Chudnutie nemusí byť veda. Takto to pôjde skoro samo

Nie ja ťažké schudnúť, no ťažké je si vysnívanú váhu udržať. Vo výsledku to znamená, že je potrebné zamerať sa nielen na rýchle zhadzovanie kilogramov, ale hlavne na trvalú udržateľnosť. A práve tu sa ponúka kľúč, ktorý môže pomôcť každej žene cítiť sa fit, štíhla a krásna.

08.04.2024 06:00
chudnutie, stravovanie, cvičenie Foto:
Pohyb má množstvo plusov pre fyzické aj psychické zdravie.
debata

Viac spite

Ak máte málo spánku, vaše telo sa snaží získať energiu zo stravy. No mylne, pretože tá mu k zotaveniu nepomôže. Ak je vaše telo unavené a nemalo čas regenerovať, bude mať väčšie sklony k zadržiavaniu tuku ak maškrteniu. „Unavený mozog totiž túži po rýchlych cukroch,“ vysvetľuje nutričná špecialistka Nicol Winterová. Nedostatok kvalitného spánku vie zamávať s výkonnosťou aj náladou. A nielen to. Stále viac štúdií potvrdzuje, že málo spánku zvyšuje riziko obezity, cukrovky, infarktu alebo zhubných nádorov. Preto najpríjemnejšia rada na chudnutie a udržanie si váhy je viac kvalitného spánku.

Pohyb

Pohyb má množstvo plusov pre fyzické aj psychické zdravie. A čím viac rokov máte,tým viac je potrebné hýbať sa na prevenciu zdravia. Podľa odborníkov žena, ktorá má nadváhu a pravidelne cvičí, je na tom zdravotne lepšie ako chudá, ktorá necvičí. Zvoliť teda môžete rýchlu chôdzu, beh, plávanie, korčuľovanie, jazdu na rotopede či čokoľvek ďalšie, čo vás baví a čo vám aktuálne možnosti dovolia. Medzi najúčinnejšie spaľovače kalórií skutočne patria vytrvalostné cvičenia, avšak zásadný je pri chudnutí aj silový tréning. Pomôže vám to pri formovaní postavy a vďaka väčšiemu množstvu svalov vám vzrastie bazálny metabolizmus a spálite tak v pokojovom stave viac energie.

chudnutie, hmotnosť, chudosť Čítajte aj Prečo sa spomaľuje chudnutie po tridsiatke a ako s tým vybabrať s extra trikmi?

Zelenina a ovocie

Na zníženie váhy stačí vynechať sladké nápoje, energy drinky, tučné jedlá, naopak si užívať ľahké jedlá, ryby, chudé mäso, objavovať sezónnu zeleninu aj potraviny, ubrať alkohol, pridať vodu Niekomu vyhovuje päť malých jedál za deň, druhému bohato stačia tri. A ak v snahe ubrať si pár kíl využijete napríklad prerušovaný pôst, kalorické tabuľky alebo vegetariánsku stravu, je to len plus. Jediné, o čo sa nesnažte, je rýchle schudnutie hladovaním, nielenže vám na tvári vylezú hlboké vrásky, ale po ukončení rýchlovky to budete mať zase späť.

Dobrá nálada

Znižovanie stresu vám pomôže znížiť aj váhu. Je to ako spojená nádoba. Stresové hormóny sa často snažíme zajedať. Naopak, ak budete mať dobrú náladu, nebudete mať potrebu si dávať neustále niečo sladké. Sladkosti síce upokoja, ale je to cesta k obezite. Navyše v kombinácii so stresom si veľmi rýchlo uberáte roky života. Znížte mieru stresu, viac relaxujte, neberte život tak vážne a zrazu zistíte, že dôvod na dobrú náladu objavíte ráno aj na váhe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #pohyb #chudnutie #stres #spánok #vláknina #ovocie a zelenina #vyvážená strava #korčuľovanie #silový tréning #rýchla chôdza #psychická pohoda #kvalitný spánok #nedostatočný spánok #kalorický príjem

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...