Z toho množstva kalórií sa zatočí hlava! Sušené kúsky banánu či jablka sú hotovou bombou

Sušené kúsky ovocia upokoja našu túžbu po sladkostiach, treba sa však zamyslieť aj nad tým, koľko ovocia zjete a koľko kalórií tým telu dodáte.

21.10.2021 09:00
sušené ovocie Foto:
So sušeným ovocím opatrne, kalórie číhajú.
debata

Zahryznúť sa do kúskov sušeného banána, jablka, marhule či ananásu sa nám môže zdať v prípade núdze lepšou voľbou, ako siahnuť po kalorických bombách ako sú rôzne tyčinky či iné snacky. Ale pozor! Hoci sušené kúsky ovocia upokoja našu túžbu po sladkostiach, treba sa zamyslieť aj nad tým, koľko ovocia zjete a koľko kalórií tým telu dodáte.

Sušením ovocia sa výrazne znižuje obsah vody v ovocí. To ale znamená, že ostatné zložky sú prítomné v koncentrovanej forme. Platí to aj pre fruktózu, ktorú ovociu obsahuje. Sušené ovocie je práve preto vlastne malou kalorickou bombou, i keď telu dodá aj isté množstvo vlákniny či vitamínov.

krok, chôdza, topánky, obuv Čítajte viac Koľko krokov treba prejsť na spálenie jednej pizze? Tieto prepočty zaujmú!

Neveríte? Tu je porovnanie! Kým 100 gramov čerstvých jabĺk obsahuje cca 55 kalórií, 100 gramov sušených krúžkov jabĺk má 243 kalórií – to je takmer 5-násobne viac. S príjmom sušeného ovocia to preto netreba preháňať a celkom postačí, ak jeho denné pojedanie „stopnete“ na hodnote 25 gramov.

chia semienka Čítajte viac Perfektné raňajky? Ak počítate kalórie, tento pohár sa vám zapáči

Zvlášť vysoké čísla, čo sa kalórií týka majú banány – na 100 g sušených banánov je to 250 kalórií, u brusníc je hodnota ešte o čosi vyššia – šplhá sa na 308 kalórií. Veľmi podobné hodnoty šplhajúce sa k 300 kalóriám telu prináša aj 100 g hrozienok či datlí. Sušené ovocie tak nie je vhodné pre ľudí, ktorí sa pokúšajú o nízkosachari­dovú diétu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #sušené ovocie

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...