Prospeje mozgu a nervovému systému, chráni pred rizikom vzniku osteoporózy. O akej potravine je reč?

Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka.

19.01.2024 11:00
potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Foto:
Strava, ktorá podporuje činnosť mozgu?
debata

Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

pomelo Čítajte viac Vďaka pomelu schudnete, pomôže pri problémoch s trávením! Pridajte ho do raw pudingu či tvarohu, tu sú recepty

„Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy,“ povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Zdravý koreň: Kedy do jedla pridať chren, aby nestratil svoju výnimočnú chuť? Čítajte viac Paprika, chren, citrusové plody, čierne ríbezle, kapusta - to všetko zvýši podiel vitamínu C v organizme

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Priblížil, že vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Osem zmien na poli životného štýlu a výsledok? Život si predĺžite až o 20 rokov

Mandle sa považujú za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Existuje asi 30 druhov mandlí, ozrejmil RÚVZ Bratislava. Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov.

Video
Používa sa na plnenie tortičiek, zákuskov aj drobných koláčikov, ale vedeli by sme ho vyjesť aj lyžicou. Pralinkový orieškový krém, nazývaný aj praliné, to je voňavá a luxusná lahôdka.
debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #osteoartróza #mandle

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...