Prečo potrebujete súrne živiny po pôrode? Treba najmä zinok, železo i zdravé tuky

„Ste šťastná, vo vašom brušku rastie nový človiečik. Bohužiaľ, vaše telo vám to neustále pripomína. Tehotenstvo (gravidita) vyvoláva v ženskom tele množstvo funkčných a adaptačných zmien,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu Zuzana Chovancová zo spoločnosti Kompava. Rovnako odpovedá podrobne na otázky, čo sa deje so ženským telom počas tehotenstva a po pôrode a aké výživné látky potrebuje?

27.11.2023 06:41
tehotenstvo, tehotenské bruško Foto:
V tehotenstve sa mení výdaj a potreba energie s čím súvisí nárast telesnej hmotnosti ženy.
debata

Čo sa deje so ženským telom počas tehotenstva?

Sú ženy, ktoré si tehotenstvo pochvaľujú, dokonca sa cítia lepšie ako pred ním. Na druhej strane sú „tehuľky“, ktoré to také jednoduché nemajú. Túžobné očakávanie a radosť z dieťatka môžu byť sprevádzané rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré sú vo väčšine prípadov normálnou reakciou na zložité zmeny v organizme budúcej mamičky.

O aké zmeny napríklad ide?

Ako prvý príznak tehotenstva sa prejaví nevoľnosť a vracanie. Tieto prvé viditeľné pocity sa začínajú objavovať okolo 6. týždňa. Nevoľnosť pociťuje asi 50 – 90 % tehotných žien a vracanie približne 30 – 55 %. Tieto symptómy sa môžu vyskytnúť kedykoľvek v priebehu dňa a u väčšiny žien zvyčajne vymiznú medzi 12. – 16. týždňom tehotenstva.

Čo je príčinou tohto stavu?

Príčina nevoľnosti nie je známa. Významná úloha sa však pripisuje zmene hormonálneho stavu v prvom trimestri tehotenstva súvisiacej s výrazne vyššou produkciou progesterónu, ktorý je v priebehu tehotenstva nevyhnutný. Počas tehotenstva je zóna vracania a nevoľnosti, ktorá je situovaná v mozgovom kmeni, silne podráždená. Toto podráždenie môže spôsobiť vysoká hladina tehotenského hormónu HCG v krvi, zvýšená hladina estrogénu, veľmi rýchle roztiahnutie svalstva maternice, zvýšená hladina žalúdočnej kyseliny a zvýšená citlivosť na pachy.

Ako sa mení hmotnosť ženy počas gravidity?

Čo sa týka hmotnosti počas tehotenstva, v tehotenstve sa mení výdaj a potreba energie s čím súvisí nárast telesnej hmotnosti ženy. Hmotnostný prírastok závisí od viacerých faktorov. Nesmieme zabúdať na faktory, ktorými sú samotná hmotnosť ženy pred otehotnením a jej stravovacie návyky, dedičná predispozícia, chronické choroby ženy pred otehotnením, abúzus nikotínu, alkoholu a ďalších návykových látok.

Kedy hovoríme o normálnom prírastku hmotnosti?

Hmotnostný prírastok v tehotenstve by nemal prekročiť 12 – 16 kg, respektíve 20 % z hmotnosti ženy. V prvom trimestri je prírastok malý, v druhom trimestri sa zvyšuje o 1 – 2 kg mesačne, mesiac pred pôrodom sa prírastok znova znižuje. Ak ste tehotná, pribrať musíte. Nosíte v sebe nový život, pripravujete sa na dojčenie a nie je vhodná doba na akékoľvek diéty.

Ktoré ďalšie stavy či pocity patria k prvým príznakom tehotenstva?

Je to citlivosť a bolesť pŕs. Tieto pocity patria tiež do skupiny prvých znakov tehotenstva. Počas neho však väčšinou nezmiznú a ku koncu tehotenstva sa pravdepodobne ešte vystupňujú. Citlivosť a bolesť spôsobujú tehotenské hormóny, ktoré prsia budúcej mamičky pripravujú na laktáciu. Mliečne žľazy sa zväčšujú a napínajú. Zvýšené potenie sa objavuje v 3. trimestri a hlavne v letných mesiacoch sa miera potenia zvyšuje. Ďalšie nepríjemnosti, ktoré môžu nastávajúce mamičky prekvapiť sú pálenie záhy a zápcha. Príčinou pálenia záhy je uvoľňovanie zvierača na vstupe do žalúdka a môže za to hormón progesterón. Zvierač je čiastočne pootvorený a tak môžu žalúdočné šťavy preniknúť až do pažeráka, kde spôsobujú pálenie záhy. Ku koncu tehotenstva prispieva k tomu aj to, že zväčšená maternica tlačí na žalúdok a tým spôsobuje ľahšie vyliatie kyseliny späť do pažeráka. Príčinou zápchy v tehotenstve je hormón progesterón, ktorý sa počas tehotenstva vylučuje do krvi a uvoľňuje svalstvo čriev. Črevá tak majú menej kontrakcií, ktoré posúvajú potravu smerom ku konečníku. Potrava v črevách tak zostáva oveľa dlhšie a vstrebáva sa v nej viac vody do organizmu. V neskoršom období tehotenstva maternica s dieťatkom tlačí na oblasť čriev a zhoršuje ich priechodnosť.

