Veľký rozhovor o kráse: Všetko o kolagéne, kyseline mladosti, a nielen o nich

Do dvadsaťpäťky si nemusíme robiť starosti, potom však máme dôvod na vrásky. Aj tie skutočné. Starosti o stratu mladej a pružnej kože nám môže spôsobovať aj skutočnosť, že po dovŕšení štvrťstoročia nášho života strácame až 1 % kolagénu každý rok. Čo to znamená v praxi a aké ďalšie živiny sú potrebné pre udržanie mladistvého vzhľadu vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu farmaceutická laborantka z lekárne Dr. Max v Žiline Tatiana Kocurková.

13.02.2023 09:00
retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Foto:
Približne od dvadsiatom piatom roku sa na povrchu pleti začínajú objavovať prvé príznaky starnutia.
debata

V akom veku dochádza k starnutiu pleti, k pomalšej produkcii látok, ktoré ju udržujú dostatočne pružnú, elastickú?

Približne od dvadsiatom piatom roku sa na povrchu pleti začínajú objavovať prvé príznaky starnutia. S rastúcim vekom sa procesy v pleti spomaľujú a štruktúra ochabuje. Látky, ktoré udržujú pleť pevnú a hladkú, začínajú ubúdať. K tomu dochádza v dôsledku kombinácie pôsobenia vnútorných telesných procesov starnutia a vonkajších faktorov. Jedným z najnápadnejších prejavov starnutia sú vrásky, ktoré sa s pribúdajúcim vekom prehlbujú.

Ktoré látky v spomínanom veku telo produkuje menej?

S pribúdajúcim vekom ubúda látok, ktoré udržujú našu pleť hladkú. Patria medzi ne kolagén, elastín a kyselina hyalurónová. Pravidelné usporiadanie kožného tkaniva, dostatočné zásobovanie kolagénom a elastínom, ktoré prispievajú k pevnej štruktúre mladej pleti, zaisťujú, že pleť je na pohľad zjednotená a na dotyk pevná. Postupom času začína proces prirodzeného vnútorného starnutia spoločne s oxidačných stresom spôsobeným slnečným žiarením, ovplyvňovať to, ako pleť vyzerá. Každoročný 1 % pokles hladiny kolagénu a stále viac narušované kožné tkanivo spôsobujú stratu pevnosti pleti a výskyt vrások.

Čo spôsobuje úbytok kyseliny hyalurónovej?

Táto vysoko väzobná látka, ktorá obklopuje bunky, dáva pleti jej hladký, mladistvý vzhľad. Úbytok tejto pleti vlastnej látky spôsobuje, že štruktúra pleti stráca svoje plné a pevné usporiadanie a je náchylnejšia na vznik vrások. Tieto procesy starnutia pleti taktiež prispievajú k strate objemu a neskôr aj k strate pružnosti pleti.

Aké dôležité je dopĺňanie kolagénu pomocou výživových doplnkov?

Kolagén je vláknitá, vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí základ spojivových tkanív, teda väzív, chrupaviek a kostí a zároveň sa podieľa na stavbe kože. Predstavuje 70 % bielkovín v pokožke a viac než 30 % všetkých bielkovín v našom tele. Kolagén ovplyvňuje vzhľad našej pokožky, kvalitu vlasov, nechtov aj zubov a vďačíme mu za pohyb bez bolesti, teda za zdravé kĺby a väzy. S pribúdajúcim vekom však telo stráca schopnosť kolagén samo vyrábať, čo sa prejavuje ako starnutie. Prejavom starnutia je tiež tvorba vrások, strata pružnosti a pevnosti kože, zhoršenie kvality vlasov, nechtov či bolesti kĺbov. Kolagén ani vlákna kolagénu by sa do pleti samozrejme nevstrebali, preto produkty obsahujú tzv. kolagénové peptidy. Tie sú malé a preniknú do pokožky ľahšie, pleť si s nimi rýchlo poradí, začlení ich do vlastnej syntézy a svojich vlastných kolagénových peptidov a do tvorby kolagénového vlákna. Zároveň v pleti stimulujú vlastnú tvorbu peptidov. Vďaka tomu je po niekoľkých týždňoch používania kolagénových produktov pleť pevnejšia, pružnejšia a vrásky redukované.

