Overené domáce „lieky“ na jesenné nachladnutie

Chlad a zmeny počasia, suché prostredie a viac pobytu v interiéri, často preskúšajú našu imunitu. No a občas sa vírusom a baktériám predsa len podarí nájsť dieru v našom zdraví. Preto je dobré sa pripraviť na sezónu ochorení prírodnými zbraňami. V zárodku ochorenia vás môžu ochrániť od antibiotík.

02.12.2023 06:00
Cibuľový čaj, nachladnutie Foto:
Cibuľový čaj proti nachladnutiu.
debata

Surový cesnak s citrónom

Hoci sa tento prírodný prostriedok vďaka znalostiam ľudovej múdrosti používa na liečbu príznakov prechladnutia, existujú štúdie, ktoré podporujú použitie cesnaku vďaka jeho pozitívnemu účinku v procese normalizácie hodnôt lipidov, v miernom znížení krvného tlaku a v jeho antiagregačnej aktivite. Cesnak je veľmi vhodný s citrónom, pretože v tejto kombinácii vytvára niečo ako posilovač imunity a doslova až antibiotický efekt.

Citrón a med

Prírodný sirup z citróna a medu je jedným z najobľúbenejších prostriedkov proti bolesti v krku, kašľu a ďalším problémom z prechladnutia. Táto informácia z Mayo Clinic vysvetľuje, že pitie čaju alebo teplej malinovky s medom je dlhodobo osvedčený spôsob, ako upokojiť bolesť v krku. No aj samotný med môže byť tiež účinným prostriedkom proti kašľu.

kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Čítajte viac Ako prežiť jeseň v zdraví a bez liekov?

Cibuľa a med

Ďalší prírodný liek, ktorý je vďaka znalosti ľudovej múdrosti veľmi rozšírený. Proti tomuto ochoreniu sa používa už niekoľko rokov a spočíva v kombinácii antibiotických vlastností cibule s vlastnosťami obsiahnutými v mede. Predpokladá sa, že obe zložky môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť organizmu proti vírusom, ktoré napádajú dýchací systém. Neexistujú však žiadne štúdie o kombinácii týchto dvoch zložiek na použitie ako prírodného lieku. Recept je postavený na ľudovej múdrosti, avšak vaša babka by vám porozprávala ako im neraz tieto dve zložky pomohli postaviť sa z postele na nohy.

Eukalyptus

Eukalyptový odvar uvoľňuje výpary, ktoré sú schopné uľaviť dýchacím cestám. V tejto súvislosti táto štúdia z roku 2015 vysvetľuje, že eukalyptový list možno použiť na zmiernenie kašľa spojeného s prechladnutím. Zdôrazňuje, že prípravky z drveného eukalyptového listu sa odporúčajú pre dospelých a deti staršie ako 12 rokov, zatiaľ čo tinktúry by mali používať iba dospelí, kvôli vysokému obsahu etanolu.

Slaná voda

Soľ má údajne protivírusové účinky, ktoré podporujú likvidáciu choroboplodných zárodkov a hojenie prechladnutia. Použitie tohto prírodného prostriedku však pochádza z ľudových múdrostí a doteraz nebola publikovaná žiadna štúdia o jeho využití v medicíne. Avšak je pravda, že toto kloktadlo vám hlavne v základoch ochorení a pri začervenaní hrdla môže výrazne pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #med #nádcha #kašeľ #cesnak #cibuľa #bolesť hrdla #citrón #eukalyptus #slaná voda #chrípkové obdobie #čaj proti nachladnutiu #kaseľ a prechladnutie

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju potrebuje v každom období.
Snažte sa byť milý na svojich kolegov, ak...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto nato nezabúdajte.
Nebuďte nepríjemný na kolegov, nikto momentálne...