu kostýmov pre Fashion Ballet. Laserom vyrezávaná koža sa objavila v podobe sukne, topu či predĺženej vesty, ktoré na prvý pohľad pripomínali brnenie, či ak chcete, opäť akúsi variáciu na zložité konštrukcie ukrývajúce sa pod odevmi viktoriánskej éry. Autor ich však spracoval s ľahkosťou a vystavil na obdiv.

Kristína Svarinská Čítajte viac Rodinka miliardára Tkáča si užila módne dni, manželka v prvom rade, dcéra ako modelka. Opäť iná bola Svarinská, na móle provokovala ex-misska

„Mám pocit, že som si trochu viac uletel. Prejavilo sa to najmä konštrukciami, tými obrátenými krinolínami, ktoré predviedli vybrané modelky,“ komentoval Holubec, v čom vidí najväčšie odlišnosti od svojej doterajšej tvorby. Mnoho divákov tesne po prehliadke prisudzovalo kolekcii letný nádych a atmosféru. „Nekalkuloval som s tým, že idem robiť kolekciu na jeseň a zimu alebo že by som mal pripraviť kolekciu na budúci rok jar a leto, tak ako sa s kolekciami na budúci rok už prezentovali svetoznáme značky. Bola to pre mňa téma a takto som ju spracoval. Je možné, že mojim klientom, ale aj divákom na prehliadke kolekcia evokovala letnú atmosféru,“ reagoval tvorca pre Pravdu.

zväčšiť Modelky v kreáciách z kolekcie Pianissimo... Foto: Ján Zemiar
Pianissimo Conceptual Couture Modelky v kreáciách z kolekcie Pianissimo Conceptual Couture od Marcela Holubca.

Najväčšia sila kolekcie Pianissimo Conceptual Couture sa však ukrývala práve v odevoch, ktoré očarili svojou ľahkosťou a nositeľnosťou skĺbenou s precíznym strihom, dokonalým krajčírstvom a prekvapivými detailmi. Dámske saká tentoraz zbavil Holubec výrazných ramien a tvaroval ich viac k telu, siluety boli oblejšie a ženskejšie. Rozkošné a veľmi nositeľné boli napríklad krátke biele košeľové šaty s výrazným zadným dielom, ktoré pripomenuli obradné rúcho a za jeden z najväčších „hitov“ kolekcie si trúfam tipovať šortky s efektom vrstvenej látky, ktoré sa objavili vo viacerých podobách a dĺžkach. Či už v čiernom akoby technickom vyhotovení alebo spojené s bielym pánsky strihaným sakom či ako belasý romantickejšie ladený kúsok s naznačeným volánom, ktorý doplnil ukážkovo strihanú a vyhotovenú košeľu.

Marcel Holubec, CONCRÉTE Čítajte viac Toto je slovenská módna kolekcia, ktorá má cenu za umenie! Čo o nej povedal jej tvorca Marcel Holubec?

Medzi klientelou nepochybne zabodujú aj spoločenské odevy. Kolekcia Pianissimo Conceptual Couture ponúkla niekoľko príťažlivých rób a bola by škoda, ak by sa v niektorej z nich čoskoro neobjavila nejaká z dizajnérových klientiek na evente. Či už doma, alebo za hranicami. „Samozrejme, že sa to snažím robiť práve takto. Inak by to nemalo zmysel. Sú niektoré modely, pri ktorých viem, že odídu, že bude o ne záujem a klientky si pre ne prídu do pár dní po prehliadke,“ konštatoval Marcel Holubec s tým, že aj Pianissimo má v centre pozornosti v prvom rade klientku.

zväčšiť Defilé prehliadky novej kolekcie Pianissimo...
marcel15 Defilé prehliadky novej kolekcie Pianissimo Conceptual Couture od slovenského dizajnéra Marcela Holubca (v popredí na snímke).

Ak sa to dokáže v súznení spojiť aj s autorskou ideou, inšpiráciou a dizajnérovým rukopisom, potom vzniká hodnotný dizajn. A Marcel Holubec, mimochodom tiež držiteľ Ceny za umenie Nadácie Tatra banky v kategórii Dizajn, opäť potvrdil, že ovláda svoje remeslo…

Marcel Holubec získal cenu za dizajn, pozrite si rozhovor s ním
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Marcel Holubec #kolekcia #korzet #inšpirácia #Piano #krinolína

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...