Chlapčenské dievča, dievčenský chlapec - móda nepotrebuje hranice. Slávny dizajnér vytvoril kolekciu, ktorá je oslavou duality aj priateľstva

Móda nie je len o rivalite a súperení o zákazníka, je tiež o vzájomnom ovplyvňovaní sa a inšpirovaní. Je o úcte a dokonca aj o priateľstve. Dôkazom toho je aj projekt, ktorého výsledkom nie je len posilnenie väzieb, ale aj obohatenie estetiky jednej módnej značky o viaceré vplyvy.

13.10.2023 09:40
Fendi, spolupráca, Stefano Pilati Foto:
Záber z lookbooku špeciálnej kolekcie Jeseň-Zima 2023, ktorá vznikla pre módny dom Fendi v spolupráci s dizajnérom Stefanom Pilatim.
debata (9)

Priatelia Fendi – to je rozmanitá séria projektov a kolekcií, ktoré sa rozhodli prinášať svojej klientele šéfdizajnéri ženskej a pánskej línie – teda Kim Jones a Silvia Venturini Fendi. Samozrejme, v spojení so svojimi kolegami, ktorí sú ich priateľmi aj dlhodobou inšpiráciou.

Jason Wu, móda, Juraj Straka Čítajte viac Nádherné kresby na šatách ohúrili New York, za touto krásou stojí Slovák Juraj Straka. A obliekla si ho aj... kráľovná!

Po Američanovi Marcovi Jacobsovi sa v tejto pozícii ocitol taliansky tvorca a jeden z najuznávanejších návrhárov posledných dekád – Stefano Pilati. Pôvodne šéfdizajnér Yves Saint Laurent, neskôr vizionár a tvorca estetiky v značke Ermenegildo Zegna a Zegna Couture, ktorý napokon založil vlastný brand Random Identities. Práve milánsky rodák sa zaslúžil o tvorbu novej kolekcie Jeseň-Zima, ktorá dopĺňa klasickú ready-to-wear kolekciu sezóny.

Záber z lookbooku špeciálnej kolekcie...
Záber z lookbooku špeciálnej kolekcie...
+17Záber z lookbooku špeciálnej kolekcie...

„Stefano patrí medzi módnych návrhárov, ktorých obdivujem najviac. Odjakživa milujem jeho prácu a je mi vzorom – už veľakrát ma inšpiroval. Je priateľom, zdrojom inšpirácie a návrhárom pre modernú dobu, ktorý vždy pamätá na budúcnosť, kladie otázky a prichádza s riešeniami,“ uviedol na margo svojho kolegu Brit Kim Jones.

Model v odevoch a s doplnkami zo špeciálnej... Foto: FENDI
Fendi, spolupráca, Stefano Pilati Model v odevoch a s doplnkami zo špeciálnej kolekcie Jeseň-Zima 2023, ktorá vznikla pre módny dom Fendi v spolupráci s dizajnérom Stefanom Pilatim.

A výsledok naozaj nesklame. Pilati sa v novej kolekcii pre Fendi zameral na skúmanie tradičných stránok ženského a mužského oblečenia a snaží sa zájsť za rodové vymedzenia – konieckoncov, toto je idea, s ktorou pracuje aj v značke Random Identities.

Lenka Sršňová (vpravo) a Pavol Dendis Čítajte viac Neponúkame iba šaty, ale aj zážitok, hovoria dizajnéri Sršňová a Dendis. Aký je slovenský zákazník a nástrahy módneho biznisu?

Dizajnér sa vracia k idolu krásy z 20-tych rokov minulého storočia, keď svetu dominovala štíhla žena bez korzetu a s krátkymi vlasmi – označovaná tiež ako „flapper“. Táto chlapčenská figúra sa považovala za symbol trúfalej, slobodnej ženy a Pilati ju tentoraz posúva do pozície symbolu slobody pre obidve pohlavia.

Kabelka Baguette zo špeciálnej kolekcie... Foto: FENDI
Fendi, spolupráca, Stefano Pilati Kabelka Baguette zo špeciálnej kolekcie Jeseň-Zima 2023, ktorá vznikla pre módny dom Fendi v spolupráci s dizajnérom Stefanom Pilatim.

Kolekcia sa rovnako točí okolo chlapčenského dievčaťa ako okolo dievčenského chlapca. Je plná estetických posunov, ale zároveň si uchováva dôraz na precízne krajčírstvo, luxusné materiály, strieda strohú lineárnosť so ženskejšími a oblejšími krivkami a výsledok sa radí medzi to najlepšie, čo momentálne taliansky ateliér ponúka. Viac už v galérii.

Pozrite si tiež: Rozhovor so slovenskými dizajnérmi Lenkou Sršňovou a Pavlom Dendisom
Ľudia chcú vlastniť. Dizajnér by mal ponúknuť niečo unikátne, ale zároveň komerčné
Video
Dizajnéri Lenka Sršňová a Pavol Dendis v relácii Ide o nás o slovenskej móde, ale aj zákazníkovi, problémoch aj radostiach v módnom biznise. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #kolekcia #štíhlosť #Fendi #Stefano Pilati #mužská energia #ženská energia #flapper

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...