5 tipov, vďaka ktorým si môžete radikálne zlepšiť zdravie a nič vás to nebude stáť

Nemusíte čakať na Nový rok. Pokojne môžete začať so zmenou životného štýlu okamžite, po dočítaní článku. Už za pár týždňov na tom budete zdravotne lepšie. Tak prečo čakať? Veď zdravším a šťastnejším môžete byť čo najskôr.

18.12.2023 07:25
rodina, turistika, príroda, pohyb, leto Foto:
Pokiaľ do svojich aktivít zapojíte aj svojich najbližších, budeme sa starať aj o svoje sociálne zdravie.
debata

Počúvajte svoje telo

Dnešný životný štýl je možné stručne popísať ako rýchly alebo zaneprázdnený. Stále častejšie môžete medzi svojimi priateľmi a rodinou počuť, že „deň je pre mňa príliš krátky“. Často si skracujeme cestu a rozhodujeme sa dodržiavať najmódnejšie diéty a tréningové metódy. Zabúdame, že náš organizmus veľmi dobre oznamuje svoje potreby. Stačí sa na chvíľu zastaviť a počúvať informácie, ktoré sa nám snaží oznámiť. Všímajte si zmeny na tele. Bolesti nezapíjate liekmi na bolesť, a náznaky problémov neignorujte, ale telu pomôžte, predĺžite si zdravý život.

Aktívne trávte voľný čas

Po návrate z práce sa často s úľavou vrháme na gauč. Obvykle chytíme mobilný telefón alebo notebook a začneme surfovať po internete. Ani si neuvedomujeme, koľko času nám táto často zbytočná činnosť zaberie. Namiesto toho by ste čas mohli venovať fyzickej aktivite, ktorá bude mať určite pozitívny vplyv na fyzické aj duševné zdravie. Môže to byť prechádzka na čerstvom vzduchu, pár kilometrov na bicykli alebo výlet. Pokiaľ do svojich aktivít zapojíte aj svojich najbližších, budeme sa starať aj o svoje sociálne zdravie.

Neostávajte doma

Všetci potrebujeme chvíľu pokoja a odpočinku od zhonu. Na tom nie je nič zlé, ale pokiaľ to trvá dlhšie, cítime sa nakoniec horšie. Sú ľudia, ktorí sú viac spoločenskí a potrebujú viac kontaktu s ostatnými, a tí, ktorí sú menej spoločenskí a necítia potrebu byť toľko s ľuďmi. Napriek týmto rozdielom sa však nikto necíti úplne dobre, keď je dlho úplne sám. Stačí, keď vyjdete v ústrety druhým a otvoríte sa novým známym alebo budete pestovať vzťahy so svojimi blízkymi, a uvidíte, koľko zábavy si môžete užiť aj pri tých najjednoduchších spoločných činnostiach. Určite aspoň na chvíľu zabudnete na problémy všedného dňa a postaráte sa o svoje duševné zdravie.

Med, čaj, sladenie, Čítajte aj Zabijete horúcim čajom vitamíny v mede? A čo kryštalizovanie? Toto sú tajomstvá zdravého zlata

Jedlo si vyberajte

Naše zdravie do značnej miery závisí od spôsobu stravovania. Preto, aby ste sa cítili zdravo, je nutné dbať na vyváženú a zdravú stravu. Mali by ste sa vyhýbať spracovaným výrobkom, ktoré obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, nasýtených mastných kyselín a umelých potravinárskych prísad. Obohaťte svoj jedálniček o čerstvú zeleninu a ovocie, celozrnné obilné výrobky, orechy a ryby. Nemusíte hneď zavádzať diétny režim, pretože niekedy stačí urobiť niekoľko malých zmien v stravovaní, aby ste sa cítili oveľa lepšie.

Spite správne

Nebuďte nočná sova. Spánok je pre telo veľmi dôležitou dennou dobou. Je to obdobie, kedy sa telo môže zregenerovať a pripraviť sa na úlohy, ktoré nás čakajú nasledujúci deň. Náš moderný životný štýl nás bohužiaľ núti zanedbávať takú dôležitú vec, ako je spánok. Namiesto vysedávania pri počítači do neskorých nočných hodín choďte spať skôr. Uistite sa tiež, že váš spánok trvá 8 hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #voľný čas #prechádzka #stravovanie #spánok #kvalitné potraviny #vzťahy v rodine #čerstvý vzduch #dostatok spánku #aktívny život

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...