Priblížili to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti. „Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení,“ ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia úradu.
Pomaranče sú podľa odborníkov výborným zdrojom vitamínu C. „Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč (200 gramov) a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku vitamínu,“ doplnili. Dostatok vitamínu C okrem zvýšenia odolnosti voči infekciám podľa ich slov napomáha aj k hojeniu rán.
Zároveň poukázali na to, že pomaranče patria k najvýdatnejším zdrojom stopového prvku selénu, ktorý sa tiež účastní na zachovaní prirodzenej imunity. Obsahujú aj ďalšie vitamíny a minerály vrátane draslíka. Ten prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín.
Čítajte viac Čas šípkového čaju je tu! Prečistí pečeň, pomôže v boji s akné. A dokáže ešte viacPomaranče majú zároveň pre vysoký obsah draslíka odvodňujúce a lipolytické účinky, teda rozkladajú tukové „vankúšiky“. Znižujú tiež príznaky starnutia a ich vôňa má vplyv aj na duševné zdravie. „Zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne,“ dodala Blažová.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte **Kardinál rezy ** na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovocný šalát, ktorý niečo vydrží na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Steak sendvič s restovanou zeleninou a domácou majonézou na Varecha.sk