Čo pomôže proti vačkom pod očami?

Uťahaný, unavený a bez energie. Aj takéto prívlastky dávame ľuďom, ktorých trápia opuchy pod očami. Vďaka tomuto problému vyzeráme o čosi staršie. Existuje zopár šikovných trikov, ako si poradiť s nepríjemným vzhľadom okolia našich očí.

08.07.2022 12:00
krém, žena, starostlivosť, pleť Foto:
Studené obklady znižujú cirkuláciu tekutín okolo očí, čím sa zastavuje tvorba opuchov.
debata

Majú viaceré názvy

Očné vaky či periorbitálne opuchy. Označujú sa nimi „vankúšiky“ pod očami. Zvyčajne sa objavujú u ľudí, ktorí si nedoprajú dostatok nočného odpočinku, alebo plakali dlhšiu dobu. Vačky pod očami majú viacero príčin. Podľa webovej stránky zameranej na zdravie očí Eye Health Web ich spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele, alergie, hormonálne zmeny u žien, ale aj stres. Medzi ďalšie príčiny zaraďujeme starnutie pokožky, poruchu štítnej žľazy, nesprávne používanie kontaktných šošoviek i nadmerný príjem alkoholu.

Očný krém Pure Gold Radiance Eye Cream od La...
Nočný očný krém Dream Eye Cream od značky Youth...
+3Očný krém Advanced Génifique Yeux od Lancôme je...

Pozor na soľ, udrie do očí

Tento problém sa objavuje aj u ľudí, ktorí konzumujú určité druhy potravín. Opuchy očí sa zvyčajne objavujú u ľudí, ktorí jedia potraviny s vysokým obsahom sodíka. Ide o dôležitú minerálnu látku, ktorá je súčasťou klasickej kuchynskej soli. Hoci bez sodíka naše telo nedokáže fungovať, pri jeho nadmernom užívaní dochádza k nahromadeniu vody v organizme. Veľké dávky tohto minerálu sa nachádzajú v údeninách, zemiakových lupienkoch, ale aj v niektorých syroch.

Kovové lyžičky a voda? Áno

Vačky pod očami tvoria lokálne opuchy, pri ktorých ochabuje koža. Okrem toho sa okolo očí zvyknú vytvárať tmavé kruhy. Základným a účinným prostriedkom v boji proti spomínaným ťažkostiam je aplikácia chladu. Studené obklady znižujú cirkuláciu tekutín okolo očí, čím sa zastavuje tvorba opuchov. Chladná voda sťahuje krvné cievy a reguluje prúdenie tekutín. Výborným trikom proti očným vakom je opláchnutie tváre v tečúcej studenej vode po dobu niekoľkých sekúnd. Ďalšia používaná metóda je založená tiež na použití chladu a spolieha sa na časť kuchynskej výbavy. Kovové lyžice, ktoré po určitú dobu spočívali v chladničke si dokážu šikovne poradiť s lokálnymi opuchmi.

Megan Fox Čítajte aj Oči v hlavnej úlohe! Linky, tiene, husté mihalnice - inšpirujte sa hviezdami, ako ich nosiť

Uhorky nielen pre účely reklamy

Hoci sa to môže zdať na prvý pohľad otrepané, uhorky priložené na oči nie sú len reklamným trikom časopisov o zdravej výžive. Uhorky obsahujú vyše 95 % vody a pýšia sa enzýmami i látkami, ktoré majú takzvané adstringentné vlastnosti. Okrem toho pomáhajú znižovať zápaly a napínajú pokožku. Osviežujúca zelenina zmierňuje aj tmavé kruhy okolo očí a odstraňuje drobné vrásky. Uhorka sa má nakrájať na hrubšie plátky, ktoré sa nechajú odpočívať v chladničke po dobu asi desať minút. Liečivé účinky uhoriek pominú, keď sa zohrejú vďaka telesnému teplu.

Zacvičme si smiechom

Opuchy očí zmierňuje aj menej známa tvárová gymnastika či joga. Podľa autorky knihy The Yoga Facelift Marie Nadeau pomáhajú cvičenia mimických svalov napínať kožu na tvári a zlepšujú prúdenie krvi okolo očí. Medzi najznámejší „cvik“ na zlepšenie stavu okolia očí patrí vytváranie tlaku na postihnuté oblasti. Tlak odstraňuje prebytočnú tekutinu a odstraňuje opuch. Zabúdať netreba ani na precvičenie mimických svalov. I keď je pravda, že do rozprávania, jedenia ale i smútenia zapojíme desiatky svalov tváre, najlepším pomocníkom pre lepšiu cirkuláciu krvi v tvári je jednoznačne smiech. Dostatočné zásobenie tváre krvou totiž zbadáme u rozradostených ľudí sfarbením ich obličaja do červena.

Vyspať sa do krásy

Vačky pod očami nemusíme riešiť vôbec, ak si doprajeme dostatočný oddych. Ide najmä o spánok, ktorý by nemal klesnúť pod 5 – 6 hodín denne. Dospelým ľuďom sa odporúča klasika v podobe osemhodinového nočného odpočinku, ale vzhľadom na individuálne potreby každého z nás postačí aj sedem hodín spánku. Napokon, hoci opuchy očí nás robia staršími a pôsobíme vďaka nim viac unavene, nejde o vážny zdravotný problém. Zvyčajne sa objaví sezónne v čase najväčšieho stresu, zhoršenej výživy a pri chronickej nespavosti.

žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Čítajte viac Chcete pleť bez vrások? Heslo (nielen) na leto znie: 50 plus, 30 mínus a neustála ochrana!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #opuchnuté oči #vačky pod očami #kruhy pod očami #tmavé kruhy #tmavé kruhy pod očami

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....