Dlhé, lesklé a zdravé vlasy? Zázrak nájdete vo vašej kuchyni: Umyte si vlasy vo výluhu z ryže, chvália ho aj kaderníci

Pri bohatej ponuke vlasových prípravkov by ste si mohli povedať, že nebudete skúšať žiadne zaručené recepty "starých mám". Ale čo, ak vám povieme, že tento posvätili aj "japonské staré mamy" a dokonca aj niektorí kadernícki profesionáli...

03.08.2023 00:00
shutterstock 1859784106 Foto:
Ošetrenie vlasov s pomocou ryžovej vody má veľa benefitov.
debata

Reč je o ryžovej vode, presnejšie výluhu z ryže, ktorý je podľa mnohých doslova zázrakom pre unavené, vysušené či dokonca poškodené vlasy. Zmienky o používaní vody z ryže na vlasoch existujú už z obdobia pred naším letopočtom, pričom dodnes je známe, že niektoré ženy v Japonsku a Číne používajú túto vodu na podporu sily a rastu vlasov či dokonca proti šediveniu.

Princezná Charlene z Monaka Čítajte viac Účes tohto leta si pýta nožnice a trochu odvahy, odmena? Budete štýlová ako hviezda Oppenheimera či monacká princezná

Medzi najdôležitejšie látky obsiahnuté vo výluhu z ryže sú okrem škrobu aj vitamíny B a E, aminokyseliny či antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia na vlasy, ale aj vlasovú pokožku. Najmä tú senzitívnu a so sklonom ku kožným problémom.

zväčšiť Výluh z ryže si viete pripraviť pomerne... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1918762904 Výluh z ryže si viete pripraviť pomerne jednoducho.

Portál HollywoodLife.com citoval hair-štylistku Lanu Kurayevu, zakladateľku kaderníckeho salónu Shear Bliss Salon a expertku na farbenie vlasov, ktorá odporúča použitie ryžovej vody pri starostlivosti o vlasy. „Jej použitie má viacero benefitov. Ryžový výluh urobi vlasy lesklými a zdravými, ale tiež scelí poškodené bunky vo vlasoch. Akonáhle sú bunky regenerované, ryžová voda môže pomôcť vašim vlasom rásť rýchlejšie,“ píše portál. Ďalšou výhodou je, že použitie ryžového výluhu uľahčuje rozčesávanie vlasov, čo je plus najmä pre dámy, ktorým sa vlasy ľahko zauzlia.

Izumi Tonic od She Uemura je posilňujúce...
Vlasový kondicionér Hard Water Conditioner od...
+3Šampón Korres pre jemné a oslabené vlasy s...

Pripraviť si ryžový výluh môžete viacerými spôsobmi. Jeden je klasický výluh ryže v studenej vode, ktorý by mal trvať zhruba 24 hodín. Po scedení ryže vám zostane výluh, ktorý môžete použiť na vlasy. Druhý spôsob je použiť výluh z varenej ryže. Keďže však táto potravina je známa tým, že vodu nasáva a zväčšuje svoj objem, musíte pridať výraznejšie množstvo vody a ryžu nechať povariť len niekoľko minút.

sezamové semená, olej, výživa Čítajte viac Ako dať zbohom vypadávaniu vlasov? Skúste tento druh oleja

Čo sa použitia týka, ryžový výluh je ideálne aplikovať priamo na vlasy a prstami dodatočne masírovať po dĺžke prameňov aj do vlasovej pokožky. Nechajte pôsobiť aspoň dvadsať minút a následne prepláchnite vlažnou čistou vodou. Môžete aplikovať raz mesačne, ale odborníci sa zhodujú, že vlasov prospeje aj kúra na týždennej báze.

Výťažky z ryže (ryžové proteíny, minerály či antioxidanty) sa pritom nachádzajú aj vo viacerých produktoch na ošetrenie vlasov – od masiek, cez zábaly, kondicionéry až po vlasovú hmlu a rozličné spreje na hydratáciu).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rast #vlasy #ryža #ošetrenie #výluh

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...