Najväčšie chyby pri chudnutí. Málokto si uvedomuje, že tieto veci sabotujú zníženie váhy

Snažíte sa schudnúť a stále sa nedarí? Spoznajte najväčšie mýty, ktoré sú slepou uličkou v ceste k vysnívanej postave. Overte si, či aj vašu dennú rutinu nesabotujú aktivity, ktoré v podstate znamenajú stopku pre vysnívanú postavu.

08.02.2024 06:44
šalát, zdravá strava, jedlo Foto:
Tuky do stravy patria a z niečoho ich prijať musíte.
debata

Vylúčenie sacharidov mi pomôže

Ryža, zemiaky, cestoviny, to všetko odstránite zo stravovania s nádejou že schudnete. Pritom ide prekážku dlhodobo peknej postavy. Krátkodobo chudnete, to je pravda. Pri každej zmene telo zareaguje, je len otázka, ako dlho to vydržíte. Tieto reštriktívne diéty nie sú vhodné pre dlhodobé používanie. Po cestovinách a pečive budete skôr alebo neskôr túžiť, a nevyhnutne nastane jojo efekt. Nikto nevydrží dvadsať rokov bez cestovín, takže radšej s triezvou hlavou, ako vôbec.

Sladkosti musia bokom

Aj čokoláda, či zákusok. Nie je to opäť pravda. V dnešnej dobe je k dispozícii obrovské množstvo zaujímavých surovín, ktoré sú menej kalorické, obsahujú menej cukru alebo žiadny. Sladké chute do nášho života patria, len treba nájsť tú najzdravšiu alternatívu. Navyše rozhoduje kalorický deficit a nie to, či ši raz za mesiac dáte zákusok. Z jedného zákusku za mesiac nikto nedostal nadváhu, ani keby to bol krémeš plný masla.

cvičenie, fitnes, chudnutie Čítajte aj Tréner radí: Ako si neublížiť v posilňovni a získať postavu snov

Jesť po 18.00 hodine je zlé

Jeden z vôbec najväčších omylov o chudnutí. Nejde o to, kedy končíte s jedlom, ale o to, čo ste počas celého dňa zjedli. Môžete jesť pizzu a polovicu torty a skončiť o šiestej, pričom zaspíte s pocitom, že nepriberiete? To si snáď nikto nemyslí. Ide o to, ako máte produktívny deň, o koľkej vstávate a kedy chodíte spať. Jesť naposledy tri až štyri hodiny pred spaním je tak akurát. To je pravidlo, ktoré je zásadné, nie budík na večeru.

Nízkotučné je to pravé

Práve naopak. Problémom zhadzovanie váhy nie je častokrát nadbytok tuku, ale cukru. Chcete ten nízkotučný jogurt kombinovať so semienkami a orechmi? Potom je to v poriadku. Všetky potraviny nemusia byť nositeľom tuku. Pokiaľ si ale dáte len raňajkové vločky bez orieškov, bude rozumnejšie dať si k tomu tučnejší variant mliečneho výrobku. Pretože tuky do stravy patria a z niečoho ich prijať musíte. Opäť platí, že neexistuje zlá potravina, ale veľa zlých kombinácií. Navyše nízkotučné jedlá majú viac cukru, takže z nich paradoxne môžete pribrať.

Schudnete, ak budete jesť menej

Opäť vám to začne fungovať. Avšak pozor na energiu. Nejde totiž o frekvenciu, ale objem kalórií. Vždy ide o celkový energetický príjem, niekto dokáže aj v jednom jedle zjesť celý denný kalorický rozpočet. Mali by ste jesť toľko jedál, koľko vám vyhovuje. Tak, aby ste boli sýti a nebojovali s nedostatkom energie. Pokiaľ niekomu vyhovujú dve jedlá, je to v poriadku. Ale na konci dňa ide opäť o to, koľko ste zjedli sacharidov, bielkovín, tukov a aké ste mali pohybové aktivity. To je to, na čom na konci dňa záleží a prejaví sa na váhe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #sladkosti #stravovacie návyky #zdravé chudnutie #nízkotučná diéta #mýty o strave #kalorický deficit

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....