Máte v jedálničku dostatok vlákniny? Dobré tipy, ako poľahky zvýšiť jej denný príjem

Vláknina má vplyv na látkovú premenu a činnosť tráviaceho systému. Pre telo je ťažšie stráviteľná a zasýti na dlho. Človek by mal denne prijať okolo 30 gramov vlákniny. Kde ju nájdeme?

03.01.2024 16:00
kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej... Foto:
Vláknina v kyslej kapuste.
debata

Jej príjem je vo všeobecnej populácii nedostatočný. Väčšina ľudí by preto mala aktívne dbať na pravidelnú zvýšenú konzumáciu celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny.

strava, obezita, žena, Čítajte viac Veľa kalórií, málo vláknin a veľa cukrov! Diéta na západný štýl ničí aj našu pečeň

Potraviny obsahujúce vlákninu (obilniny, ovocie, zelenina) by mali tvoriť vyše polovicu vášho denného jedálnička, uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Obilniny sa snažte jedávať v čo najviac prirodzenej celozrnnej podobe (ovsené vločky, nelúpaná ryža, celozrnné pečivo alebo celozrnné cestoviny).

Dobrým zdrojom vlákniny sú napríklad strukoviny (fazuľa, hrach, cícer, šošovica), kapusta, kel, mrkva, sója, jablká a hrušky, zemiaky (najmä so šupkou), sušené ovocie (figy, slivky), bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, jahody), pomaranč, brokolica, orechy a semená.

Nedostatok vlákniny v strave vedie aj k vzniku nerovnováhy v komunite črevných mikróbov, takisto aj strava strava bohatá na spracované jedlá, ako sú napríklad priemyselne vyrábané keksy, chleby či predpripravené jedlá. "Oba tieto vyvolávajúce činitele priam útočia na črevnú bariéru, a to v podstate hneď z dvoch strán. Na jednej strane útočia tým, že podporujú rast ‚zlých‘ (zápalových) mikróbov v čreve a na strane druhej doslova aktívne vedia črevnú bariéru aj odbúravať,“ uviedol gastroenterológ Ladislav Kužela.

Video
Osviežujúci nealko nápoj

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Banánový koktail na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #obilniny

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....