Jej príjem je vo všeobecnej populácii nedostatočný. Väčšina ľudí by preto mala aktívne dbať na pravidelnú zvýšenú konzumáciu celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny.
Čítajte viac Veľa kalórií, málo vláknin a veľa cukrov! Diéta na západný štýl ničí aj našu pečeňPotraviny obsahujúce vlákninu (obilniny, ovocie, zelenina) by mali tvoriť vyše polovicu vášho denného jedálnička, uvádza Úrad verejného zdravotníctva.
Obilniny sa snažte jedávať v čo najviac prirodzenej celozrnnej podobe (ovsené vločky, nelúpaná ryža, celozrnné pečivo alebo celozrnné cestoviny).
Dobrým zdrojom vlákniny sú napríklad strukoviny (fazuľa, hrach, cícer, šošovica), kapusta, kel, mrkva, sója, jablká a hrušky, zemiaky (najmä so šupkou), sušené ovocie (figy, slivky), bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, jahody), pomaranč, brokolica, orechy a semená.
Nedostatok vlákniny v strave vedie aj k vzniku nerovnováhy v komunite črevných mikróbov, takisto aj strava strava bohatá na spracované jedlá, ako sú napríklad priemyselne vyrábané keksy, chleby či predpripravené jedlá. "Oba tieto vyvolávajúce činitele priam útočia na črevnú bariéru, a to v podstate hneď z dvoch strán. Na jednej strane útočia tým, že podporujú rast ‚zlých‘ (zápalových) mikróbov v čreve a na strane druhej doslova aktívne vedia črevnú bariéru aj odbúravať,“ uviedol gastroenterológ Ladislav Kužela.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Banánový koktail na Varecha.sk