Trend z TikToku sľubuje zdravie, podľahli mu milióny - v hlavnej úlohe 4,5 litra vody: Experti odkazujú, nebláznite!

Sociálne siete sa v posledných rokoch stali aj priestorom na šírenie rozlišných zaručených receptov či postupov na chudnutie, zlepšenie zdravia či cvičenie a nárast svalovej hmoty. Odborníci sú však voči mnohým z nich skeptickí, ba čo viac pred niektorými doslova varujú.

28.02.2024 13:55
pitie, voda, hydratácia, pitný režim Foto:
Zaplaviť telo denne objemom 4,5 litra vody? Pozor, to nie je najlepšie rozhodnutie...
debata

V nedávnom prieskume, ktorý zverejnil portál Live Football Tickets, sa odborníci na zdravie a cvičenie vyjadrili k najsledovanejším trendom uplynulého obdobia. Jedným z nich je aj takzvaná „30-dňová 4,5 litrová vodná výzva“. Video a odporúčanie, ktoré sa objavili na populárnej sociálnej sieti, malo viac ako 14 miliónov zhliadnutí a mnohí z diskutujúcich priznali, že sa do výzvy pustili a skúsili ju na vlastnej koži.

Pointou bolo vypiť denne počas doby 30 dní každý deň 4,5 litra vody. Na konci experimentu má čakať zdravšia a lesklejšia pokožka, menej nadúvania či zvýšenie energie.

Chlieb Čítajte viac Ani chlieb a olej už vôbec nie! Do chladničky nepatrí ani orieškový krém

Fitness expertka Donna Callander, ktorá sa často vyjadruje k trendom v cvičení a starostlivosti o zdravie, však upozorňuje, že táto výzva môže priniesť telu viac škody ako úžitku. „Je dôležité piť vodu ako súčasť zdravej výživy a vyhýbať sa výstrelkom a výzvam, pokiaľ sa neporadíte so svojím lekárom, pretože náhle pridanie príliš veľkého množstva čohokoľvek do tela bez vyváženia môže mať následky," upozornila Callander.

„Zatiaľ čo dehydratácia je zvyčajne častejším problémom, hyperhydratácia alebo nadmerná hydratácia môže rovnako spôsobiť problémy, k najčastejším patrí zahmlené myslenie, nevoľnosť a vracanie, svalová slabosť, kŕče alebo kŕče a bolesti hlavy,“ odkázala expertka.

Hannah Waddingham Čítajte viac Máte krivky krv a mlieko? Dokonalejšie šaty nenájdete... britská hviezda ukázala, aký strih pristane každej žene

Medzi ďalšími nebezpečnými trendmi pre zdravie sa objavilo tiež popíjanie jabĺčneho octu na chudnutie či prerušovaný pôst, ktorý síce môže mať pre telo benefity, ale vždy je dôležité takúto aktivitu konzultovať s lekárom alebo certifikovaným odborníkom na výživu. To, samozrejme, máloktorý z užívateľov TikToku robí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #zdravie #Telo #postup #trend #varovanie #TikTok #expertka

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...