Ešte nepoznáte čaj z nádchovníka? Najskôr vás ohromí jeho vôňa, potom účinky

Nádchovník sa pestuje na rôznych miestach sveta a má nielen príjemnú vôňu, ale aj liečivé vlastnosti. Ešte ho nepoznáte? To je škoda.

06.12.2023 09:00
nádchovník Foto:
Listy nádchovníka vás ohúria krásnou vôňou.
debata

Nádchovník je bylina pôvodne pochádzajúca z južnej Európy. Jeho listy sú voňavé a obsahujú éterické oleje, ktoré mu dodávajú charakteristickú arómu. Pestuje sa na slnečných miestach s dobre priepustnou pôdou. Zber listov sa odporúča pred kvitnutím, keď sú éterické oleje v rastline najkoncentrova­nejšie. Doprajte si šálku nádchovníkového čaju a užívajte si jeho blahodárne účinky na telo i dušu.

čaj, relax, detox, žena Čítajte viac Čaj namiesto kávy! Ak potrebujete životabudič na ráno, siahnite po týchto štyroch

Ako pripraviť čaj?

Čaj z nádchovníka sa pripravuje z čerstvých alebo sušených listov tejto rastliny. Sušené listy majú intenzívnejšiu vôňu a sú obľúbené pre svoju dlhú trvanlivosť. Pri výrobe čaju sa odporúča nechať listy nádchovníka lúhovať asi 5–10 minút, v závislosti od preferencií silnejšieho alebo jemnejšieho nálevu.

Na aké účinky sa môžeme tešiť?

Upokojujúce účinky: Čaj z nádchovníka je vyhľadávaný pre svoje upokojujúce účinky na nervový systém. Pomáha zmierniť stres, úzkosť a podporuje lepší spánok.

Podpora trávenia: Éterické oleje obsiahnuté v nádchovníku môžu pomôcť zmierniť problémy s trávením a plynatosťou.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte viac Zlepšite si kvalitu spánku. Ak máte problém so zaspávaním, môže pomôcť čaj z chmeľu

Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie organizmu.

Podpora imunitného systému: Nádchovník obsahuje látky, ktoré môžu posilniť imunitný systém a chrániť organizmus pred infekciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #bylina #liečivá bylina #nádchovník

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Pohyb na čerstvom vzduchu zlepší náladu a zdravie.
Nové príležitosti v práci prinesú očakávaný finančný príjem....