Áčkové výsledky na vašej pleti? Postará sa o ne vitamín A. Kým ho začnete používať, musíte vedieť toto...

Vitamín A je považovaný za jednu z najefektívnejších omladzujúcich aktívnych zložiek. Napriek mnohým výhodám, ktoré pleti dokáže poskytnúť, nie je odporúčaný pre citlivú pleť.

22.11.2023 12:00
shutterstock 1727424244 Foto:
Vitamín A tiež preniká do hĺbky pokožky, stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu, čo môže pomôcť zmenšiť póry a jazvy po akné.
debata

Benefity vitamínu A pre pleť sú zreteľné a dôležité pre jej zdravie. Vitamín A môže pomôcť zlepšiť vzhľad vrások a povisnutej pokožky tým, že stimuluje tvorbu kolagénu. Taktiež môže pomôcť odstrániť poškodené elastínové vlákna a podporiť tvorbu nových krvných ciev, čo zlepšuje elasticitu pokožky. Ďalej vitamín A pomáha redukovať hyperpigmentáciu a iné poškodenie spôsobené slnečným žiarením. Pomáha obnovovať bunky pokožky, čím zlepšuje nerovnomerný tón pleti, starecké škvrny a slnečné škvrny. Používa sa aj pri liečbe akné.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte viac Zázrak pre pleť, s ktorým treba narábať opatrne: Poznáte tajomný retinol? Toto radí odborníčka

Jeho aplikácia na pokožku exfoliuje povrch, odstraňuje nečistoty, prebytočný olej a odumreté bunky, čím sa predchádza vzniku pupienkov. Vitamín A tiež preniká do hĺbky pokožky, stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu, čo môže pomôcť zmenšiť póry a jazvy po akné. Okrem toho sa vitamín A používa aj pri liečbe kožných ochorení, ako je psoriáza. Jeho použitie buď vo forme krémov alebo v podobe perorálnych liekov môže pomôcť redukovať príznaky psoriázy, ako sú zvýšené škvrny na koži a zápal.

Ľahký a pritom výživný pleťový krém Declare...
Jedna z biologicky najdostupnejších foriem...
+4Ošetrovacia intenzívna kúra s jednopercentným...

Avšak, použitie vitamínu A v starostlivosti o pleť môže mať aj negatívne účinky. Niektorí ľudia môžu mať na vitamín A citlivú pokožku a môžu sa objaviť podráždenie, začervenanie alebo suchosť pokožky. Preto je dôležité pri klasických retinolových prípravkoch začať s nízkou koncentráciou vitamínu A a postupne zvyšovať dávku, aby sa pokožka mohla prispôsobiť. Je dôležité používať ho s rozvahou a dodržiavať pokyny lekára alebo dermatológa, ku ktorým okrem iných patrí aj ochrana pleti s faktorom SPF pri používaní retinolu či pozor na nadmerné používanie.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte viac Céčko nie je len pomocník proti chrípke! S pleťou dokáže zázraky, odborníčka prezrádza aké

Dobrou správou však je, že na trhu sa už momentálne nachádza aj viacero produktov, ktoré myslia na negatívnu reakciu pokožky. S pomocou pridaných látok či prírodných ingrediencií, ktoré sú zároveň prírodnými alternatívami retinolu (napr. mastichová živica), je možné aj na senzitívnu pleť aplikovať vybrané produkty v klasickom ošetrujúcom režime.

Ak máte akékoľvek obavy alebo otázky týkajúce sa používania vitamínu A, poraďte sa so svojím lekárom alebo dermatológom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #dermatológ #pleť #vitamín A

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...