Schudnite vďaka vláknine. Kde jej je najviac?

Všade počúvame, keď chceme čo-to efektívne zhodiť. Vlákninu! To slovo je nám dobre známe. Vieme však, o čo ide? Kde sa nachádza? Čo jesť?

26.08.2015 11:00
jablko, vláknina Foto:
Aj v jablku je vlákniny požehnane.
debata

Sýtosť vďaka vláknine

Vláknina je pre telo ťažko stráviteľná a zasýti na dlho. A to je práve dôvod, prečo sa vďaka nej naše nadbytočné kilogramy rýchlejšie pováľajú smerom nadol. Veľa vlákniny v strave totiž zaistí, že budeme menej jesť. Pripomeňme tiež, že človek by mal denne prijať cca. 30 gramov vlákniny.

Nízka hustota energie

Termín nízka (objemová) hustota energie znamená počet kalórií na gram potraviny. Balastné látky ju majú veľmi nízku. V prípade, že potraviny obsahujú veľké množstvo vlákniny, ako napríklad celozrnné potraviny, obsahujú aj málo kalórií. Ťažko stráviteľná vláknina má ešte jednu výhodu: Keďže telo potrebuje dlhší čas, kým ju strávi, automaticky spáli viac kalórií ako pri potravinách, ktoré ju neobsahujú.

Potraviny bohaté na vlákninu

Maliny, ríbezle, černice, jablká a banány. To je ovocie, v ktorom sa vlákniny nachádza viac než dosť. Výhodou tiež je, že zároveň obsahujú malé množstvo sacharidov. Čo sa týka zeleniny, oplatí sa do jedálnička zaradiť mrkvu, brokolicu, cviklu, karfiol a fenikel. Veľa vlákniny z obilnín poskytuje raž, špalda, kukurica a jačmeň. Ovsené vločky tiež, avšak nie sladené, tie sú nezdravé. Telo sa poteší aj z orieškov. Lieskové orechy, mandle, arašidy, pistácie a kokos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #kalórie #pistácie #vláknina #ovsené vločky #kokos #obilniny

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...