Ako prežiť jeseň v zdraví a bez liekov?

Príchod jesene je často ohlasovaný pokašliavaním, kýchaním, bolesťami hrdla, jednoducho ochoreniami, ktoré sa nazývajú aj respiračné, alebo sezónne. Sú však jedinci, ktorých imunita podrží. Patriť k tejto zdravej elite túto jeseň môžete aj vy.

17.11.2023 13:27
kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Foto:
Jedným z najdôležitejších aspektov dobrej imunity je bezpochyby vyvážená strava.
debata

Recepty, ktoré stačí dodržiavať

Jeseň je spojená s náhlymi výkyvmi teploty, čo poriadne preverí imunitný systém. Preto je dôležité podporiť jeho odolnosť. Postupy sú známe a naozaj fungujú. Jediné čo potrebujete, je nájsť sebadisciplínu na ich uplatňovanie. Vždy je to však lepšie, ako ostať chorý v posteli.

Zvýšte dávky vitamínu C

Pokiaľ cítite, že začínate byť prechladnutí, alebo skrátka nechcete podceniť prevenciu, doprajte si viac vitamínu C! Skvele bojuje proti vírusom aj baktériám a zlepší to vašu imunitu. Známym zdrojom vitamínu C sú citrusové plody, dať si ho však môžete aj v kapsulách alebo šumivých tabletkách.

Spestrite si stravu

Jeseň ponúka mnoho výživných plodov, po ktorých je dobré siahnuť. Jedným z najdôležitejších aspektov dobrej imunity je bezpochyby vyvážená strava, zásobujúca naše telo správnou kombináciou dôležitých látok a vitamínov, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi pre dobrý imunitný systém. Tekvice, jablká, cvikla, gaštany… Stavte jednoducho na to, čo aktuálne príroda dáva a vaša jeseň bude zdravšia.

Med, čaj, sladenie, Čítajte aj Zabijete horúcim čajom vitamíny v mede? A čo kryštalizovanie? Toto sú tajomstvá zdravého zlata

Nezabúdajte piť

Už vás tak nesmädí, ako počas horúčav, ale piť treba. Málo vody spôsobí, že sa vám bude vysúšať pokožka a sliznice. Preto je potrebné dôsledne dodržiavať pitný režim. Sliznice ostanú vlhkejšie a vírusy sa tak majú menšiu šancu vás obsadiť.

Vyrazte na vzduch

Jeseň neznamená len sychravé a daždivé počasie. Užite si pekné slnečné dni a vyrazte na prechádzku s partnerom alebo psíkmi do prírody. Alebo pokojne aj sama. Slniečko vás nabije novou energiou a vy tak budete žiariť úsmevom od ucha k uchu. Mimochodom na jeseň ochorieme často práve preto, že sa zhromažďujeme viac v interiéri ako preto, že nám vonku vietor vyštípe líca. Práve pobyt na vzduchu vás spraví odolnejšími. Ak k tomu pridáte aj otužovanie, prakticky sa nemusíte počas jesene báť nachladnutia.

Športujte

Pohyb je úžasný stimulátor imunity. Jeseň doslova praje športom. S priateľmi si môžete ísť zahrať frisbee, s deťmi púšťať šarkany alebo sa bežte prebehnúť či zajazdiť na kolieskových korčuliach. Už nie je tak horúco a práve počas jesene mnoho ľudí začne behať a už neprestanú. Začnite tento rok aj vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #pitný režim #prechladnutie #vitamín C #nádcha #gaštany #jablko #cvikla #pestrá strava #tekvica #sliznica nosa #sezónne potraviny #respiračné ochorenia #sezónne ochorenia

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...