Aký je rozdiel medzi vonkajšou aplikáciou kolagénu a jeho vnútorným užívaním?

Pokiaľ do pleti opäť dodáte kolagén, docielite obnovu a revitalizáciu pleti. To znamená, že vaša pleť začne tvoriť nové kolagénové vlákna, ktoré dokážu vypnúť a vyhladiť vrásky a spevniť povädnutú pleť. Navyše, užívanie kolagénových výživových doplnkov môže podporiť produkciu iných proteínov, ktoré pomáhajú tvoriť štruktúru pokožky, vrátane elastínu a fibrilínu. Užívanie kolagénových výživových doplnkov môže pomôcť pri starnutí pokožky. Kolagén môžete nanášať na pokožku aj vo forme krému alebo séra. Trvalou starostlivosťou s kolagénom zostáva elasticita pokožky zachovaná alebo sa zlepšuje, povrchová štruktúra sa zreteľne vyhladzuje a zvyšuje vlhkosť pokožky.

Na čo ďalšie sa v rámci nášho zdravia používa kolagén?

Kolagén je vhodný nielen pre pokožku, ale aj na podporu zdravia kĺbov, chrupaviek, kostí, šliach a ďalších tkanív. S pribúdajúcim vekom sa totiž znižuje prirodzená produkcia kolagénu v tele, je preto ideálne zamerať sa na jeho optimálnu hladinu. Nedostatok kolagénu v tele totiž môže súvisieť s ťažkosťami s kĺbmi a problémami s pohybovým aparátom. Kolagén všeobecne patrí medzi proteíny, ktoré sú prirodzenou súčasťou nášho tela. Kolagén je vhodný aj pri osteoporóze. Osteoporóza postihuje najviac ženy po menopauze, ktorých znížená produkcia estrogénu urýchľuje stratu kostnej hmoty. Je dokázané, že kolagén má pozitívnu terapeutickú úlohu pri osteoporóze a to tým, že zvyšuje kostnú minerálnu hustotu a poskytuje symptomatickú úľavu od bolesti.

Ako sa prejavuje jeho nedostatok v tele?

Nedostatok kolagénu v tele sa môže prejavovať napríklad ťažkosťami s kĺbmi, stuhnutím väzov a šliach, ich nedostatočnou pružnosťou či ochabovaním svalstva. Je preto dôležité nepodceňovať dostatočnú hladinu kolagénu. Kolagén vo väčšine prípadov pochádza zo zvieracích spojivových tkanív, najčastejšie z morských živočíchov, ktorý vyniká skvelou vstrebateľnosťou, či z dobytka. V kolagénových produktoch nájdete často vitamínu C, ktorý v tele prispieva k tvorbe kolagénu.

Veľkú popularitu si v ostatnom čase získava aj kyselina hyalurónová, prečo?

Kyselina hyalurónová je dobre známa svojimi blahodarnými účinkami na pokožku – zmierňuje suchú kožu, znižuje výskyt vrások a urýchľuje hojenie rán. Pomáha tiež zmierniť bolesť kĺbov u športovcov i ľudí s osteoartrózou. Kyselina hyalurónová HA, číra látka, ktorú si telo prirodzene vytvára. U ľudí je prítomná vo všetkých spojivových tkanivách a orgánoch, ako je koža, synoviálna tekutina, krvné cievy, mozog, chrupavka, srdcové chlopne. Vďaka svojej vynikajúcej schopnosti viazať vodu sa používa v kozmetike na zvlhčovanie pokožky a proti starnutiu. Kyselina hyalurónová sa tiež preslávila ako liečivo, ktoré pomáha s bolesťou kĺbov a kĺbovým opotrebovaním (osteoartritída). Taktiež je vhodná na zvlhčovanie očí pri syndróme suchého oka. Prirodzený proces starnutia a vystavenie účinkom ultrafialového žiarenia zo slnka, tabakového dymu a znečistenia však môžu znížiť množstvo vlhkosti v pokožke.

krém, žena, starostlivosť, pleť Čítajte aj 5 trikov od dermatológov, ako mať zdravú a krásnu pleť

Prečo je dôležité ju prijímať pomocou výživových doplnkov?

