Nádherné kresby na šatách ohúrili New York, za touto krásou stojí Slovák Juraj Straka. A obliekla si ho aj... kráľovná!

Nedávny týždeň módy v New Yorku priniesol prezentácie viacerých etablovaných amerických módnych domov a dizajnérov. Už roky sa medzi nich radí aj Jason Wu, ktorý sa síce narodil na Tchajwane a vyrastal v Kanade, v súčasnosti však patrí medzi americkú (aj svetovú) módnu elitu.

20.09.2023 09:30
Jason Wu, móda, Juraj Straka Foto:
Modelka v šatách z kolekcie Jason Wu na sezónu Jar/Leto 2024. Potlače na látkach vytvoril slovenský textilný dizajnér Juraj Straka. Ako napísal na svojej sociálnej sieti za vznikom jednotlivých potlačí boli "hodiny a hodiny kreslenia".
debata (1)

Najnovšia kolekcia, ktorú Wu predstavil v New Yorku, je však špeciálna aj pre Slovensko. Na jej podobe, a naozaj výrazne, mal totiž podiel aj slovenský textilný dizajnér Juraj Straka.

Módnym fajnšmekrom nie je jeho meno neznáme. Aj preto, že už pred pár rokmi sa jeho talent a kresby premenené na potlače na látkach objavili v kolekciách módnych ateliérov ako Versace, Dries van Noten či Schiaparelli alebo Hermés. V kreáciách s motívmi z pera talentovaného Slováka sa objavili pred objektívmi aj také svetoznáme hviezdy ako Cate Blanchett, Jane Fonda, Rihanna či Tilda Swinton.

Modelka v šatách z kolekcie Jason Wu na sezónu...
Modelka v šatách z kolekcie Jason Wu na sezónu...
+13Modelka v šatách z kolekcie Jason Wu na sezónu...

Juraj začiatkom roka 2020 založil vlastnú spoločnosť Textile Studios JS, pre ktorú sa rozhodol po rokoch skúseností, cizelovaných zručností a kreatívneho talentu vo viacerých módnych domoch. Ako prezradil pred časom pre Pravdu v rozhovore pre rubriku Naši a svetoví, začiatky neboli celkom jednoduché. „Mojím cieľom bolo konečne si môcť realizovať veci, ktoré ja chcem realizovať,“ vysvetlil Straka. Štart vlastnej značky v období, keď sa vo svete rozšírila pandémia covidu, však jeho plány spomalili. Začiatkom tohto roka však už Straka s úsmevom uviedol, že sa nachádza v pozícií, o ktorú sa celý čas usiloval.

Prísna učiteľka mu otvorila cestu do sveta luxusnej módy: Toto je príbeh Juraja Straku
Video
Zdroj: PRAVDA

„Dnes si môžem zaklopkať na stôl, že sa mi to naozaj podarilo vrátiť tam, kde som to mal vymyslené. Dnes si realizujem svoje kolekcie látok, moje nápady realizujem na látkach a s kolekciou dezénov spolupracujem a kontaktujem dizajnérov po celom svete,“ vysvetlil pre Pravdu v januári tohto roka (celý rozhovor si pozrite vo videu vyššie). Výsledkom je aj spolupráca s Jasonom Wu a úchvatné potlače, v ktorých sa Straka azda doposiaľ najviac prejavil ako mimoriadne talentovaný výtvarný umelec.

zväčšiť Textilný dizajnér Juraj Straka (vľavo) a herec... Foto: archív Fashion LIVE!
JURAJ STRAKA Textilný dizajnér Juraj Straka (vľavo) a herec Michal Režný.

Po premiére novej kolekcie Jasona Wu v New Yorku mu len o pár dní neskôr pribudol do zoznamu aj ďalší osobný „triumf“. V šatách s jeho potlačou sa totiž znovu na verejnosti objavila aj belgická kráľovná Mathilde. Išlo o model z dielne Natan Couture, s ktorou Straka spolupracuje už nejaký čas. Jej modely nosí aj holandská kráľovná Maxima.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #Juraj Straka #potlač #Jason Wu

+ Neobjednávajte si jedlo, pokúste navariť sami, bude to pre vás zdravšie.
Premýšľajte o dlhodobej finančnej...

+ Nekazte si oči a netrávte celý deň pri počítači, ak nemusíte.
Zorganizujte si svoju prácu tak aby ste toho...