Obľúbená cukrárka a cake dizajnérka sa divákom sladkej šou aktuálne prihovára už v tretej sérii. A hoci jej cukrárske umenie môžu fanúšikovia sledovať aj na Instagrame, teraz prináša novinku – Cukráreň Petry Tóthovej. Knihu receptov, ktorú známa porotkyňa pokrstila len pred pár dňami.

Medzi pozvanými hosťami nechýbali ani kolegovia zo sladkej šou, na pódiu sa objavil moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval a svoj chutný odkaz kolegyni poslala aj porotkyňa Jožka Zaukolcová. „Od nej som dostala tri škatule zákuskov – bezlepkové laskonky a parížske rožky, nechýbali ani punčové rezy,“ prezradila Tóthová.
Do knihy sa dostali okrem dobre známych tradičných receptov aj cukrárske špeciality ako úžasné kávové zrná, realistické plnené broskyne či dizajnové okrúhle krémeše. Aké ďalšie recepty Tóthová do knihy vybrala? „Také, ktoré ľudia radi pečú. Vybrala som bezlepkové recepty, koláče s vanilkou, čokoládou či ovocím… V knihe sú tradičné dezerty, pri ktorých nájdete triky a nápady, ako ich upiecť modernejšie, či už v dizajne alebo v chutiach. Jednoducho klasika v dnešnej dobe.“ Pri krste knihy si obľúbená porotkyňa zaspomínala aj na okamihy, ktoré sú spojené s jej úplnými začiatkami v sladkom obore.
„Vždy som mala rada sladké a keď som začala cestovať a vo svete som videla všetky tie dezerty, chute a výnimočné vône, povedala som si, že práve toto chcem vedieť robiť a predávať na Slovensku,“ začala so spomínaním. A dostala sa aj k veľmi konkrétnej spomienke na pobyt v Južnej Amerike. „Bola som na dovolenke vo Venezuele a tam som ochutnala úžasný marakujový tart. Bolo to asi pred 20-timi rokmi a nikto na Slovensku nevedel, čo je tart… Vtedy som si povedala: ‚Niečo také úžasné a lahodné chcem vedieť robiť‘.“ A tak sa začala sladká cesta, na ktorú sa pred rokmi vydala.
Krstnými rodičmi novinky sa stala moderátorka Jasmila Alagič, producentka Gabriela Ruman a režisér šou Pečie celé Slovensko, Jeffo Minařík. O svojom naozaj pozitívnom naladení na dezerty porozprávala aj Alagič. „Jem sladké v obrovskom množstve, ku koláčom mám veľmi pozitívny vzťah,“ začala opisovať. So samotným pečením je to však u nej horšie. „Pečenie je pre mňa nesmierne prácne. Tiež som si počas cestovania po svete vždy povedala, čo si doma upečiem, keď ma nejaký dezert ohúril. Ale po mojich pokusoch zostávalo v kuchyni veľa neporiadku, tak som prešla na rolu spokojného konzumenta,“ dodala s úsmevom. Keďže sladká šou sa nakrúca kúsok od miesta, kde moderátorka s rodinou býva, priznala, že z času na čas zablúdila aj do stanu a prišla sladké dezerty vyjedať.
Petra Tóthová sa učila sladkému gastronomickému umeniu u anglickej cukrárky Peggy Porschen, študovala tiež v Spojených arabských emirátoch a Peru. Je expertkou na zdobenie, dáva si záležať nielen na chuti dezertov, ale aj ich celkovom vzhľade. Petra Tóthová je cake dizajnérka, umelecká cukrárka, ktorá sa špecializuje na výtvarne pôsobivé torty.