Boja sa vrások, o kozmetike vedia viac než ktokoľvek pred nimi. Generáciu Z trápi, aby nevyzerala staršie. A je pre to ochotná veľa urobiť

Influencerka Emma Brooks si kvôli starnutiu nerobila starosti do okamihu, keď oslávila dvadsiate narodeniny.

26.12.2023 08:12
Emma Brooks. Foto:
Americká influencerka Emma Brooks.
debata

Hovorí, že začala panikáriť, pretože vyzerala inak ako pred dvoma rokmi, a pýtala sa, ako asi bude vyzerať o päť rokov. Hoci najstarší zástupcovia generácie Z majú len okolo 26 rokov, majú ťažkú hlavu kvôli tomu, aby nevyzerali starší, napísal web americkej televízie CNN.

Trendom je prevencia skôr ako korekcia, dopyt je po kozmetických produktoch, ktoré predchádzajú starnutiu, obsahujú filtre proti slnečnému žiareniu. Podľa americkej spoločnosti Circana, ktorá sa zaoberá výskumom trhu, 70 percent zástupcov generácie Z používa pleťové séra proti starnutiu.

Dorrit Böilerehauge Čítajte viac Už sa nemusíme báť starnutia, hovoria jej ľudia na ulici: Z očarujúcej Dánky je v 63 rokoch modelka

Newyorské štúdio Peachy, ktoré ponúka ošetrenie botoxom, hovorí, že ľudia z generácie Z, teda narodení od konca 90. rokov do roku 2010, sú najrýchlejšie rastúcou skupinou zákazníkov. Výrečným príkladom tohto trendu sa tento rok stalo video na tiktoku venované tomu, „čo robiť v 14 rokoch na zastavenie procesu starnutia“.

Zjemňujúce anti-ageingové sérum Instant...
Rozjasňujúce pleťové sérum LIFTACTIV Supreme...
+8Kolagénové sérum Pixi Collagen & Retinol Serum...

„Táto generácia preberá rutinu starostlivosti o pleť, ktorá je typická pre niekoho staršieho,“ hovorí Larissa Jensen, poradkyňa pre trh s kozmetickými výrobkami v spoločnosti Circana.

Po pupienkoch prichádza reč na vrásky

Keď súčasní dvadsiatnici prichádzajú za dermatologičkou a majiteľkou značky kozmetiky Lorettou Ciraldovou, obracajú sa na ňu najskôr s problémami, ako je akné, väčšina rozhovorov ale skončí pri starnutí.

Salma Hayek a jej manžel, podnikateľ Francois Pinault Čítajte viac Nestratila som ohybnosť, ani silu, starnutie je krásne, tvrdí Salma Hayek: Keď ju uvidíte v plavkách, nemôžete nesúhlasiť...

Vplyvom instagramu, tiktoku a samozrejme zoomu ľudia pohľadom na vlastnú tvár trávia viac času ako kedykoľvek predtým. Na internete zdieľajú tipy na starostlivosť o pleť s cieľom predísť starnutiu. Týkajú sa používania retinoidov, vitamínu C, používania filtrov proti slnečnému žiareniu, a dokonca aj lepenie pások (tejpov) na tvár a podstúpenie „baby botoxu“. Cieľom je v prvom rade zabrániť vzniku vrások.

zväčšiť Influencerka Emma Brooks McAllister v kreácii... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Emma Brooks McAllister Influencerka Emma Brooks McAllister v kreácii Rodarte.

