Zázrak pre pleť, s ktorým treba narábať opatrne: Poznáte tajomný retinol? Toto radí odborníčka

Posledné roky sa stále častejšie hovorí o kozmetickej starostlivosti s retinolom. Niektorí z nás ho už majú dávno odskúšaný, pre iných je veľkou neznámou. Isté je, že jeho benefity sú vedecky preukázané pri boji s vráskami a snahe o krajšiu pleť. Je však dobré poznať aj jeho hrozby.

01.06.2022 06:00
retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Foto:
Aj v prípade prípravkov, ktoré sľubujú jemnejšiu koncentráciu a denné používanie, by ste mali byť podľa dermatologičky radšej opatrní.
debata

Dermatologička Michaela Blaško patrí medzi ženy, ktoré majú s retinolom a prípravkami s jeho obsahom bohaté skúsenosti. Profesionálne, ale aj osobné. „Retinoidy sú veľmi často využívané na liečbu kožných ochorení ako je akné alebo psoriáza, keďže majú veľmi silné protizápalové účinky. Ale keďže ja mám rada takzvanú evidence based medicine a tiež evidence based kozmetiku (pozn. medicína založená na vedeckých dôkazoch), tak retinol je to látka, ktorá je jednoznačne vedecky dokázaná, že funguje na bunkovej úrovni,“ vysvetlila odborníčka.

Nočné sérum Retinol Fusion PM Night Serum od...
Luxusný kaviárový nočný olej Nighttime Oil od...
+7Pleťové sérum s retinolom proti starnutiu pleti...

Retinol a retinoidy sa aktívne zapájajú do procesu bunkovej výmeny v pokožke. „Kožné bunky sa odlučujú a odumierajú približne raz za 28 až 30 dní. Tento cyklus sa opakuje každý mesiac. Pod odumierajúcou kožnou bunkou sa tvoria nové mladé kožné bunky a práve aplikácia retinoidov túto obnovu kožných buniek veľmi povzbudzuje a stimuluje aj tvorbu kolagénu. Našu pleť nielen omladzuje tak, že je svieža, ružová, mladá, ale je aj pevnejšia. Tým pádom sa vyhladzujú vrásky a pleť má jednotnejší odtieň, tón. Regulujú sa rozšírené póry, reguluje sa tvorba mazu a má naozaj veľmi blahodárne účinky na našu kožu,“ vymenúva Michaela Blaško. Nezabúda však dodať dôrazné slovko ALE. „Ale chce to veľkú disciplínu pri používaní,“ hovorí.

čistenie, odličovanie, pleť, pena Čítajte viac Napeniť, masírovať, opláchnuť! Aké sú hlavné benefity čistenia pokožky penou?

Negatívom prípravkov s retinoidmi je fakt, že na každej pleti pôsobia trochu inak a každá pokožka ich aj inak toleruje. Samotná Blaško to uvádza aj na vlastnom prípade. „Preparáty s vitamínom A – retinoidmi používam od dvanástich rokov, pretože som mala akné. A tým, že tak blahodárne pôsobia na kožu a využívajú sa aj v anti-ageingovej starostlivosti, som im verná už celé dekády,“ vysvetľuje Michaela Blaško. „Moja koža je na ne zvyknutá, veľmi dobre ich toleruje. Ale nie každá koža je taká – je potrebné retinoidy do kozmetickej starostlivosti zavádzať postupne. Chce to od používateľov akúsi disciplínu, spoluprácu,“ pokračuje.

Dodržujte pravidlá, odmena bude sladká

V prvom rade je dobré vedieť, že nie je vhodné používať retinol hneď každý večer. Aj v prípade prípravkov, ktoré sľubujú jemnejšiu koncentráciu a denné používanie, by ste mali byť podľa dermatologičky radšej opatrní. „Začať môžete napríklad dvoma aplikáciami do týždňa, napríklad utorky a piatky. Po dvoch týždňoch to môžete skúsiť každý druhý večer a ak zistíte, že vaša pleť produkt toleruje, môžete produkty s retinolom zaradiť do každovečernej rutiny,“ odporúča lekárka.

Retinoidy sú veľmi často využívané na liečbu... Foto: SHUTTERSTOCK
retinoidy, sérum, textúra, kozmetika Retinoidy sú veľmi často využívané na liečbu kožných ochorení ako je akné alebo psoriáza, keďže majú veľmi silné protizápalové účinky.

Dôležité je tiež vedieť, že prípravky s retinolom sú určené na večernú kozmetickú rutinu. Určite ich nepoužívajte cez deň, ráno či počas dňa. „Tým, že retinoidy stenšujú pokožku, UV žiarenie je potom nebezpečnejšie. Aj ráno po večernej aplikácii treba na to myslieť. Je nutné si pleť umyť, natrieť ju nejakým hydratačným krémom a krémom s vysokým UV faktorom,“ komentuje kožná lekárka.

Do tretice je dôležitou informáciou, ako kombinovať produkty s retinolom. Blaško v tom má jasno, neodporúčala by kombinovanie viacerých produktov s obsahom retinolu. „Ak máme napríklad nočný krém s koncentrovaným retinolom, nemali by sme používať pred ním sérum s retinolom, a naopak. Zabránime tak výraznejšiemu podráždeniu kože. Kozmetické produkty s retinoidmi je dobré používať napríklad s hydratačnými krémami alebo tiež produktmi na upokojenie pleti. Napríklad s niacínamidom,“ radí Michaela Blaško.

pleť, rituál, kúpeľňa, žena, krása Čítajte viac Prvý krok v pleťovej starostlivosti? Esencie, ktoré doslova naštartujú kožu! Máme 11 tipov

Ak by ste zistili, že po nejakom mesiaci, dvoch pravidelného používania máte pleť jemne podráždenú, je to podľa lekárky v poriadku. „Mechanizmus účinku retinoidov je práve tú pleť trošku podráždiť, aby sa zrohovatená odumretá vrstva pokožky odlúčila a pod ňou sa vytvorila nová. Ale vtedy vieme napríklad takýto krém vynechať na týždeň, aby sa pleť upokojila a potom sa k nemu vrátiť. Medzitým ho môžeme nahradiť krémom s kyselinou hyalurónovou,“ uzatvára dermatologička.

Na trhu sa momentálne nachádza množstvo produktov s obsahom retinoidov. Tipy na tie najzaujímavejšie nájdete v našej galérii.

VIDEO: Odlíčenie ako každodenný rituál

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #podráždenie #retinol #Michaela Blaško #bunková výmena

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...