7 odevov, ktoré spolu ladia a máte komplet šatník: Donna Karan zjednodušila ženám obliekanie, v móde hrala prvú ligu

Newyorská rodáčka Donna Karan tvorí spolu Calvinom Kleinom a Ralphom Laurenom americkú prvú ligu.

02.10.2023 12:00
Donna Karan Foto: ,
Dizajnérka Donna Karan na zábere z mája 2023.
debata

Umelkyňa a filantropka, ktorá stála pri zrode značiek DKNY, Donna Karan a Urban Zen, oslavuje 2. októbra sedemdesiatpäťpäťku. „Túžila som vytvoriť šaty zdôrazňujúce ženské krivky, šaty, v ktorých môžete ísť ráno do práce a potom rovno na večierok,“ povedala Karan k svojej motivácii byť návrhárkou.

Prvú kolekcia uviedla hneď na strednej škole. Vzťah k móde si vytvorila Donna Karan už od detstva. Nevlastný otec bol krajčírom, matka potom príležitostnou modelkou, takže hry medzi krásnymi róbami a vysokými topánkami boli rutinou.

Dizajnérka Donna Karan na zábere z mája 2023.
Dizajnérka Donna Karan na zábere z roku 2012.
+4Modelka na prehliadke Donna Karan v New Yorku.

Počas štúdií na Parsonovej škole dizajnu sa Karan zoznámila s Annou Kleinovou, ktorá ju výrazne ovplyvnila. Keď v roku 1974 zomrela, stala sa Karan jej logickou pokračovateľkou. Celých desať rokov vytvárala kolekcie, vďaka ktorým si vycibrila svoju vlastnú luxusnú značku.

Fendi Jar/Leto 2024 Čítajte viac Skutočný luxus? Nemyslieť na to, čo si myslia ostatní... Nová kolekcia slávneho ateliéru odráža ženskú nezávislosť

Založila ju v roku 1984 spolu s druhým manželom, sochárom Stephanom Weissom, ktorý sa neskôr na vedení aj podieľal, a pomenovala ju DKNY (Donna Karan New York). Z dielne „americkej Coco Chanelovej“ pochádzajú návrhy šiat lichotiace postave, bielizeň, obuv, slnečné okuliare alebo opasky. A tiež kozmetika, parfémy (prvá sa objavil v roku 1992) a bytové doplnky. Heslo DKNY znie: moderné oblečenie pre moderných ľudí. A kampane DKNY propagovali popredné herecké osobnosti: Jeremy Irons, Bruce Willis, Gary Oldman, Isabella Rossellini, Demi Moore, Milla Jovovich alebo Cate Blanchett.

zväčšiť Topmodelka Karlie Kloss na prehliadke značky... Foto: SHUTTERSTOCK
Karlie Kloss Topmodelka Karlie Kloss na prehliadke značky Donna Karan v roku v New Yorku v roku 2013.

Systém obliekania Karanovej je jednoduchý: postačí sedem základných kusov odevov a všetok šatník je pokope – ak tieto spolu ladia, poslúžia počas pracovného dňa, pri večeri aj cez víkend. Môžu sa tiež prelínať a prechádzať z jednej sezóny do druhej. Karanová uprednostňuje prírodné materiály ako je hodváb, šifón, bavlna či koža. Nepodlieha krátkodobým trendom.

Jason Wu, móda, Juraj Straka Čítajte viac Nádherné kresby na šatách ohúrili New York, za touto krásou stojí Slovák Juraj Straka. A obliekla si ho aj... kráľovná!

V roku 1996 firma DKNY vstúpila na burzu a v roku 2001 do nej investovala francúzska luxusná skupina LVMH, ktorá jej pomohla v globálnom raste. Firma teraz predáva oblečenie, športové odevy, doplnky a obuv pod značkami Donna Karan New York a DKNY, ktorá je určená pre mladých ľudí. V roku 2016 oznámila spoločnosť LVMH, že sa dohodla na predaji Donna Karan International (DKI) americkej skupine G-III Apparel Group. Transakcia ohodnotila vtedy stratovú firmu na 650 miliónov dolárov.

zväčšiť Dizajnérka Donna Karan na zábere so svojím... Foto: SHUTTERSTOCK
Donna Karan, Calvin Klein Dizajnérka Donna Karan na zábere so svojím americkým kolegom Calvinom Kleinom.

Karan, ktorej elegantné a nadčasové modely rada nosí napríklad Barbra Streisand (je jej dobrou priateľkou, navrhovala jej aj svadobné šaty), Tom Hanks alebo Hillary Clinton, dnes žije v mestečku East Hampton na pobreží Atlantického oceánu. Tu si nechala vystavať rozľahlú vilu s výhľadom, v ktorej s obľubou relaxuje, medituje a študuje východnú filozofiu.

V roku 2015 oznámila, že odchádza z pozície hlavnej návrhárky svojej firmy, pretože chce viac času venovať svojej dobročinnej nadácii, a ďalej zostala len poradcom. Jeden z butikov značky DKNY svojho času existoval aj v Prahe, po nedlhom trvaní však jeho prevádzka skončila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #New York #dizajn #trend #celebrity #Donna Karan #nadčasové #jubileá hviezd

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...