Účes, z ktorého sme sa kedysi smiali, hlási návrat: Nosil ho Jágr aj Jane Fonda, teraz Milla Jovovich, miluje ho aj pravicová Amerika

Hoci tento účes si privlastňujú ako svoj národný Austrálčania, módny účes nazývaný mullet v štýle "vpredu biznis, vzadu párty" má dlhú históriu aj v Amerike.

07.09.2023 15:50
Milla Jovovich Foto: ,
Herečka Milla Jovovich a jej mullet na akcii organizácie amfAR v Benátkach.
debata

Koncom 18. storočia jeden z amerických „otcov zakladateľov“ Benjamin Franklin údajne použil svoj „skullet“, teda plešatý mullet (z anglického skull = lebka), aby presvedčil Francúzov na investície do nového a nevšedného národa. O desiatky rokov neskôr si náčelník Jozef (Chief Joseph) z indiánskeho kmeňa Nez Percé obliekol pletený mullet na protest proti konvenčnému štýlu misionárov, ktorí vzali pôdu jeho ľudu.

hlavačková Čítajte viac OBRAZOM: S ofinou a bez nej! Hlaváčkovú, Vačkovú, Krajčiovú a ďalšie zmenila naozaj výrazne

V modernej dobe môžeme hovoriť o renesancii mulletu v 70. rokoch minulého storočia. Glamrockovému spevákovi Davidovi Bowiemu sa na hlave prvýkrát objavil mullet vo farbe zlatej rybky v rovnakom roku, kedy otvorene prehovoril o svojej sexualite. Pohlavná obojakosť účesu bola vnímaná ako popretie rodových noriem.

Na slávnej fotografii z väzenia mala mullet aj herečka Jane Fondová, ktorá sa ocitla na čiernej listine Hollywoodu kvôli svojim protestom proti vojne vo Vietname. V 80. rokoch mullet spopularizovali aj Cher, Prince alebo Tina Turner. Islamskí vodcovia v Iráne neskôr účes zakázali v rámci snáh očistiť svoju krajinu od „dekadentných“ západných štýlov. V tunajších končinách je azda najslávnejším predstaviteľom variácie na účes mullet hokejista Jaromír Jágr, ktorý ho nosieval niekoľko rokov v začiatkoch svojej kariéry.

zväčšiť Hokejista Jaromír Jágr ako divák na tenisovom... Foto: ČTK / Doležal Michal
Jaromír Jágr Hokejista Jaromír Jágr ako divák na tenisovom turnaji KB Open94 v Prahe. Mimochodom, česká "68" je veľkým tenisovým fanúšikom, letnú prípravu si neraz spestrila na antuke.

Vôbec naposledy sa s účesom v tvare mulletu objavila na verejnosti herečka a modelka Milla Jovovich na filmovom festivale v Benátkach. V posledných rokoch bol medzi Američanmi mullet najtypickejší pre ťažiarov alebo vodičov kamiónov. A aj keď zostáva populárny aj v LGBT komunite, stáva sa teraz symbolom pravicového „nonkonformizmu“, a rovnako ako biblickému Samsonovi dávali jeho kadere silu, aj mullet má určitú auru.

Princezná Charlene z Monaka Čítajte viac Účes tohto leta si pýta nožnice a trochu odvahy, odmena? Budete štýlová ako hviezda Oppenheimera či monacká princezná

Ako poznamenal The Economist, v USA sa dokonca koná súťaž o najlepší detský mullet. Jej účastníci (respektíve ich rodičia a príbuzní) sú skôr typickými ukážkami pravicovo orientovaných republikánskych voličov s plamennými prejavmi patriotizmu. Vlastne celkom v kontraste so slávnou Jane Fonda a jej protestmi.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Coven (@thecoven.co)

Keď vietor zaveje na mullet trojročného Elieho Powella zo správneho uhla, jeho matka hovorí, že je možné počuť hrať národnú hymnu a v diaľke škriekať bielohlavé orly. Pre Eastona Klinka je účes symbolom „247 rokov toho najlepšieho z Ameriky“, rovnako ako barbecue a veľké autá. Brantley Kirwin zase svoje kadere natriasa na koncertoch a bude vám rozprávať o svojej láske k armáde.

Netradičné strihy zviedli dohromady americké deti z Havajských ostrovov i predmestia Nashvillu; dievčatá v škôlkach po celej krajine po nich vraj pália ako divé. Spoločne v rámci súťaže sa vybralo 125 000 dolárov pre charitu podporujúcu zranených vojnových veteránov. Mnoho z účastníkov má tiež príbuzného v uniforme.

Blake Lively Čítajte viac Fakt nám hrozí návrat trvalej a týchto kučier? Aj hollywoodska kráska Lively experimentovala, skúsite so tiež?

Súťaž, ktorá sa koná aj v kategóriách pre tínedžerov, mužov a ženy, sa začala počas pandémie covidu-19, keď sa znovu otvorili kaderníctva a mullet „sa prirútil späť“, opísal zakladateľ súťaže Kevin Begola, ktorý je sám skoro úplne plešatý. Pre mnohých nejde len o účes, ale aj o životný štýl. Členovia facebookovej skupiny „Mullet, čo mi zmenil život“ hovoria, že si v mulletovej komunite našli priateľov na celý život. Jeden z nových mladých členov opísal, že mu účes dodal odvahu postaviť sa tým, ktorí ho v škole šikanovali.

Speváčka Dua Lipa a jej líčenie a úprava vlasov...
Herečka a víťazka Oscara Michelle Yeoh a jej...
+15Herečka Sienna Miller a jej líčenie a úprava...
debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #súťaž #účes #Cher #Jane Fonda #Jaromír Jágr #Milla Jovovich #mullet

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...