Keď hovoríme o trávení, objavujú sa aj hemoroidy?

Hemoroidy sú rozšírené žily v rekte (konečníku). Sprievodným javom tejto komplikácie je bolesť pri vyprázdňovaní i mimo neho. V stolici sa často objavuje čerstvá krv. Väčšinou sa objavuje až v poslednom trimestri tehotenstva. Spôsobiť ich môže častá zápcha, ktorá sa v tehotenstve často vyskytuje, ale dôvodom ich vzniku môže byť aj vaša hmotnosť, ktorá sa v poslednom trimestri zvyšuje a dieťatko je stále väčšie. To zapríčiňuje nedostatočný spätný odtok krvi z oblasti konečníka a následne vznik hemoroidov. Vo väčšine prípadov však miznú do niekoľkých týždňov po pôrode.

A ak pretrvávajú?

Ak vás budú neustále sprevádzať, prípadne sa ich stav bude zhoršovať, určite sa poraďte s lekárom. Pomôcť môžu sedacie kúpele s odvarom z dubovej kôry alebo harmančeka, chladné obklady na postihnuté miesto, vyložené nohy dohora nad úroveň srdca a dôležité je vyhýbať sa prechladnutiu a zdvíhaniu ťažkých bremien. Okrem toho tehotnú ženu často trápi inkontinencia, opuchy a zadržiavanie vody, kŕče v nohách a kŕčové žily. Existuje pritom niekoľko faktorov, ktoré môžu podporiť tvorbu kŕčových žíl počas tehotenstva. Jedným z nich je zvýšené množstvo krvi, ktoré je potrebné na to, aby telo dodalo bábätku aj matke dostatok kyslíka a živín. Počas tehotenstva sa zvyšuje množstvo krvi, ktorá cirkuluje v cievach v priemere o 50 %. Cievy sú tak vystavené mimoriadnemu tlaku (najmä v dolnej časti tela), kde musia žily čeliť gravitačnej sile a tak dodávať krv späť do srdca. Ďalšiu príčinu vzniku kŕčových žíl u tehotnej mamičky je možné nájsť v ženských hormónoch. Ohrozené ženy by mali v prvých dňoch po pôrode nosiť podporné pančuchy a brať lieky na zníženie zrážanlivosti krvi. Pozor si tiež treba dávať na zápal močových ciest a kandidózu, to je kvasinkovú infekciu, ktorá sa vyznačuje boľavým výtokom, sprevádzaným svrbením v oblasti rodidiel a niekedy aj konečníka.

Objavujú sa však aj kozmetické problémy. Aké najčastejšie?

Ide najmä o strie. Sú neskorým príznakom a vznikajú popraskaním spodnej časti kože brucha, stehien a prsníkov. Hlavným dôvodom je stenčenie podkožia spôsobené hormonálnymi zmenami, istú úlohu však zohráva aj natiahnutie kože pri raste maternice. Po narodení dieťatka strie úplne nezmiznú, postupne však vyblednú a nebudú také nápadné.

V akom stave je telo ženy po pôrode?

Počas šestonedelia telo prešlo náročným obdobím a môže chvíľu trvať, kým sa zotaví. Ide o obdobie regenerácie nielen pohlavných orgánov, ale celého organizmu. Naproti tomu sa niektoré orgány aktivujú a začínajú svoju činnosť.

Ako je to so zmenšením bruška?

