Profesionálne tipy, ako začať s meditáciou. Takto to zvládne každý

Meditácia je jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať pokoj a vyrovnanosť v dnešnej uponáhľanej a stresujúcej dobe. Avšak začať s meditáciou môže byť pre mnoho ľudí ťažké. Skvelé však je, že na to nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky ani drahé prístroje, vystačíte si sami so sebou.

16.01.2024 06:00
meditácia Foto:
Aj vďaka meditácii sme šťastnejší.
debata

Vhodné miesto

Meditácia sa najlepšie cvičí na pokojnom a tichom mieste. Pokiaľ je to pre vás možné, nájdite si miesto, kde nebudete rušení. To môže byť napríklad vaša izba, záhrada, prípadne miesto pri rieke alebo jazere. Nemusíte byť v absolútnom tichu, stačí len aby vás nikto nerušil.

Seďte

Pretože pri ľahu sa vám môže stať, že zaspíte. Dôležité je nájsť si pohodlné a stabilné posedenie, aby ste sa mohli sústrediť na svoju meditáciu a nie na bolesť v chrbte. Ak nie ste zvyknutí na posedenie na zemi, môžete použiť stoličku alebo vankúšik.

Zvoľte si správny čas

Vhodný čas pre meditáciu sa líši podľa individuálnych preferencií a životného štýlu každého jednotlivca. Kľúčovým faktorom je vytvorenie pravidelnej meditačnej praxe, ktorá bude pre vás udržateľná. Nájdite si čas, kedy sa budete môcť venovať meditácii bez rušenia. Môže to byť pokojne ráno, keď vstanete o desať minút skôr, alebo v rámci obednej siesty, prípadne podvečer. Pred spaním to môže byť unavujúce a môžete viac zaspávať, ako meditovať.

rodina, turistika, príroda, pohyb, leto Čítajte aj 5 tipov, vďaka ktorým si môžete radikálne zlepšiť zdravie a nič vás to nebude stáť

Začnite s krátkymi meditáciami

Na meditáciu nepotrebujete ísť na duchovné cvičenia do Tibetu a hodiny odriekať mantry. Stačí pár minút. Dĺžka meditácie závisí od vašich možností, zručností a životného rozvrhu. Meditácia nemusí trvať dlho, aby bola efektívna a aj krátke meditačné sedenia môžu priniesť výhody. Môžete začať krátkymi sedeniami a postupne zvyšovať dobu, akonáhle sa to pre vás stane pohodlnejšie a získate viac skúseností. Krátka meditácia trvá 5–10 minút. Sú vhodné práve pre začiatočníkov alebo pre tých, ktorí majú obmedzený čas. Krátka prax môže slúžiť ako rýchle osvieženie, ktoré vám pomôže uvoľniť stres a zvýšiť sústredenie.

Stačí iba pozorovať dych

Naozaj nič viac nepotrebujete. Dych je základom každej meditácie. Zamerajte sa na svoj dych a na to, ako sa nadychujete a vydychujete. Pokiaľ sa vám myšlienky začnú vracať, jednoducho ich pustíte z hlavy a vrátite späť k svojmu dychu. Väčšinou sa odporúča dýchať nosom. Vnímajte iba ako dych vstupuje do vášho tela a vystupuje. Je to absolútny základ. Ak ho zvládnete otvorí sa vám nielen cesta k rôznym formám meditácie, ale už po pár dňoch spoznáte ozdravné účinky na vaše telo aj psychiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uvoľnenie #stres #meditácia #dýchanie zhlboka #dýchanie nosom #čas pre seba #pokojná myseľ #správne dýchanie #dychové cvičenia

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...