Nenápadné zlozvyky, ktoré vám skracujú život. Skončite s nimi čím skôr

Snaha žiť plnohodnotný a dlhý život často naráža na činnosti ktoré nám ukrajujú zo života dni a niekedy aj celé roky. Pritom môže ísť o nenápadné činnosti, ktoré ak nevynecháte zo svojej rutiny v konečnom dôsledku idú proti vám a životu.

16.03.2024 13:00
unavená žena, mladá žena Foto:
Každý hľadá pohodlný život.
debata

Málo pijete

Na pitie dostatočného množstva tekutín často v priebehu dňa zabúdame. Ak zabudnete piť počas jedného dňa vaše telo sa s tým vyrovná. No ak budete piť málo dlhodobo, váš organizmus sa veľmi rýchlo opotrebuje. Len traja ľudia z desiatich dostatočne pijú teda 2 – 3 litre tekutín. Tekutiny sú pre naše telo nemenej dôležité ako kvalitná strava, pravidelný pohyb a odpočinok. Dehydratácia alebo nevhodný pitný režim sú často príčinou mnohých zdravotných problémov, únavy aj rozhodenej psychiky. Dbajte na svoj pitný režim a budete mať dosť energie aj dlhší a kvalitnejší život.

Odkrajujete si zo spánku

Rozhodne neplatí, že čím menej spíte, tým viac žijete. Šesť z desiatich ľudí máva problémy so spánkom, pätina priznáva, že spí málo. Nájdite si pár minút na to, aby ste si pred spaním spísali svoje myšlienky a vypustili ich tým von z hlavy. Zaspávať pomáha aj meditácia alebo vedomé dýchanie, prípadne naťahovacie cviky. Spať osem hodín kvalitného spánku bez liekov a alkoholu je základom dlhovekosti. Pritom stačí naozaj tak málo. Navyše spánok je príjemný a osviežujúci. Žiadna práca do noci nestojí za to, aby ste si odkrajovali zo života.

rodina, turistika, príroda, pohyb, leto Čítajte aj 5 tipov, vďaka ktorým si môžete radikálne zlepšiť zdravie a nič vás to nebude stáť

Nezdravá strava

Plný žalúdok nie je kľúčový, ale to, čo do neho dáte. Pretože to rozhoduje o tom, či telo podporíte, alebo oslabíte. Zdravá strava je kľúčom k zdraviu. Akákoľvek dlhodobá nevyrovnanosť v stravovacom režime prináša riziko civilizačných ochorení. Veľká časť dospelej populácie si nadbytočným príjmom kalórií, cukrov, nasýtených tukov a soli spôsobuje vysoký krvný tlak aj hladinu cholesterolu a vyčerpáva schopnosť pankreasu regulovať hladinu cukru v krvi. Z toho potom pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulárne choroby, ako sú infarkt myokardu a cievne mozgové príhody. A tie ukončia náš život predčasne.

Alkohol

Alkohol je jed. A to už aj v malom množstve. Navyše ak si dáte alkohol pred spaním, nielenže tým zaťažíte organizmus, ale vaše telo nebude spať tak kvalitne, aby to stačilo na regeneráciu. To znamená, že kombinujete dva nesprávne návyky, ktoré v dlhodobom horizonte dokážu skrátiť život naozaj aj o desiatky rokov.

Stavíte na pohodlie

Každý hľadá pohodlný život. No ak uprednostňujete auto pred chôdzou, vozíte sa výťahmi a celý deň sedíte, alebo ležíte, môžete si byť istý, že pohodlným životom sa pohodlne dopracujete ku kratšiemu životu, akoby ste telo udržiavali v pohybe. Preto ak sa môžete hýbať, vždy si voľte pohyb namiesto pohodlného riešenia. Zakaždým si tak prihodíte pár minút života navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #životný štýl #pitný režim #zdravá výživa #zdravé stravovanie #pitie tekutín #fyzická aktivita #dobrý spánok #vyvážená strava #konzumácia alkoholu #nedostatok pohybu #príjem tekutín #kvalitný spánok #nedostatočný spánok #sedavý spôsob života #krátky spánok #pohybová aktivita #pitie alkoholu #pitie vody #nezdravé stravovanie

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...