Vitamínu D je cez zimu v našom tele nedostatok, netreba ho dopĺňať hneď

Vitamínu D je počas zimného obdobia nedostatok, dá sa však vhodne doplniť aj v inej ako slnečnej forme.

27.12.2023 12:00
chlieb, vitamín D, Foto:
Vitamín D treba telu dodávať najmä v zimnom období. Nemusíte však začať hneď, ako sa ochladí.
debata

S jeho dopĺňaním však nie je potrebné začať hneď s príchodom ochladenia. Farmaceut Dávid Ferko objasnil, že strava zabezpečí len desať percent potrebného množstva vitamínu, ktorý je akýmsi symbolom imunity.

Vitamín D aktivuje vrodený imunitný systém a spolu s antivírusovými a protizápalovými účinkami predstavuje základný pilier v obranyschopnosti organizmu pred vírusovými infekciami, infekciami dýchacích ciest, ako aj pri niektorých bakteriálnych ochoreniach. Jeho nedostatok sa podľa Ferka týka väčšiny populácie, predovšetkým v stredoeurópskych krajinách.

shutterstock 1727424244 Čítajte viac Áčkové výsledky na vašej pleti? Postará sa o ne vitamín A. Kým ho začnete používať, musíte vedieť toto...

„V našich zemepisných šírkach približne od septembra do konca februára už slnečné lúče neobsahujú UVB žiarenie, ktoré je pre tvorbu vitamínu D potrebné. Predpokladáme však, že organizmus je ním po letnej expozícii ešte určité obdobie zásobený, preto nie je nutné začať užívať vitamín D hneď pri prvom ochladení,“ upozornil Ferko.

Optimálna je podľa neho bohatá a pestrá strava. Dopĺňanie vitamínu D u zdravých je vhodné až približne od októbra v malých dávkach. Pri záťaži organizmu, ako sú infekčné ochorenia, stres, narušená životospráva, by sa mali dávky vitamínu D dodať v množstve 2000 IU denne.

Med, čaj, sladenie, Čítajte viac Zabijete horúcim čajom vitamíny v mede? A čo kryštalizovanie? Toto sú tajomstvá zdravého zlata

„Strava zabezpečí približne len desať percent potrebného množstva, zvyšok si organizmus musí vytvoriť sám alebo ho čerpať zo zásob uložených v tukovom tkanive a pečeni,“ dodal farmaceut.

Hladinu vitamínu D je možné stanoviť biochemickým vyšetrením plnej krvi, ktoré môže indikovať predovšetkým endokrinológ a reumatológ. Stanoviť ho môže aj všeobecný lekár v indikovaných prípadoch v prípade vybraných poistencov a je možné skontrolovať si jeho hladinu aj individuálne v laboratóriu.

„Pacienti s podozrením na nedostatok či prebytok tohto vitamínu sa tak môžu jednoducho a pohodlne otestovať a podľa toho upraviť svoju životosprávu,“ dodala riaditeľka laboratórií Agellab Elena Gaboňová.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #imunita #Telo #vitamín D #UVB

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...