Ako efektívne chudnúť bez obmedzovaní. Drobné zmeny, ktoré prinesú veľký úspech

Chudnutie je vždy aktuálna téma, nielen v úvodných mesiacoch roka. Ak sa však nechcete stretávať s neustálym skúšaním nových diét, ktoré vaše telo len vysilia a efekt sa nedostaví, čítajte ďalej. Existujú malé kroky, ktoré ale ak prejdete, vyšliapete nimi až k vysnívanej štíhlej línii.

10.02.2024 06:00
ovocie, zelenina Foto:
Zelenina a ovocie sú významným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržovať tráviaci trakt v kondícii.
debata

Niekedy stačí málo

Nemusíte počítať kalórie a pri každom súste zvažovať, či vás neposúva ďalej od vašej vysnívanej váhy. Máme dobré správy, aj relatívne malé zmeny prinesú významný progres vo vašom zdraví a vcelku prispejú k ozdraveniu vášho stravovania. Postupnými zmenami navyše zistíte, že sa vám aj zmenia doterajšie chuťové preferencie. Budete napríklad menej soliť alebo menej bažiť po sladkostiach. navyše drobné zmeny dokážete vo svojom živote omnoho lepšie manažovať aj prijať, ako tie radikálne.

Reštaurácie len príležitostne

Bude to dobrá správa pre vašu peňaženku a žalúdok súčasne. Fastfoodové jedlá medzi sebou kombinujú nutrične prázdne suroviny ako dresingy, slaninu, tučný syr alebo biele pečivo. Konzumáciou takého jedla si ukrojíme veľkú porciu denného energetického príjmu, ale organizmu nedodáme živiny, ktoré potrebuje. Pre predstavu, 1 g tuku znamená v energetickom príjme 38 kJ, zatiaľ čo rovnaké množstvo bielkovín predstavuje 17 kJ. Jedlám chýbajú komplexné sacharidy, zdravé tuky, ale aj vlákninu a vitamíny. Navyše obsahujú nadmerné množstvo soli. Ak obmedzíme tieto jedlá, znížite energetický príjem a výrazne ozdravíte stravu. Skúste si do práce variť aspoň pár dní v týždni, zvyšok pokojne obedujte v reštaurácii. Uvidíte, že, aj táto drobná zmena sa už prejaví.

cvičenie, fitnes, chudnutie Čítajte aj Tréner radí: Ako si neublížiť v posilňovni a získať postavu snov

Znížte príjem údenín

Do údenín ako salámy či klobásy sa pri výrobe používa veľké množstvo soli a mnohokrát aj s pridaným dusitanom sodným. Vysoké množstvo sodíka spôsobuje zadržiavanie tekutín v organizme. Bunky, ktoré sa snažia sodík zriediť, vedia zväčšiť svoj objem až 20krát, a preto môže pri vysokej konzumácii soli dôjsť k zavodneniu. Zadržiavanie vody v tele komplikuje aj spaľovanie. Tým, že eliminujete v jedálničku tučné údeniny, významne ponížite energetický príjem. A uvidíte, že vám ani nebudú tak chýbať.

Zvýšte podiel ovocia a zeleniny

Napríklad na olovrant, alebo desiatu si dajte namiesto sladkostí ovocie. Zelenina a ovocie sú významným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržovať tráviaci trakt v kondícii. Miska s objemom 400 g s ovocím a zeleninou pokryje zhruba jej tretinový denný príjem. Zvyšnú časť potom hravo doplníte orechmi, semienkami, strukovinami alebo celozrnným pečivom. Do jedálnička hravo zaradíte zeleninu ako prílohu. Nakrájajte ju na väčšie kusy, osoľte, pridajte bylinky, pokvapkajte jemne olejom a dajte piecť. Činnosť čriev sa vďaka vláknine a tekutinám aktivuje a váš metabolizmus bude fungovať lepšie.

Podporte imunitu

Zelenina a ovocie obsahujú prebiotiká. Tie slúžia ako potrava živým mikroorganizmom. Práve probiotiká a prebiotiká stoja za odolným imunitným systémom a správne fungujúcim metabolizmom. A ten ako už určite viete je zárukou toho, že budete nielen vyzerať zdravo, ale aj štíhlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chudnutie #vláknina #ovocie a zelenina #údeniny #chudnutie v novom roku #zdravé chudnutie #fastfood #črevný mikrobióm #probiotické baktérie

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....