Dopyt po produktoch proti starnutiu zo strany ľudí z generácie Z znamená pre firmy príležitosť získať zákazníkov, ktorých predtým nebrali do úvahy, hovorí Rich Gersten, spoluzakladateľ firmy True Beauty Ventures zameranej na predaj kozmetických a wellness produktov. Teraz im ide o účinnosť, rýchle výsledky a cenu, ale stále nie je jasné, ako sa ich preferencie vyvinú s pribúdajúci­mi rokmi.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte viac Veľký rozhovor o kráse: Všetko o kolagéne, kyseline mladosti, a nielen o nich

„Na jednej strane im ide o pozitívny prístup k telu, autenticitu, vierohodnosť, ale na druhú stranu sa veľmi zameriavajú na prevenciu starnutia. Pri zverejňovaní fotiek používajú aplikácie na ich úpravu a kladú dôraz na dokonalosť,“ hovorí Cristina Nuňez z True Beauty Ventures o generáciu Z. „Na jednej strane je pozitivita, na druhej strach,“ dodáva.

Diagnóza? Špecialista na starnutie

Generácia Z toho o starostlivosti o pleť, procese starnutia a vplyvu životného prostredia vie oveľa viac ako ktorékoľvek predchádzajúce pokolenie, hovorí Larissa Jensen z Circany. Dvadsaťšesťročný Dylan Heberle starostlivosť o pleť považuje za súčasť starostlivosti o zdravie. Krém s ochranným faktorom používa najmä kvôli prevencii rakoviny kože, niečím navyše je to, že zároveň predchádza vzniku vrások. Používanie kozmetických prípravkov na noc považuje za rovnaký zvyk ako napríklad cvičenie.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte viac Zázrak pre pleť, s ktorým treba narábať opatrne: Poznáte tajomný retinol? Toto radí odborníčka

Generácia Z chce spomaliť proces starnutia, skôr než aby naprávala problém neskôr, hovorí parížska dermatologička Diala Haykal. To, ako táto skupina popularizovala procedúry zamerané na prevenciu, podľa nej predstavuje najvýznamnejšiu zmenu v kozmetickej dermatológii za posledných 20 rokov.

Plastický chirurg Paul Nassif, ktorý sa preslávil vďaka programu o spackaných plastických operáciách na kanáli E!, sa stretáva so stále väčším počtom mladých ľudí, ktorí si nechávajú robiť profesionálne peelingy, chodia na kozmetiku, prípadne si nechajú urobiť drobný zákrok s použitím lasera. Na konzultácie neprinášajú fotografie celebrít, ale seba samých upravených v príslušnom programe.

Nočné sérum Retinol Fusion PM Night Serum od...
Luxusný kaviárový nočný olej Nighttime Oil od...
+7Pleťové sérum s retinolom proti starnutiu pleti...

Otvorenosť, s akou sa generácia Z chová na sociálnych sieťach, pomohla k rastu dopytu po kozmetických procedúrach, hovorí spoluzakladateľka štúdia Peachy Carolyn Treasure. Keď si títo ľudia nechávajú dávať botoxové injekcie, ošetrenia často filmujú a zdieľajú na sociálnych sieťach alebo zostavia príspevok tvorený fotografiami, na ktorých je vidieť efekty zákrokov.

Sociálne siete zmenili mentálne nastavenie, zmenia aj biznis

Na rozmach pokročilej kozmetickej starostlivosti pre mladých ľudí má vplyv aj osveta, kedy sa odborníci aj úplní laici na sociálnych sieťach delia o svoje tipy. To, že je dostupných viac informácií, nemusí vždy znamenať, že sú presné. Mnoho mladých ľudí potom za kožnou lekárkou Ciraldovou prichádza s problémami, o ktorých si myslia, že súvisia so starnutím, ale v skutočnosti sú spôsobené predčasným používaním drastických chemických prípravkov. Podrobnejšie výskumy ohľadom efektov „predmladzovacích“ kúr ešte nie sú k dispozícii. Nadmiera informácií môže v ľuďoch z generácie, ktorá sa vo svete ešte len rozhliada, vzbudzovať zmätok a úzkosť.

„Sme mladí na to, aby sme si robili také starosti kvôli starnutiu,“ hovorí influencerka Emma Brooks.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #kozmetika #botox #ošetrenie #anti-aging #generácia Z #influencer

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...