Ako dať zbohom vypadávaniu vlasov? Skúste tento druh oleja

Ľahká a výživná dobrota, ktorá poteší nielen srdce, žalúdok, ale pomôže aj ženám, ktoré si potrpia na perfektný stav koruny krásy. Sezamový olej pomáha na viacerých frontoch a stojí za to ho z času na čas zahrnúť do nášho jedálneho lístka.

17.06.2023 14:00
sezamové semená, olej, výživa Foto:
Sezamový olej ponúka viaceré benefity pre vlasy a používa sa aj najmä na stimuláciu ich rastu.
debata

Všestranná ochrana zdravia

Vyrába sa zo sezamových semienok a používa sa v čistej za studena lisovanej forme. V tomto druhu oleja sa nachádzajú rôzne antioxidanty a zlúčeniny. Zaujímavé je, že aj po spracovaní zostáva v šupke semena sezamu dostatok výživných látok, ktoré sa ešte využívajú na kŕmenie hospodárskych zvierat. K základným benefitom sezamového oleja patrí vplyv na zdravé vlasy, bezchybnú pokožku a výborný stav vnútorných orgánov.

Chráni pred rakovinou

Jednou z hlavných zložiek spomínanej tekutiny s podmanivou arómou patrí fytát. Ide o organickú zlúčeninu, ktorá sa spája so zníženým rozvojom rakoviny. Sezam sa chváli aj vysokým obsahom minerálnej látky horčíka, pričom táto látka sa priamo spája s nižším výskytom karcinómu hrubého čreva. Podobne prospešný v rámci prevencie tejto choroby je aj vápnik. Do zlatista zafarbený olej pozitívne vplýva na tráviaci systém. Zažívací trakt si príde na svoje vďaka vysokému obsahu vlákniny, čo si pochvaľujú najmä naše črevá. Vláknina je látka bez výživovej hodnoty a jej úlohou je pomáhať črevám odstraňovať z tela nestrávenú časť potravy a toxíny. Napríklad, čierny variant sezamových semien má toľko vlákniny a nenasýtených mastných kyselín, že sa skvele hodí pri prevencii zápchy.

Skvelá prevencia vypadávania vlasov

Sezamový olej ponúka viaceré benefity pre vlasy a používa sa aj najmä na stimuláciu ich rastu. V období zvýšeného stresu sa používa najmä ako prevencia vypadávania vlasov. Strata menšieho množstva vlasov nie je dôvodom na paniku. Denne zvykne opustiť pokožku našej hlavy asi sto vlasov. Pri vyššom množstve však máme problém. Sezamový olej je však ideálny prostriedok na prevenciu plešatenia a bráni aj zápalom pokožky hlavy. Zaujímavé je pôsobenie zdravých tukov, ktoré sa nachádzajú v sezamovom oleji vo veľkom množstve. Účinkujú priamo pri korienkoch vlasov. Sezamový zázrak sa však nepoužíva len zvnútra, ale i zvonka. Stačí ho zahriať na znesiteľnú teplotu a pomaly masírovať do vlasovej pokrývky hlavy. Koruna krásy tak lepšie rozčešeme a zároveň jej doprajeme dostatok vlhkosti a jemný vzhľad.

shutterstock Ošetrenie pokožky telovým olejom Čítajte aj Suchej pokožke pomôže telový olej. Nebojte sa fľakov, užite si vôňu aj benefity

Vybieli zuby?

Spomínaný druh oleja sa pýši zdravými tukmi, spomedzi ktorých vynikajú sezamín a sezamol. Hlavnou úlohou týchto látok je ochrana kardiovaskulárneho systému a udržiavanie nízkeho cholesterolu. Zaujímavé je, že pôsobene sezamínu a sezamolu chráni telo aj pred aterosklerózou. Telo je tak v tomto prípade lepšie chránené pred infarktom a mŕtvicou. Sezamová tekutá maškrta poteší aj cukrovkárov. Správa, ktorú publikoval časopis Journal of Medicinal Foods uvádza, že pomáha pri úprave hladiny cukru v krvi. Odborníci vravia, že sezamový olej sa používa aj pri procese zvanom oil pulling. Ide o používanie oleja na kloktanie. Pri použití tohto druhu oleja sa na zuboch objavuje menej zubného povlaku, zuby sú belšie a chránené aj pred niektorými druhmi baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenia.

Voňavý zázrak pre kvalitnú pokožku

Chutný olej poteší aj ženy, ktoré trápia drobné vrásky, suchá a menej elastická pokožka. Sezamová dobrota totiž obsahuje vysoký obsah minerálnej látky zinku, ktorá je kľúčová pre zdravie najväčšieho orgánu nášho tela, kože. Zinok pomáha pri zvláčňovaní pokožky, redukuje starecké škvrny a bráni predčasným úmrtiam. Hovorí sa, že sezamový olej sa môže použiť niekedy aj ako opaľovací krém. Vytvára totiž na koži ochranný filter, ktorý chráni pokožku pred tvorbou voľných radikálov. Pôsobivý je aj účinok sezamového oleja na liečbu plesňových ochorení koži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #zdravie #olej #sezamové semená #rakovina hrubého čreva #antioxidanty #bielenie zubov #sezamový olej

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...