Väčšina žien by nemala očakávať to, že sa ich telo vráti hneď po pôrode do pôvodného stavu, aký mala pred otehotnením. Maternica, ktorá sa počas tehotenstva pomaly rozťahovala, aby vytvorila miesto pre rastúce dieťa, potrebuje čas, aby sa vrátila do pôvodnej veľkosti. To môže trvať približne 6 – 8 týždňov. V prvých týždňoch po pôrode sa normalizuje pohyblivosť čriev. Často sa objavuje zápcha a nafukovanie. V prvých dňoch po pôrode treba venovať zvýšenú pozornosť pravidelnému vyprázdňovaniu močového mechúra, lebo naplnený mechúr by mohol brániť odtoku očistiek z dutiny maternice a jej zavinovaniu. Funkcie obličiek sa vracajú do predpôrodného stavu do 6 týždňov po pôrode.

tehotenstvo, žena, matka, rodič, materská Čítajte aj Odborníčka o chudnutí po pôrode: Koľko môžeme reálne zhodiť a ako?

Akú stratu hmotnosti môžu očakávať mamičky po pôrode?

Po pôrode sa znižuje hmotnosť. Okamžitá popôrodná strata sa pohybuje medzi 5 – 6 kg. Je to dôsledkom pôrodu plodu, placenty, odtoku plodovej vody a straty krvi.

Má šestonedelie vplyv aj na rast vlasov?

V období tehotenstva vypadávajú vlasy menej, v dôsledku toho si ženy všimnú, že ich vlasy vyzerajú hustejšie a však rast vlasov sa v šestonedelí spomaľuje a často sa pozoruje ich väčšia strata. Dočasne viac vlasov vypadáva, ako dorastá. Ide však iba o prechodný jav.

Ktoré výživové doplnky je vhodné na to používať?

Odporúča sa užívať aj doplnky stravy s obsahom zinku. Nadmerné vypadávanie vlasov po pôrode postihuje viac ako polovicu novopečených mamičiek (podľa posledných zistení 60 %). Niektoré strácajú vlasov menej, iným vypadávajú po chumáčoch. Za hlavného vinníka sa považuje hormón estrogén. Tehotné ženy majú vďaka estrogénu hustejšie, krajšie a lesklejšie vlasy. Počas tehotenstva zvýšená hladina estrogénu vedie k predĺženiu rastovej fázy vlasu, ktorý by za normálnych okolností v rámci svojho prirodzeného cyklu vypadol. Po pôrode hladina estrogénu klesá, čoho dôsledkom je oslabenie vlasov a ich nadmerné vypadávanie. Pokiaľ je nadmerné vypadávanie vlasov po pôrode spôsobené hormonálnymi zmenami, strata vlasov je len dočasná. Pomôcť si môžete aj kvalitnou stravou. Dbajte na dostatočný príjem železa a zinku v strave. Do jedálnička zaraďte viac rýb. Rast vlasov podporujú flavonoidy a antioxidanty v ovocí a zelenine a ochraňujú tiež vlasové folikuly. Odporúča sa tiež konzumácia tekvicového oleja, pretože obsahuje látky, ktoré sú schopné tiež regenerovať vlasové folikuly. Po pôrode môže dochádzať aj k vzniku anémie, ktorá je dôsledkom nedostatku červených krviniek. Tie obsahujú hemoglobín, čo je proteín, ktorý prenáša kyslík do celého tela. Keď nemáte dostatok červených krviniek, môžete sa cítiť unavená, slabá.

Ktoré živiny chýbajú ženám po pôrode a je vhodné, aby ich dopĺňali výživovými doplnkami?

Rovnako ako v tehotenstve, aj po pôrode sa dojčením stará mamička o svoj zázrak. Vyvážené doplnenie vitamínov je preto nevyhnutnosťou. Ak si vie mamička tieto chýbajúce vitamíny zabezpečiť formou správnych potravín, je to najlepšia cesta. Ak si bude chcieť dopomôcť výživovým doplnkom, určite odporúčam užívať prípravky, ktoré sú na mieru vyrobené pre ženy, ktoré dojčia.

O ktoré živiny ide?

Ide o omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA), ktoré potrebuje každý organizmus, nehovoriac o organizme mamičky, ktoré prešlo pôrodom. Omega-3 totiž prispievajú k udržaniu správnej funkcie mozgu, srdca a zraku. DHA kyselina je zároveň dôležitá pre kvalitu materského mlieka – prostredníctvom materského mlieka sa jej účinky prenášajú na dieťa a podporujú tak rozvoj mozgu novorodenca. Niektorí vedci sa domnievajú, že existuje súvislosť medzi nedostatkom omega-3 mastných kyselín a popôrodnou depresiou.

Často sa hovorí o dopĺňaní kyseliny listovej. Aký má význam po pôrode?

