Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Pri manipulácii s nimi je dôležité dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a rúk. Odporučil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci preventívnych odporúčaní proti prenosu vírusu vtáčej chrípky.
Radí aj odstraňovať obaly, v ktorých boli hydina či vajcia zabalené. Rozmrazovať hydinu odporúča na podnose v chladničke, pričom je takisto dôležité odstraňovať tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa ÚVZ potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. „Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné,“ priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.
Poznáte zásady, ktoré zabezpečia bezpečnosť mäsa, ktoré sa dostane na váš tanier?
- Na mäso používajte iné nože a dosky na krájanie ako na zeleninu alebo pečivo.
- Neumývajte hydinové mäso pod tečúcou vodou. Špliechajúcim prúdom sa môžu baktérie z mäsa dostať do okolia drezu a na kuchynské pomôcky.
- Potraviny dôkladne uvarte, a to najmä mäso, hydinu a morské živočíchy. Teplo musí preniknúť do všetkých častí mäsa, obzvlášť do stredu. Vyhnite sa konzumácii nedostatočne upečeného mäsa.
- Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte pred konzumáciou aspoň na 70°C niekoľko minút v strede pokrmu – viac čítajte tu.