Máte často zlú náladu? Okrem jesene depresiu prehlbujú aj TIETO návyky. Vyhnite sa im

Jeseň znamená viac tmy, chladu, viac priestoru na jesennú depresiu. Na druhej strane viete spraviť z jesene obdobie plné pozitívnej energie. Je len potrebné preladiť vibe a nerobiť veci, ktoré vás sáču do tmavých zákutí duše hlavne počas sychravých dní.

01.12.2023 10:00
žena, smútok, depresia Foto:
Vplyv nezdravého životného štýlu na našu psychiku je oveľa väčší, než sa myslelo.
debata

Udržiavajte sa fit

Fajčíte, pijete a málo spíte? Zlozvyky, ktoré sú bežne označované za výrazné prehrešky ohrozujúce naše fyzické zdravie, majú prekvapivo aj neblahý vplyv na našu psychiku. K tomuto záveru prišla nedávno uverejnená britská štúdia publikovaná na portáli Nature Mental Health. Počas 9 rokov vedci sledovali 287 282 účastníkov a skúmali, ako sedem presne definovaných faktorov ovplyvňuje ich duševné zdravie a sklony k depresiám. Záver bol pomerne jednoznačný. Vplyv nezdravého životného štýlu na našu psychiku je oveľa väčší, než sa myslelo. Čo teda vplýva negatívne na zdravie a na psychiku najintenzívnejšie?

Nedostatok spánku

Sedem až deväť hodín spánku denne znížilo u účastníkov štúdie riziko vzniku depresie alebo jej rozvoja o 22 %. Pravidelný dostatočný spánok mal tak podľa vedcov najsilnejší vplyv na psychické zdravie účastníkov a rozhodne sa neoplatí ho podceňovať.

Fajčenie

Tento odstavec bude krátky. U nefajčiarov je riziko depresie o 20 % nižšie. Fajčenie jednoducho k lepšej nálade nevedie. O zdravotných rizikách nehovoriac. Dobrou správou je, že ak skoncujete s cigaretami, dokážete významne znížiť riziko vzniku depresie.

trauma depresia Čítajte aj Zabojujte proti jesennej melanchólii: Ako si udržať pozitívnu náladu, radí psychologička

Málo pohybu

Pravidelný pohyb pomáha zlepšiť našu náladu a znížiť riziko depresie o 14 %. Navyše ďalšie súvisiace štúdie publikované v British Journal of Sports Medicine zistili, že fyzická aktivita bola pri znižovaní depresie až 1,5-krát účinnejšia ako lieky. Najlepšie výsledky mali kolektívne športy ako volejbal, futbal, aerobik, jumping…, ktoré mali najvyšší účinok na zvyšovanie hladiny serotonínu, teda hormónu šťastia. Ale aj tam, kde sa hrá vo dvojici boli výsledky lepšie ako napríklad pri osamelom behaní.

Veľa sedenia

Sedavý spôsob života bol v štúdii posudzovaný samostatne, nezávisle od cvičenia. A bolo zistené, že pravidelné aj krátke prestávky na pohyb počas sedenia za stolom a pri počítači, znížili riziko depresie o 13 %. Takže pokiaľ väčšinu dňa sedíte, nezabúdajte sa čo najčastejšie zdvihnúť a pretiahnuť.

Nevyvážený jedálniček

O tom, že strava bohatá na rafinované cukry, nezdravé tuky, spracované potraviny a sladené nápoje nám škodí, všetci vieme. Jej vplyv na psychiku nie je až taký ohromujúci, u testovanej skupiny ľudí bola preukázaná o 6 % nižšia pravdepodobnosť vzniku depresií, napriek tomu vedci odporúčajú sa na zdravší jedálniček určite zamerať. Predovšetkým pri stredomorskej strave bol už mnohokrát preukázaný priaznivý vplyv na náladu a optimistický pohľad na svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #depresia #sérotonín #zdravý životný štýl #jesenná depresia #stredomorská strava #nedostatok pohybu #nedostatočný spánok #sedavý spôsob života #depresívna nálada

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...