Užívanie doplnkov kyseliny hyalurónovej bráni tomuto úbytku tým, že telu dodáva potrebné množstvo kyseliny hyaluronovej, tá následne zvlhčuje, zjemňuje pleť a vyhladzuje vrásky Kyselina hyaluronová má rôzne použitia. Mnoho ľudí ju užíva ako doplnok, ale používa sa aj v lokálnych sérach, očných kvapkách a injekciách, ale aj perorálnych roztokov určených na pitie. Perorálne formy na pitie sa vyznačujú vysokým podielom kyseliny hyalurónovej, sú vhodné na každodenné a dlhodobé užívanie. Väčšina potravín priamo neobsahuje kyseliny hyalurónovú, ale dokáže podporiť jej tvorbu. Preto je vhodné dopĺňať ju externe.

Ktoré potraviny podporujú tvorbu tejto kyseliny?

Medzi potraviny, ktoré podporujú tvorbu kyseliny hyaluronovej patria najmä tmavá listová zelenina. Prospešné sú napríklad kapusta, špenát či mangold. Okrem iného sú bohaté na horčík, ktorý je kľúčovým katalyzátorom v mechanizme tvorby tejto cennej kyseliny. Listovú zeleninu môžete konzumovať vo forme šalátu, alebo ju zakomponovať do iných druhov jedál. Tvorbu kyseliny podporuje aj konzumácia čerstvého ovocia. Prítomnosť vitamínu C v ovocí pomáha zvýšiť hladinu kyseliny hyalurónovej. Niektoré druhy obsahujú aj isté množstvo horčíka, ktorý tomuto procesu napomáha. Sú nimi pomaranče, paradajky, avokádo, čerešne, hrozno a mango. Niektoré druhy obsahujú aj fytoživiny (bioaktívne zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách), preto je potrebné ovocie pravidelne obmieňať a konzumovať viacero druhov. Fazule sú bohaté na živiny, napríklad magnézium a zinok podporujúce tvorbu kyseliny hyalurónovej. Ideálne je jesť všetky druhy fazúľ, podobne ako pri ovocí.

Aký význam zohráva vo výžive pleti príjem zdravých tukov, omega mastných kyselín?

Omega mastné kyseliny sú prospešné nielen pre telo, myseľ, ale pomáhajú aj pokožke. Poznáme omega 3 mastné kyseliny, omega 6 a omega 9. Prijímať ich môžete vo forme stravy alebo dopĺňať do pokožky formou kozmetiky. Po absorbovaní do tela ich bunky kože vedia zabudovať do svojich štruktúr a tým sa zlepší celkové zdravie pokožky. Normálna, zdravá pokožka má dobrú ochrannú bariéru vo forme mazu. Pri atopickej, suchej a dehydrovanej pokožke sa maz netvorí v dostatočnom množstve, čo ju vysušuje a robí náchylnejšiu na rôzne poranenia, začervenanie alebo podráždenie. V aktuálnom ročnom období je tento efekt ešte podporený suchým chladným vzduchom a kúrením v interiéroch. Pokožka preto potrebuje pomoc vo forme vhodnej výživy. Zvýšené prijímanie najmä omega 3 mastných kyselín v strave zlepší aj hydratáciu kožných buniek. Navyše, ich chráni aj pred vplyvom voľných kyslíkových radikálov, ktoré by mohli urýchliť jej starnutie. Zmierňujú začervenanú a citlivú pleť a redukujú jemné vrásky.

Ktoré vitamíny sú potrebné pre udržanie kvality kože a prečo?

Vitamín C patrí medzi dôležité vitamíny na pleť. Je vo vode rozpustný vitamín, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie antioxidanty. Tento vitamín nie je schopné naše telo vytvárať, a preto je potrebný jeho adekvátny príjem potravou, alebo vo forme výživových doplnkoch. Vitamín C je nevyhnutný pre syntézu kolagénu, eliminuje vrásky a podporuje regeneráciu kože. Spolu s vitamínom E zneškodňuje voľné radikály, ktoré spôsobujú poškodenie molekúl a bunkových štruktúr a spôsobujú fotostarnutie. Pri topickej aplikácii zlepšuje stav nadmernej pigmentácie pokožky aj vzhľad jaziev po akné.