Kyselina listová je dôležitá aj pre čerstvé mamičky, hoci sa kyselina listová (vitamín B9) spája najmä s obdobím tehotenstva. Počas tehotenstva je kyselina listová nevyhnutná pre zdravý vývoj bábätka. Dôležitú úlohu zohráva však aj po pôrode. Nedostatok kyseliny listovej nepriaznivo ovplyvňuje krvotvorbu. Pokiaľ mamičke chýba kyselina listová, spôsobuje to deformáciu červených krviniek, čím klesá ich schopnosť prenášať kyslík. To má za následok únavu, vyčerpanie a podráždenosť, čo sa veľmi ľahko premietne do psychickej pohody mamičky aj bábätka. Prírodným zdrojom kyseliny listovej sú napríklad pšeničné klíčky, pečeň, fazuľa, špenát, červená repa, ružičkový kel, celozrnné pečivo, vajcia, ryby s vyšším obsahom tuku, orechy, avokádo a podobne. Pokiaľ chcete mať istotu, že svojmu telu dodávate dostatok potrebných vitamínov vrátane kyseliny listovej, môžete ich telu poskytnúť formou tepelne neupravenej zeleniny, pretože tepelnou úpravou sa kyselina listová ničí. Dopomôcť si môžete aj užívaním kyseliny listovej v podobe výživových doplnkov.

Ktoré ďalšie vitamíny a minerály potrebujú čerstvé mamičky?

Potrebné sú najmä vápnik a vitamín D. V prvých mesiacoch tehotenstva je vápnik bábätku dodávaný od matky. Práve preto by mamičky mali dbať o dostatočný príjem vápnika nielen pred otehotnením, ale tiež po pôrode, kedy je dôležité dorovnať jeho deficit. Predídete tak zvýšenej lámavosti kostí a tiež problémom so zubami. Aby sa vápnik v tele dobre vstrebával, je vhodné začať s užívaním vitamínu D.

Ako sa prejavuje nedostatok tohto vitamínu?

Nedostatok vitamínu D sa môže prejaviť nielen oslabením svalov a kostí a s tým spojenými ťažkosťami, ale aj so zníženou imunitou. Vitamín D patrí medzi vitamíny, ktorým treba venovať špeciálnu pozornosť predovšetkým v období pred otehotnením až do dvoch rokov dieťaťa. Veľký pozor by si mali dávať predovšetkým mamičky, ktoré porodili v období jesene a zimy, keďže najprirodzenejším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. Pre mamičky sa odporúča čo najviac času s bábätkom tráviť na čerstvom vzduchu. Na vytvorenie dennej dávky tohto vitamínu stačí byť na slnku 10 – 15 minút.

Hovorili ste aj o zinku, aká je jeho úloha pre udržanie zdravia matky?

Tehotenstvo výrazne ovplyvňuje spôsob, akým telo absorbuje zinok, takže čerstvým mamičkám často chýba a trpí kvalita ich vlasov, nechtov a pokožky. Nedostatok zinku sa neprejavuje len na fyzickom vzhľade mamičky, ale rovnako ako vitamín C je významným zdrojom energie a navyše pomáha znižovať výskyt dojčenskej koliky, ktorá dokáže bábätko poriadne trápiť.

S anémiou sa spája nedostatok železa. Ako sa prejavuje?

Ak sa po pôrode cítite neustále unavená, príčinou okrem iného môže byť anémia z nedostatku železa. Železo je najčastejším nutričným deficitom počas tehotenstva. Prirodzeným zdrojom železa je živočíšna potrava, najmä červené mäso, vnútornosti, vaječný žĺtok. Z týchto zdrojov sa železo veľmi dobre vstrebáva. Naopak využiteľnosť z rastlinnej stravy je menšia. Nedostatkom železa sú ohrozené hlavne tehotné ženy, ktoré neprijímajú živočíšnu stravu. Vstrebávanie železa zlepšuje prítomnosť vitamínu C. Medzi prirodzené zdroje železa vo forme potravín patria: zelenina (tmavá listová zelenina, špenát, pór, špargľa, cvikla), strukoviny (biela fazuľa, šošovica, hrach), ovocie, mäso, semienka, cereálie obohatené železom. Vysoký obsah železa majú morské plody, riasy, pivné kvasnice, quinoa, sójová múka, tofu, vajcia a sušené ovocie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #strie #zinok #kyselina listová #výživové doplnky #vypadávanie vlasov #šestonedelie #ranná nevoľnosť #hormonálne zmeny #tehotenské kilá #pôrodná hmotnosť #tehotenská cukrovka #tráviace problémy

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....