Prieskum ukázal, v ktorých krajinách si ľudia jedlo vychutnávajú najviac

Najväčšie potešenie z jedla majú ľudia v Portoriku, Grécku a Nórsku, naopak najmenej chutí obyvateľom Sierry Leone a Konga.

20.10.2023 09:00
večera, priatelia, hostina, posedenie Foto:
Ako pocit súvisiaci s jedlom ovplyvňuje celkovú spokojnosť ľudí?
debata

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Gallup, ktorá sa pýtala respondentov v 142 krajinách sveta na to, či si pochutnali na tom, čo mali v poslednom čase na tanieri. Na popredných miestach rebríčka skončilo aj Česko, ktoré predbehlo aj také kulinárne veľmoci ako sú Thajsko, India či Libanon.

Porotkyňa Petra Tóthová Čítajte viac Úžasný zážitok vo Venezuele a bolo rozhodnuté! Petra Tóthová o okamihu, ktorý ju priviedol na sladkú cestu pečenia

Autori prieskumu, ktorý vznikol pre organizáciu Planet Earth Foundation, sledovali, ako pocit súvisiaci s jedlom ovplyvňuje celkovú spokojnosť ľudí. Ich zistením je, že tí, ktorí si viac pochutnávajú na jedle, majú aj lepší pocit zo života.

„Tento výskum je, pokiaľ viem, prvý na svete, ktorý využíva globálne dáta, aby vyjasnil silnú súvislosť medzi jedlom a spokojnosťou,“ uviedol Jošiki Išikawa z Planet Earth Foundation. Výsledky dopytovania ale nie sú reprezentatívne, pretože celkovo autori prieskumu získali odpovede od tisícky ľudí, z každej krajiny ich teda zodpovedalo iba niekoľko.

Ana Ivanovičová Čítajte viac Zdravá maškrta len z 3 ingrediencií podľa Ivanovičovej! Naozaj jednoduchá príprava

„Jednotlivci, ktorí pociťujú, že majú v jedle široký výber a konzumujú jedlo, ktoré im chutí a je výživné, majú s podstatne vyššou pravdepodobnosťou väčší pocit spokojnosti ako tí, ktorí takto jedlo nehodnotia. A to aj v prípade, keď zapojíme ďalšie faktory , Ktoré spokojnosť ovplyvňujú, ako sú výška príjmu, vzdelania alebo vek,“ konštatovali autori výskumu.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #chute #spokojnosť s jedlom

+ Smiech je najlepší liek, dodáva zdravie a pozitívnu energiu.
Dobré plánovanie a organizácia sú kľúčmi k...

+ Neseďte doma pri monitore, dosť času pri ňom predsa trávite v škole.
Premýšľajte o dlhodobej kariére, finančný...