Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Do Európy sa stále väčšina ananásov dováža. Paradoxom tohto chutného ovocia je, že napriek jeho sladkosti a príjemnej chuti je to potravina s nízkym obsahom kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny.
Ananás môžeme zaradiť do jedálnička ako prvú pomoc pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má aj vynikajúce protizápalové účinky. Tiež je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Pomôcť môže aj v boji proti obezite.
Čítajte viac Stačí jeden pomaranč denne a... Tu sú recepty, do ktorých sa vám toto ovocie hodíZrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť. Odporúča sa konzumovať čerstvý, pretože konzervovaním stráca veľké množstvo účinných a prospešných látok a tiež sa ním rozkladá enzým bromelaín.
S čerstvým ananásom si môžete urobiť ovocné šaláty, pridať ho do ranného musli, ale tiež ho môžete napríklad pridať k mäsu alebo vegetariánskym pokrmom s ryžou či obilninami. Vyskúšajte aj niekoľko receptov, ktoré v minulosti pripravili hostia TV Varecha.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pestrofarebná ovocná kytica na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mrkvový šalát s ananásom na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jogurtové smoothie na Varecha.sk