Ako pomáhajú vitamíny E a A?

Vitamín E je dôležitý vitamín, vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam (schopnosť eliminovať voľné radikály) spomaľuje starnutie kože. Zabraňuje poškodeniu kože UV žiarením, zmierňuje fotostarnutie. Zlepšuje hydratáciu pleti, redukuje jemné vrásky a vyhladzuje pleť. Vitamín A je nevyhnutný pre rast, diferenciáciu a udržiavanie epitelových tkanív – kože. Patrí medzi antioxidanty a chráni pokožku pred pôsobením voľných radikálov. Vitamín A podporuje rast a správny vývoj buniek slizníc a kože. Má priaznivý vplyv na normálnu funkciu a kvalitu kože. Vhodný je pri liečbe akné.

Pre kvalitu kože sú dôležité aj vitamíny B. Ktoré z nich v tomto smere vynikajú?

Vitamín B3 (tiež známy ako niacín alebo vitamín PP) patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Zlepšuje jemné vrásky, zmierňuje hyperpigmentáciu, zlepšuje elasticitu kože, zvyšuje tvorbu kolagénu a zmierňuje nerovnomernosti na pleti. Biotín (B7) patrí do skupiny vitamínov B. Je potrebný pre správny metabolizmus aminokyselín, uhľohydrátov a tukov. Pomôže so suchou pokožkou, akné, ekzémom alebo aj s vypadávaním vlasov. Vďaka pravidelnému užívaniu sa predíde kožným problémom a pokožka bude vyzerať mladšie.

Ktoré minerálne látky sú dôležité pre pleť a prečo ich máme užívať pravidelne?

Zinok má pre organizmus nezastupiteľný význam. Je minerálny prvok, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému, podieľa sa na procese delenia buniek a tým aj hojenia rán. V živých tkanivách obsah zinku ale nie je príliš vysoký, a preto mnoho ľudí trpí jeho nedostatkom. Tento nedostatok je významne ovplyvnený nevhodnou skladbou potravy, znečisteným životným prostredím, hormonálnymi poruchami či nadmerným pitím alkoholu. Medzi prejavy nedostatku zinku patria zlé hojenie rán, vypadávanie vlasov, hormonálna nerovnováha, depresie a v neposlednom rade aj akné. Pravidelný príjem zinku je odporúčaný pri kožných ťažkostiach, ako je akné, ale aj suchá svrbivá až atopická pokožka. Zinok prispieva k udržaniu zdravej pokožky, vlasov a nechtov. Zinok tiež prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom spôsobených voľnými radikálmi.

Hovorí sa aj o pozitívnych účinkoch selénu a kremíku. V čom vynikajú?

Selén je veľmi dôležitý pre správne fungovanie ľudského organizmu a jeho účinky nemožno ničím zastúpiť. Má antioxidačné účinky, posilňuje elasticitu pokožky a prispieva k zlepšovaniu chronických ťažkostí ako lupienka a seborea. Selén nájdeme aj v niektorých kozmetických produktov. Pomáha vyhladzovať pleť a zlepšovať jej elasticitu. Kremík je jedným z najdôležitejších stopových prvkov vôbec, ktorému vďaka jeho vplyvu na náš zovňajšok prischla prezývka „minerál krásy“. Vlasom, nechtom a pokožke dodáva pevnosť a pružnosť, má podiel na tvorbe ich spojivového tkaniva, chráni kožu pred ochabovaním a rozjasňuje pokožku. Netreba zabúdať ani na príjem horčíka. S príjmom magnézia sa v tele tvoria antioxidanty, ktoré deaktivujú voľné radikály. Magnézium preukázalo svoje pozitívne vlastnosti pri boji s akné či napríklad s rosaceou. Jeho príjem zlepšuje kvalitu pleti, znižuje riziko zápalových procesov v pokožke a pleť upokojuje a zjemňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #vitamín C #koza #pleť #mladosť #zinok #pokožka #selén #vitamín E #vrásky #pigmentové škvrny #UV žiarenie #kyselina hyalurónová #kolagén #vitamín A #hojenie rán #starnutie pleti #niacín #elastín #hyperpigmentácie

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...