Ožltnutie, silný opuch pier či sťažené dýchanie? Ak ich zažijete počas sviatočného hodovania, okamžite treba vyhľadať lekára

Hodovanie počas sviatkov môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Na prejedanie by si mali dať pozor najmä ľudia s poruchami tráviaceho traktu.

29.12.2023 12:00
vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok,... Foto:
Nielen Vianoce, ale aj záver roka a silvestrovské oslavy sú hrozbou pre náš žalúdok a trávenie.
debata

Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Varuje aj pred nadmernou konzumáciou alkoholu.

„Zdravotné riziká vyplývajú jednak z extrémneho prejedenia, najmä u ľudí trpiacich na ochorenia tráviaceho traktu, ako sú žlčníkové kamene, chronický zápal pankreasu či chronické nešpecifické zápaly čreva. Prípadne ľudí so slabšou toleranciou potravín,“ spresnil odborník.

chlieb, vitamín D, Čítajte viac Vitamínu D je cez zimu v našom tele nedostatok, netreba ho dopĺňať hneď

Pri extrémnom prejedaní sa môžu prejaviť ťažkosti, ako nevoľnosť, vracanie, nafukovanie, hnačky, kŕče a niekedy aj horúčky. Minárik v takom prípade odporúča krátkodobú hladovku, respektíve prísnejšiu diétu.

Vhodné na konzumáciu sú čaje, minerálky, sucháre, rascová polievka bez zápražky, zeleninový vývar aj varené zemiaky bez tuku. „Z liekov smektid, živočíšne uhlie, pankreatické enzýmy, probiotiká pri hnačkách,“ doplnil.

Speváčka Lina Mayer sa objavila v kreácii od Fera Mikloška. Čítajte viac Pandémia spravila v ľudských vzťahoch čistky. Možno sme pochopili, čo je podstatné, hovorí Lina Mayer

Lekára treba podľa neho vyhľadať pri náhlom ožltnutí, silných intenzívnych bolestiach, zastavení vetrov či stolice, vysokých horúčkach, ale aj pri silnom opuchu pier alebo viečok či sťaženom dýchaní.

Minárik upozorňuje, že zdravotné problémy môže počas sviatkov spôsobiť aj nadmerné pitie alkoholu. „Po neprimeranej konzumácii alkoholu je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Najvhodnejšie sú ovocné šťavy a minerálky s prídavkom citrónovej šťavy, bylinkové čaje, nápoje s obsahom probiotických kultúr,“ ozrejmil.

Alaïa Haute Couture Čítajte viac Farba roka 2024 je už známa: Je symbolom nehy aj spojenia so sebou samým, v móde už úraduje pár mesiacov

Diabetici musia byť podľa jeho slov takisto ostražití. „V prípade väčšieho porušenia zásad diabetickej diéty, to by sa však malo stať naozaj výnimočne, môže u nich vzniknúť napríklad hyperglykémia po konzumácii nadmerného množstva sladkostí,“ upozorňuje Minárik.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Telo #sviatky #prejedanie sa

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....