Ako správne triediť obaly od rýb a rybích výrobkov?

Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu, pritom odporúčaná dávka je 17 kg.

19.08.2023 06:00
ryba, ryby, nákup Foto:
Ako často konzumujete ryby?
debata

A hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov rýb na svete, malo by nám záležať na tom, do akých obalov sa výrobky z rýb balia, a následne ako sa tieto obaly správne triedia a recyklujú.

Medzi krajiny s najväčšou spotrebou rýb na obyvateľa patria prímorské a ostrovné krajiny, ako Island (91 kg/osoba/rok), Maldivy (85 kg/osoba/rok), Portugalsko, Južná Kórea (obe 57 kg/osoba/rok) a Japonsko (46 kg/osoba/rok).

hydina, mäso, umývanie, kura, kuchyňa Čítajte viac Neumývajte hydinové mäso pod tečúcou vodou! Tu sú aj ďalšie tipy a triky pri príprave jedla

Z výsledkov prieskumu Eurobarometer o spotrebiteľskom správaní vyplýva, že aspoň raz za mesiac konzumuje ryby a morské plody iba 45 % Slovákov a Sloveniek. Zo sladkovodných rýb sa u nás konzumuje hlavne kapor a pstruh, prípadne sivoň, sumec, šťuka alebo zubáč. Z morských prevláda losos, makrela, slede, tresky a tuniakové ryby.

chladnička, žena, potraviny, plytvanie, zelenina Čítajte viac Ktorá zelenina nepatrí do chladničky? Neplytvajte potravinami, triky a tipy vám pomôžu minimalizovať odpad v kuchyni

Rôzne druhy výrobkov z rýb sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú ryby a výrobky z nich balené v obaloch, ktoré patria do zberných nádob na kov (či už sú to konzervy alebo hliníkové obaly). Rôzne rybie šaláty sú balené v plastových obaloch. Do plastu, prípadne do papiera sa balia mrazené ryby a rybie výrobky. Medzi rybími produktmi nájdeme aj také, ktoré sú balené v skle. Väčšinou to záleží od toho, aký druh ryby si kupujeme.

„Obaly od rýb a rybích výrobkov sa dajú pomerne ľahko vytriediť. Konzervy z rýb patria do kovov, mrazené výrobky a rôzny rybie šaláty sú balené hlavne v plaste. Čo sa dá z obalu oddeliť, je potrebné oddeliť a vytriediť samostatne. Plastové obaly, ale napríklad aj papierové krabice od rybích prstov pred vyhodením najprv stlačte, aby ste v zbernej nádobe minimalizovali ich objem,“ vysvetľuje Katarína Kretter z OZV ENVI – PAK a dodáva: "Ak si stále nie sme istí, ako obaly správne triediť, pomôžu nám aj samotné symboly a informácie, ktoré sú uvedené priamo na obaloch.“

Video
Jeden z najtradičnejších receptov na vianočnom stole.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Halászlé na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #separovanie #triedenie odpadu

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...