Výživa hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní tepelnej rovnováhy v tele. Nie je potrebné zvyšovať veľkosť porcií jedla, ale je dôležité konzumovať čerstvé sezónne potraviny. Dodržiavanie vyváženého stravovania nám pomôže udržať teplo v tele a chrániť sa pred chladom.
Okrem výživy je dôležitá aj správna hydratácia. Aj keď v zime nemáme taký veľký smäd ako v lete, je dôležité pravidelne piť tekutiny. Ak vám robí problém piť vodu, môžete si pripraviť čaje a odvary. Týmto spôsobom dostanete dostatok teplých tekutín, ktoré vám pomôžu udržať teplo v tele.
Čítajte viac Upratovanie ako zdroj partnerských hádok? Prekvapí vás, koľko párov stálo vzťah... A ktorá činnosť je najväčší kameň úrazu?Je dôležité si uvedomiť, že alkohol nezahrieva telo, ako sa často mylne verí. Naopak, alkohol môže spôsobiť prílišné plytvanie teplom a nepriaznivo ovplyvniť metabolizmus cukrov v tele. Preto je lepšie sa vyhnúť nadmernému konzumovaniu alkoholu počas zimy.
A čo teda konzumovať, aby ste sa „zahriali“?
- Celozrnné výrobky, hrášok, kukurica, huby, zemiaky a vajcia sú vhodné potraviny pre zimné obdobie.
- V zime si môžeme dopriať jahňacie mäso, šošovicu a zázvor, ktorý podporuje produkciu tepla v tele.
- Ak máte problémy s pitím vody, môžete si pripraviť čaje a odvary, ktoré vám poskytnú dostatok teplých tekutín.
- Odvar zo zázvoru je ideálny pre zimné obdobie, pretože zázvor pôsobí na cievny systém a pomáha zahrievať telo.