Ako často meníte uteráky a obliečky? Zrejme menej ako je zdravé

Posteľná bielizeň a uteráky patria medzi najbohatšie zdroje baktérií, roztočov a nečistôt v domácnosti. Pritom ich nemeníme dostatočne často. Kedy by ste ich mali meniť a ako ich správne vyprať?

11.12.2023 09:00
shutterstock 793012555 Foto:
Uteráky by ste mali meniť častejšie, najmä ak ich používate na tvár.
debata

Ponožky meníme denne a čo uteráky?

Bez posteľnej bielizne a uterákov sa nezaobídeme ani deň a práve preto by ste im mali venovať patričnú starostlivosť. Hlavne ich dostatočne často vymieňať a prať tak, aby boli nielen voňavé, ale aj bezpečné z hľadiska hygieny. Čo je však dostatočne často? Napríklad ponožky a spodnú bielizeň meníme denne a pritom uteráky a posteľná bielizeň prichádza do kontaktu s našou pokožkou rovnako často. Tak ako je to teda s výmenou?

Uteráky vnímajte ako ponožky

Uteráky a osušky, ktoré celý deň visia vo vlhkom prostredí kúpeľne a často sú tiež vlhké, sú perfektné prostredie pre huby, plesne aj baktérie. Tie môžu následne spôsobovať alergie, lupiny, vyrážky alebo iné kožné ochorenia. Aby ste tomu predišli, nenechávajte ich ležať na kôpke, ale po použití zaveste tak, aby mali šancu preschnúť. Osušku meňte aspoň raz týždenne a často používané uteráky napríklad na tvár, citlivé miesta a intímne partie vymeňte a perte každé dva-tri dni. Po dvoch rokoch používania staré uteráky vyhoďte.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Čo sa stane, ak neperiete posteľné obliečky každý týždeň? Rizík je niekoľko, hrozí napríklad aj toto...

Čo člen rodiny, to uterák

Dbajte tiež na to, aby každý člen rodiny mal vlastný uterák a osušku, aby nedochádzalo k zámene. Pokiaľ v rodine práve riešite nejakú infekčnú chorobu či prechladnutie, potom je ideálne meniť uterák radšej denne a dbať na to, aby zdraví členovia rodiny nepoužívali uterák chorého. To platí, aj keď má niekto z rodiny opar alebo jačmeň.

Obliečky sa znečistia už po týždni

Baktériám a roztočom sa dobre darí aj v spálni, obzvlášť v posteli. Odumreté čiastočky kože, vlasy, pot, prach a teplo, ktoré tam máte, im vyložene prospievajú a vytvárajú dokonalé prostredie na množenie mikroorganizmov. Väčšine ľudí síce nijako zvlášť neublížia, ale rozhodne nesvedčí alergikom ani novorodencom. Obliečky je ideálne meniť každých štrnásť dní, pri prestieradle sa odporúča skrátiť interval na týždeň. Ak ste chorí, príliš sa potíte, spíte s domácim miláčikom alebo trpíte astmou či alergiou, meňte lôžkoviny ešte častejšie. Pokojne aj raz za týždeň.

S avivážou opatrne

Bielizeň síce prevonia, ale na uteráky a obliečky nie je práve tým pravým prípravkom. Môže totiž vlákna zlepovať k sebe a znižovať savosť materiálu. Ak vám ide o vôňu, môžete vyskúšať parfumy na pranie, tie sú vhodné aj na následné sušenie v sušičke, kam by veci prané s avivážou ísť nemali. Pozor si dajte na vyššie teploty, ktoré ovplyvňujú savosť a môžu spôsobiť ich tvrdnutie. Príliš preto neexperimentujte a riaďte sa odporúčaním na etikete. Býva to spravidla 40 až 60 °C. Uteráky ani osušky nežehlite a snažte sa ich nesušiť na radiátoroch či vykurovacích rebríkoch, ale radšej ich nechajte preschnúť na vzduchu, napríklad na sušiaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #posteľ #posteľná bielizeň #ekzém #zdravá koža #uteráky #posteľné obliečky #roztoče #citlivá koža #pranie bielizne

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...